– Djurkliniken Eläinklinikka Avec har verkat sedan 2001, till en början som en praktik med bara en veterinär på Ågatan i Borgå och då under namnet Jokikadun Eläinklinikka. När verksamheten växte flyttade vi först till större lokaler på Gymnasiegatan, där vi verkade under namnet Eläinklinikka Avec. För tio år sedan flyttade vi till nya, ännu större lokaler på Montörsvägen. Att skaffa dessa lokaler var ett viktigt strategiskt beslut och i och med byggprojekten en stor investering, berättar Chita och Timo Wahlroos.
Chita har börjat sin bana som praktiker på heltid och arbetar nu största delen av tiden med att leda kliniken. Timo fungerar som verkställande direktör och fokuserar på ledningen av företaget.
– Redan under studietiden var mitt mål att grunda ett eget företag som skulle specialisera sig på att vårda sällskapsdjur. Det här gjorde jag också inom kort efter att jag tog min examen.
Företaget har vuxit till en arbetsgemenskap bestående av två kliniker och mer än 50 anställda, som omfattar veterinärer, specialistveterinärer och djurskötare samt övrig personal. År 2022 köpte företaget en annan veterinärklinik, Eläinlääkäriasema Petvet, som verkar i Åbo.
Akavas prisarbetsgrupp lyfte i sina prismotiveringar fram att Eläinklinikka Avec har vuxit kraftigt och hållbart och bevarats självständigt inom en bransch som präglas av hård konkurrens och kedjebildning.
Kontinuerlig utveckling gör arbetet intressant
Ett viktigt rättesnöre för paret Wahlroos är en kontinuerlig utveckling av verksamheten och kompetensen samt en bra personalpolitik. Med hjälp av dessa har de utvecklat sitt företag på ett hållbart sätt. Kunderna uppskattar empati och en förmåga att bemöta både djurpatienten och dess ägare.
– Det skulle vara svårt att verka som veterinärföretagare utan att vara veterinär till utbildningen. En kontinuerlig utveckling av verksamheten och specialisering har alltid varit ett strategiskt val för vårt företag, berättar Timo.
– Tillväxten är inte ett självändamål, utan en stark ekonomi och tillväxt behövs för att kunna utveckla verksamheten. Den medicinska utvecklingen går framåt med stormsteg och för att kunna vara framgångsrik är det nödvändigt att utveckla verksamheten och kompetensen, konstaterar Timo.
Chita och Timo ser god kundservice och specialisering som nyckelord för att bli framgångsrik inom veterinärbranschen.
– Kundernas förväntningar på den vård deras djurkunder får har ökat, samtidigt som inställningen till sällskapsdjur har förändrats. De ses som familjemedlemmar och man vill satsa på deras välmående. Största delen av våra djurkunder är hundar, men vi har också många katter och nu och då andra smådjur. Produktionsdjur sköter vi inte, berättar Chita.
– Vi har utvecklat vårt företag med kunderna i åtanke, och vårt mål har samtidigt varit att utföra ett meningsfullt veterinärarbete. Våra specialiseringsinriktningar har vi valt utifrån vilka tjänster som har saknats här i området. Nu erbjuder vi hela vårdkedjan under ett och samma tak: allt från laboratorietjänster till röntgen och andra behövliga tjänster, säger Chita.
Förutom djurkunderna betjänar man även människor
– Ett särdrag och en fin sak i veterinärarbetet är att veterinären inte bara betjänar sin djurkund utan också ägaren. Veterinären måste kunna beskriva vilka alternativa behandlingar som finns att tillgå på ett koncist och lättfattligt sätt som även en lekman kan förstå. Man måste på ett tydligt sätt kunna beskriva nyttan med behandlingarna för att motivera människorna att genomföra den vård som behövs. Veterinären är ett stöd för sällskapsdjurets ägare även i svåra situationer, betonar Chita.
Chita och Timo Wahlroos upplever veterinärmedicinen som en fascinerande och krävande bransch, som i grund och botten bygger på kundbetjäning. Till veterinärstudierna hör diagnostik och vård av både produktionsdjur och smådjur samt livsmedelshygien. Att kunna bemöta människor är dessutom en central förmåga.
– Att fråga, lyssna och stötta är grunden för vårt arbete, men också utgångspunkterna för ledarskapet i vårt företag. Ett öppet och diskuterande verksamhetssätt skapar förtroende för att man kan och bör prata om svåra situationer. När man har med människor att göra uppstår det oundvikligen friktion nu och då. Det här hanterar vi genom att diskutera besvärliga situationer och reda ut dem så snabbt som möjligt, konstaterar Chita och Timo.
De har som mål att skapa en arbetsplats som alla gärna kommer till och där det är bra att arbeta. Många av de anställda har arbetat i företaget ända sedan första början. Personalens välmående och ork stöder man genom bland annat evenemang för arbetstrivseln samt med motions- och kulturförmåner. Man vinnlägger sig om att satsa stort på utbildning.
Båda två berättar att de alltid jobbar, men att de gärna gör det och att det är ett medvetet val.
– Jag vill att våra människor alltid ska kunna nå mig när de har något att fråga, oroar sig för något eller behöver prata. Att bli sedd och mött är viktigt för oss alla, säger Chita.
Det bästa med företagarens arbete är friheten
– Det bästa med företagandet är friheten att själv organisera sitt arbete och utveckla företagets verksamhet i den riktning man själv vill. Friheten har dock sin baksida, nämligen ett stort ansvar. Det här är det svåraste med företagandet. En aspekt av företagandet är också att kunna prioritera, för arbetet och utvecklingsbehoven är oändliga, beskriver Timo.
Som ett ord på vägen till den som överväger att ge sig in på företagarbanan säger Chita att det först skulle vara bra att lära känna sig själv. När man är på det klara med sina egna styrkor och var det finns utrymme för utveckling så kan man komplettera både sin egen och företagets kompetens med anställda som kompletterar ens egna styrkor.
– När arbetet känns meningsfullt och man kan använda sig av sina egna styrkor och ständigt utvecklas, hjälper det en att orka. Utvecklingen utgår från självkännedom. Nätverken är viktiga ur ett yrkesmässigt perspektiv, men också med tanke på kamratstöd och för att kunna utbyta tankar. Veterinärer har en stark tradition av kollegialitet, vilket också gagnar kunderna, konstaterar Chita och Timo.
Vad är Akavas företagarpris?
Akava kan bevilja Akavas företagarpris till en meriterad person som erkänsla för en yrkesbana som företagare och/eller högt utbildad yrkesutövare och för att ha agerat till förmån för företagande eller för att ha förbättrat verksamhetsförutsättningarna för företagande. Akavas styrelse utser vinnaren på förslag av företagarprisgruppen.
Ytterligare uppgifter
Finlands Veterinärförbundets webbsidor https://sell.fi/pa-svenska/
Intressebevakning för företagare inom Akava-gemenskapen förs av AKY – Akavalaiset yrittäjät