”Hjälp, hur ska vi få sommarjobb?”

Akavas ordförande Sture Fjäder svarar på ungas frågor om framtiden och arbetsmarknaden. Felice Hendersson, 20, från Yrkeshögskolan Novia i Vasa ställer sin fråga.

1.4.2020

”Jag hade planer på att starta eget företag när jag blir klar från skolan, men nu ser det knappt ut som jag kommer att få ett sommarjobb. Hur ska vi tänka här?” 

 

Sture Fjäder svarar

Coronakrisen medför storaproblem för finländska företag. I många tjänstesektorer upphörde efterfrågan helt inom några dagar och företagens omsättning sjönk i botten.

På grund av den ekonomiska krisen som coronan orsakar riskerar nu många studerande att bli utan sommarjobb och praktikplatser. Redan överenskomna sommarjobb kan komma att sägas upp oväntat, så sent att det inte längre finns plats på sommarkurserna.

Studenternas försörjning måste tryggas oavsett av de förändringar som uppstår till följd av coronakrisen. Kela har redan meddelat om flexibilitet på grund av den ovanliga situationen och kommer att tänja på de maximala gränserna för studiestöd och tillräckliga studieresultat. Om det inte har varit möjligt att studera kan utbetalningen av studiestödet fortsätta även om studieprestationerna inte är tillräckliga.

Coronakrisen har också skapat ny affärsverksamhet, vars lönsamhet fortfarande är omöjlig att avgöra. När coronakrisen äntligen ebbar ut finns det ett ökat behov av nya företag i Finland för att starta om ekonomin. Håll ut!