Taimiteko

Akava ja sen 14 jäsenliittoa osallistuivat Suomen 4H-liiton Taimitekoon nuorten työllistymisen ja ilmaston puolesta. Kesäkuun 2020 alussa Akava-metsää istutettiin Kärsämäelle Pohjois-Pohjanmaalle yhteensä 4,6 hehtaaria.

11.6.2020

Akava-metsää istutettiin kesäkuun 2020 alussa Kärsämäelle Pohjois-Pohjanmaalle Silosaaren vanhalle turvetuotantoalueelle.

 

Taimiteossa halutaan tehdä konkreettisia toimenpiteitä hiilidioksidipäästöjen kompensoimiseksi. Toimintamallin tavoitteena on lisätä hiilinieluja Suomeen ja istuttaa 10 000 hehtaaria uutta metsää vuoteen 2030 mennessä. Tämä tarkoittaa noin 20 miljoonaa kappaletta uusia puita.

Akavan liitoista Taimiteko-toimintamallissa ovat mukana Ammattiliitto Ava, Agronomiliitto, Kasvatuksen ja Nuorisotyön Asiantuntijat KNT, Luonnon-, ympäristö-, ja metsätieteilijöiden liitto Loimu, Professoriliitto, Myynnin ja markkinoinnin ammattilaiset MMA, Opetusalan Ammattijärjestö OAJ, Suomen Ekonomit, Suomen Puheterapeuttiliitto, Suomen Terveydenhoitajaliitto, Tekniikan akateemiset TEK, Tieteentekijät, Tradenomit ja Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut YKA.

 

Lähes 9000 taimea, töitä 20 nuorelle

Silosaaren vanhalle turvetuotantoalueelle istutettiin kesäkuun alussa lähes 9000 taimea. Akava-metsän istuttaminen työllistää yhteensä 20 nuorta. Koko Taimiteko-toimintamallin kautta töitä saa tänä kesänä noin 250 yhdeksäsluokkalaista. Monelle kesätyö on elämän ensimmäinen, ja siitä maksetaan nuorille urakkapalkkaa.

– Itse ainakin suosittelen tulemaan 4H:n projekteihin mukaan, koska yhdessä tekeminen on aina hauskaa ja ryhmähenki on aina niin mahtava, kertoo Akava-metsän istuksessa mukana ollut nuori.

– Akava haluaa tehdä Suomesta maailman ilmastoälykkäimmän maan. Ilmastolinjauksissamme esitetään lukuisia toimia, joiden avulla pitkän aikavälin tavoitteena on, että Suomi voisi saavuttaisi hiilineutraaliuden viimeistään vuonna 2040. Ilmastopolitiikassa on pyrittävä ennen kaikkea päästöjen vähentämiseen ja hiilinielujen kasvattamiseen. Taimiteko on konkreettinen tapa olla mukana lisäämässä hiilinieluja. On hienoa, että voimme tällä tavalla tukea myös nuorten työllistymistä. Nyt koronakriisin aikaan se on entistäkin tärkeämpää, toteaa Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder.

 

Myös yksityishenkilöt voivat osallistua Taimitekoon

Organisaatioiden lisäksi myös yksityishenkilöt voivat tänä vuonna osallistua Taimitekoon. Kuka tahansa voi tehdä taimitekoja ja pienikin osallistuminen auttaa. Taimia istutetaan alueille, jotka eivät ole enää vuosikymmeniin olleet aktiivisen metsä- tai maatalouden tai turvetuotannon piirissä. Istutukset ovat pääasiassa metsäkuusta. Mäntyä istutetaan turvesuoalueille.

– Taimiteko on hyvä teko niin nuorten työllistymisen kuin ilmaston puolesta. Meille 4H:ssa on tärkeää, että Akavan kaltainen toimija ja sen jäsenliittoja on lähtenyt isoin joukoin tukemaan nuorten kesätyöllistymistä sekä suomalaisen hiilinielun kasvattamista. Kestävän kehityksen mukainen toiminta on järjestömme ytimessä, ja Taimiteon avulla voimme tukea nuorten metsäsuhdetta myös tulevaisuudessa, sanoo Suomen 4H-liiton toimitusjohtaja Tomi Alakoski.

 

Metsää oli istuttamassa kaksikymmentä Suomen 4H-liiton palkkaamaa nuorta.

 

Monelle nuorelle Taimiteko ja metsänistutus ovat ensimmäinen kosketus työelämään.

 

 

www.taimiteko.fi

www.4h.fi

 

Istutuskuvat ja -videot Lassi Karvonen
https://www.lassikarvonen.com/

 

Lisätietoja:

Jaana Ignatius

kehityspäällikkö

+358407002225

Lue lisää aiheesta