
Akava-metsää istutettiin kesäkuun 2020 alussa Kärsämäelle Pohjois-Pohjanmaalle Silosaaren vanhalle turvetuotantoalueelle.
Taimiteossa halutaan tehdä konkreettisia toimenpiteitä hiilidioksidipäästöjen kompensoimiseksi. Toimintamallin tavoitteena on lisätä hiilinieluja Suomeen ja istuttaa 10 000 hehtaaria uutta metsää vuoteen 2030 mennessä. Tämä tarkoittaa noin 20 miljoonaa kappaletta uusia puita.
Akava jäsenliittoinen on mukana Taimiteossa kolmatta kesää. Tänä vuonna Taimitekoon osallistuvat Agronomiliitto, Akavan Erityisalat, Kasvatuksen ja Nuorisotyön Asiantuntijat KNT, Luonnon-, ympäristö- ja metsätieteilijöiden liitto Loimu, Myynnin ja Markkinoinnin Ammattilaiset MMA, Opetusalan Ammattijärjestö OAJ, Professoriliitto, Suomen Ekonomit, Suomen Fysioterapeutit, Tieteentekijöiden liitto, Upseeriliitto, Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut ja Akava.
16 nuorta istuttavat 8 427 taimea
Istuttamalla puita luodaan Suomeen uutta hiilinielua ja tarjotaan nuorille myönteinen kosketus työelämään merkityksellisen kesätyön kautta.
– Ilmaston lämpeneminen on aikamme suurin haaste. Taimiteko on konkreettinen tapa hillitä sitä. Metsää istuttamalla lisäämme hiilinieluja ja työllistämme nuoria. Upea hanke, johon on helppo lähteä mukaan, sanoo Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut YKA:n palvelujohtaja Maria Teikari.
Myös yksityishenkilöt voivat osallistua Taimitekoon
Organisaatioiden lisäksi myös yksityishenkilöt voivat tänä vuonna osallistua Taimitekoon. Kuka tahansa voi tehdä taimitekoja ja pienikin osallistuminen auttaa. Taimia istutetaan alueille, jotka eivät ole enää vuosikymmeniin olleet aktiivisen metsä- tai maatalouden tai turvetuotannon piirissä. Istutukset ovat pääasiassa metsäkuusta. Mäntyä istutetaan turvesuoalueille.
– Taimiteko on hyvä teko niin nuorten työllistymisen kuin ilmaston puolesta. Meille 4H:ssa on tärkeää, että Akavan kaltainen toimija ja sen jäsenliittoja on lähtenyt isoin joukoin tukemaan nuorten kesätyöllistymistä sekä suomalaisen hiilinielun kasvattamista. Kestävän kehityksen mukainen toiminta on järjestömme ytimessä, ja Taimiteon avulla voimme tukea nuorten metsäsuhdetta myös tulevaisuudessa, sanoo Suomen 4H-liiton toimitusjohtaja Tomi Alakoski.

Metsää oli istuttamassa kaksikymmentä Suomen 4H-liiton palkkaamaa nuorta.

Monelle nuorelle Taimiteko ja metsänistutus ovat ensimmäinen kosketus työelämään.
Istutuskuvat ja -videot Lassi Karvonen
https://www.lassikarvonen.com/