Akavan yrittäjäpalkinto oululaiselle sydänlääkärille

Akavan yrittäjäpalkinnon 2021 saa lääketieteen tohtori Olli-Pekka Piira, joka on Oulun Sydänkeskus Oy:n toimitusjohtaja. Kasvuyrityksen kiireiden keskellä hän pitää myös omaa vastaanottoa. Jääkiekko-otteluiden katsomossa viihtyvä kardiologi selvitti väitöstutkimuksessaan Oulun Kärppien pelien vaikutuksia kanssajännittäjiensä verenkierron säätelyyn.

12.10.2022

Palkintoraadin mukaan Olli-Pekka Piira ansaitsee tunnustuksen vuonna 2005 alkaneesta määrätietoisesta yrittäjyydestä, jonka tuloksista koko yhteiskunta hyötyy muun muassa tehokkaana yksityisen palvelutuotannon ja julkisen terveydenhoidon kumppanuutena.

– Näin itsekin ajattelen. Usein on niin, että julkisen toimijan kannattaa mieluummin ostaa erikoisalan palveluja kuin investoida niihin. Oikein toteutettuna ison volyymin tutkimusten ja toimenpiteiden ulkoistaminen tehostaa julkisien resurssien laadukasta kohdentamista ja säästää veronmaksajien kustannuksia, Piira pohtii.

 

Kuvassa toimitusjohtaja, sydänlääkäri Olli-Pekka Piira, joka johtaa Oulun Sydänkeskus Oy:tä.

Olli-Pekka Piira korostaa ilmapiirin merkitystä yrityksen menestykselle. Joustavuus on olennainen osa Oulun Sydänkeskuksen toimintakulttuuria.


Osakeyhtiö vie ihmiskuntaa eteenpäin

Piiran mielestä on selvää, että menestyäkseen Suomi tarvitsee yksityisiä investointeja terveydenhoitoon ja lääketieteeseen. Tehtävässään osakeyhtiön omistajana ja johtajana hän tuntee yhdistävänsä tieteen, talouden ja ihmiset ainoalla itselleen mahdollisella tavalla.

– En minä pääsisi ratkaisemaan alani haasteita haluamallani tavalla, jos olisin jonkun muun omistaman organisaation palveluksessa. Olen sitä mieltä, että osakeyhtiömalli ohjaa kasvuun, edistää kehitystä ja vie ihmiskuntaa eteenpäin.

Vuoden 2022 lopulla Oulun Sydänkeskus palvelee julkisen terveydenhoidon ja työterveydenhoidon yksiköitä sekä omalla rahallaan maksavia asiakkaita Oulun, Rovaniemen ja Porin toimipisteissä. Haja-asutusalueiden asukkaiden pääsyä sydäntutkimuksiin helpottaa liikkuva, rekka-autolla siirreltävä kuvantamisyksikkö.

Vastaanotoilla työskentelee 40 erikoislääkäriä, osa sivutoimisesti virkojensa ohella. Hallinnosta ja asiakaspalvelusta vastaavia kokoaikaisia työntekijöitä on kymmenen.

Huippulaatua tavoitteleva tiivis perhe

Henkilöstöönsä Piira kertoo suhtautuvansa kuin perheeseen.

– Me muodostamme tiiviin perheyhteisön. Uskomme luottamukseen, vastuullisuuteen ja rehellisyyteen. Haluamme tavoitella huippulaatua ja teemme aina parhaamme. Meillä kaikilla on oikeutemme ja velvollisuutemme. Ajattelemme, että yhtiö pärjää, kun välitämme toisistamme ja pidämme ilmapiirin mukavana ja mutkattomana.

Joustavuus on Piiran mukaan olennainen osa Oulun Sydänkeskuksen kulttuuria.

– Meillä voi tehdä töitä etänä tai toimipisteessä, keikka kerrallaan, viran ohessa tai päätyönä. Digitalisaatio mahdollistaa muun muassa sen, ettei kardiologin tarvitse liikkua kuvantamisrekan kyydissä, vaan hän tutkii pilvipalveluun tallennettua dataa vaikka kotisohvalla.

Kun Piiralta kysyy, miten hän huolehtii omasta jaksamisestaan, vastaus on, että töitä tekemällä.

Lomalla somessa ei surffailla

– Aina olen tehnyt pitkiä päiviä, olen kovaan työhön tottunut. Tässä lääkärin ammatissa potilaan kanssa onnistuminen on paras palkinto ja jaksamisen lähde. Suurin haaste on oman ajan hallinta ja se, että joskus osaa sanoa myös EI.

Lomilla Piira viheltää pelin poikki totaalisesti. Vaimon kotiseudulla Etelä-Italiassa ja mökillä Suomessa kännykät pidetään kiinni, eikä somessa surffailla. Syntyperäisenä oululaisena Piira pyöräilee ympäri vuoden ja sydänspesialistina hän tietää, millainen ravinto tekee kropalle hyvää ja mitä ei ylenmäärin kannata sisuksiinsa tankata.

Oulun Sydänkeskuksen tulevaisuuteen toimitusjohtaja suhtautuu optimistisesti. Kasvua on tarkoitus jatkaa. Kuinka nopeasti, mihin päin maata ja millaisella volyymilla – näihin Piira ei vielä ota kantaa. Paljon riippuu hyvinvointialueiden linjauksista ja budjeteista vuodenvaihteen 2023 jälkeen.

 

Teksti: Paula Launonen

Kuvat: Janne-Pekka Manninen

Yrittäjäpalkinnon julkistustilaisuus tallenteena

 

Lue lisää aiheesta