– Studien visar att universiteten har en tydligare könsfördelning till männens fördel än yrkeshögskolorna. Befattningen som rektor är den mest könsbundna uppgiften vid både universiteten och yrkeshögskolorna: 85 procent av universitetens rektorer och 71 procent av yrkeshögskolornas rektorer är män. Befattningen som rektor för ett universitet har blivit alltmer mansdominerad och befattningen som rektor för en yrkeshögskola en aning mer jämställd. Inom universitetens styrelser har det skett en svag jämställdhetsutveckling, men i fråga om yrkeshögskolornas styrelser har könsfördelningen hållit sig kring samma siffror som år 2020, konstaterar forskare Heidi Härkönen, som har gjort undersökningen.
Det är viktigt att stärka jämställdhetsarbetet vid universiteten
– Universitetens högsta ledningsuppgifter ser ut att förbli mansdominerade. Till exempel kan man se en differentiering enligt kön i fråga om uppgifterna för de prorektorer som ansvarar för forskning och undervisning. Detta är särskilt oroväckande, eftersom avancemanget till uppgiften som rektor typiskt sett sker från en befattning som prorektor inom forskning. Forskningsdata bekräftar vår oro gällande jämställdhetsläget vid universiteten och kvinnornas karriärmöjligheter i fråga om universitetens högsta ledningspositioner. Universiteten bör satsa allt hårdare på jämställdhetsarbetet, säger verksamhetsledare Tarja Niemelä vid Professorsförbundet.
– Det är viktigt att denna uppföljningsstudie lyfter fram ett problem som redan har upptäckts, men vi hade förväntat oss större framsteg på fyra år. I ljuset av forskningen är det klart att det behövs målmedvetna åtgärder på alla förvaltningsnivåer för att skapa jämställda karriärmöjligheter. Sådana är till exempel jämställda, jämlika och transparenta rekryteringar, karriärutvecklingar och löner samt åtgärder som stöder sammanjämkningen av arbete och familj både inom högskolorna och i samhället i stort, säger ordförande Tero Karjalainen vid Forskarförbundet.
Könsfördelningen inom universitetens och yrkeshögskolornas respektive förvaltning håller enligt undersökningen i viss mån på att differentiera sig från varandra: kvinnornas ställning stärks på många sätt vid yrkeshögskolorna, men den högsta förvaltningen förblir mansdominerad.
Inom yrkeshögskolornas lägre förvaltningsstrukturer är kvinnorna i majoritet, den högsta ledningen är mansdominerad
– Kvinnorna har en stark ställning inom yrkeshögskolornas lägre förvaltningsstrukturer och de är i majoritet även i styrelsen. Till exempel är 53 procent av prorektorerna och 60 procent av ledningsgruppens medlemmar kvinnor. Men även vid yrkeshögskolorna är de högsta förvaltningsstrukturerna mansdominerade. Även om befattningen som rektor är mindre mansdominerad vid yrkeshögskolorna än vid universiteten, finns det fortfarande jämställdhetsarbete kvar att göra på den här fronten, säger Tradenomförbundets ordförande Jaakko Hyvönen.
Uppgifter om undersökningen
Undersökningen granskar könsfördelningen inom högskolornas förvaltning med beaktande av alla de 13 universitet och 24 yrkeshögskolor som är verksamma i Finland. Forskningsdata samlades in från offentliga källor under perioden juni–augusti 2024. I undersökningen omfattar förvaltningen högskolornas styrelser och rektorat, vid universiteten fakulteternas dekaner och prodekaner samt yrkeshögskolornas ledningsgrupper. Könsfördelningen granskas på ett tudelat sätt, utgående från de indelningar som förekommer i materialet. Undersökningen är en uppföljning av Akava Works studie om könsfördelningen inom högskolornas förvaltning 2020. Forskardoktor Heidi Härkönen vid Helsingfors universitet har gjort båda undersökningarna.
Akavas ledande expert Miika Sahamies kommenterar resultatet från undersökningen och lyfter fram Akavas ståndpunkt i sin blogg https://akava.fi/blogit/tosiallinen-tasa-arvo-vaatii-aktiivisia-toimenpiteita/
Bekanta dig med undersökningen https://akavaworks.fi/julkaisut/sukupuolijakauma-korkeakoulujen-hallinnossa-vol-2/
Läs sammanfattningen av undersökningen https://akavaworks.fi/wp-content/uploads/sites/2/2024/09/Konsfordelningen-i-hogskolornas-forvaltning.pdf
Ytterligare information
Heidi Härkönen, forskardoktor, Helsingfors universitet, tfn 029 412 8328
Tarja Niemelä, verksamhetsledare, Professorsförbundet, tfn 050 340 2725
Tero Karjalainen, ordförande, Forskarförbundet, tfn 040 355 2121
Jaakko Hyvönen, ordförande, Tradenomförbundet, tfn 040 515 8591