Sv

Akava: Vi behöver ett omfattande program för att främja likabehandling och jämställdhet

Ungefär var tredje högutbildad i åldern 18–35 år har i sina studier eller på sin arbetsplats noterat osaklig eller diskriminerande behandling av sexuella minoriteter och könsminoriteter, avslöjar den färska Akava Works-utredningen.

30.5.2023
Läs mer

Akava: Det behövs en långsiktig plan för att trygga finansieringen av utbildningen

Den kommande regeringen måste förbinda sig vid löftet att inte skära ner på utbildningen, betonar Akava. I sitt tal på Akavas förbundsmöte påpekar Akavas ordförande Maria Löfgren att utbildning och kompetens kräver ett långsiktigt parlamentariskt samförstånd om finansieringen. 

29.5.2023
Läs mer

Jättenedskärningar för utbildningen planeras i regeringsförhandlingarna – kan leda till att 100 läroanstalter stängs

Enligt uppgifter i offentligheten planerar regeringsförhandlarna, utgående från förslag från finansministeriet, nedskärningar på upp till 50 procent i finansieringen för den fria bildningen. Detta skulle få drastiska följder bland annat för sysselsättningen, det kontinuerliga lärandet, befolkningens välmående och den regionala jämlikheten. Som en följd av nedskärningarna skulle många läroanstalter få sätta lapp på luckan, konstaterar 14 aktörer i ett gemensamt ställningstagande.

23.5.2023
Läs mer

Den avgiftsfria tjänsten Sommarjobbarinfo hjälper sommarjobbare

FFC:s, Akavas och STTK:s gemensamma Sommarjobbarinfo öppnar i dag den 2 maj. Via tjänsten får sommarjobbare råd i frågor som gäller anställningsförhållandet via telefon, WhatsApp eller en webblankett. Man får kontakta tjänsten även om man inte är medlem i något fackförbund.

2.5.2023
Läs mer

Liten ökning i Akavaförbundens medlemsantal

I början av 2023 hade Akavaförbunden 616 000 medlemmar, vilket är en ökning med 1 200 medlemmar jämfört med ifjol. Antalet betalande medlemmar ökade med 177 och antalet studerandemedlemmar med 3 393 personer. Flest nya medlemmar fick Ingenjörsförbundet och den största ökningen proportionellt sett hade Akavas sjukskötare och Taja.

3.3.2023
Läs mer

God jul och gott nytt år!

I år deltar vi i insamlingen Jul i sinnet och stöder barns och ungas psykiska hälsa via Mieli rf.

21.12.2022
Läs mer