Nuoret istuttivat jälleen tuhansia taimia Akavan nimikkometsään

Tiesitkö, että Akavalla on nimikkometsä Pohjois-Pohjanmaalla? Kesällä 2022 Akava liittoineen osallistui kolmatta kertaa 4H-järjestön Taimiteko-hankkeeseen. Uutta metsää istutetaan hiilinieluiksi soille, joista aiemmin nostettiin turvetta energiantuotantoon.

15.8.2022

Urakka sujui vauhdikkaasti, kun 15-vuotias muhoslainen Eemil Parviainen pisteli havupuun taimia turvesuohon Utajärven Pehkeensuolle, jota energiayhtiö Vapo on aiemmin hyödyntänyt raaka-ainelähteenä. Muutamassa tunnissa reilut viisisataa hentoa puun alkua siirtyi Parviaisen kantokorista juurtumaan alueelle, jonka metsittämisellä Akavan liitot osallistuvat hiilinielujen lisäämiseen Taimiteko-hankkeen kumppaneina.

Työuraa pelastusalalla suunnittelevalle Parviaiselle pesti 4H-järjestön organisoimassa metsityshankkeessa tarkoitti paitsi tervetullutta tienestiä, myös omien arvojen mukaista konkreettista tekoa ympäristön hyväksi.

Urakka sujui ripeästi, kun kuusitoista muhoslaista ja utajärveläistä nuorta istutti yli 8 400 havupuun taimea suolle, josta aiemmin nostettiin turvetta energiantuotannon tarpeisiin. Kuva: Lassi Karvonen

Hän uskoo, että aktiivisesti toimimalla ja arjen valinnoilla jokainen meistä voi edistää maapallon ekologista tasapainoa ja vähentää kuluttamisesta aiheutuvia haittoja.

̶  Meillä kotona parhaamme mukaan kierrätetään. Ja aina kun näen maahan heitetyn roskan, poimin sen ylös ja laitan roskikseen, Parviainen kiteyttää.

Taimiteko kasvattaa hiilinielua

Utajärven 4H-yhdistyksen tuore toiminnanjohtaja Raili Kokko kiittää nuorten innostusta ja sitoutumista. Perehdytys sujui notkeasti, sillä suurin osa istuttajista oli tehnyt samaa hommaa aiemminkin. Porukassa oli myös alan ammattilainen, metsätaloussuunnittelija, joka ohjasi nuoria ja valvoi työn laatua.

Finforelian kasvattamat taimet tuotiin tontille edellisviikon torstaina ja maanantaina alkoi istutus.

̶  Minun tehtäväni oli huolehtia, etteivät Akavan metsään tilatut 8 472 taimea viikonlopun aikana kuivu. Varmistin myös asianmukaiset työvälineet 16 muhoslaiselle ja utajärveläiselle nuorelle. Kuudessa tunnissa kaikki taimet olivat tukevasti maassa.

Syksyllä Kokko palaa tiluksille tarkistamaan, miten kasvu on lähtenyt käyntiin ja onko taimikkoa mahdollisesti tiivistettävä lisäistutuksilla.

̶  Lisäksi katsotaan, onko tarvetta muulle hoitotoimenpiteille ja ovatko tuholaiset tai kuumuus tehneet vahinkoja taimikossa.

Loppuvuodesta alkaa myös vuoden 2023 Taimiteko-hankkeen valmistelu. Kokko arvioi, että metsitettävän alan määrä kasvaa entisestään.

̶  On hienoa, että yhä suurempi osa Pohjois-Pohjanmaan pinta-alasta jalostetaan kasvihuonepäästöjä ilmakehästä poistavaksi hiilinieluksi, ja tähän tarvitsemme kumppaneiden tukea myös jatkossa, Kokko toteaa.

Akavalla 25 000 nimikkohavupuuta

Useat Akavan liitot ovat olleet vahvasti mukana Pohjois-Pohjanmaan Taimiteossa jo kolmena vuotena. Kesällä 2020 Akava-metsää istutettiin lähes 9 000 taimen verran Kärsämäen vanhalle turvetuotantoalueelle Silosaaressa. Vuotta myöhemmin nuoret istuttivat Utajärvellä sijaitsevalle alueelle alueelle noin 8 000 taimea. Kun määrään lisätään kesän 2022 Utajärvelle istutetut täsmälleen 8 472 taimea, Akava-metsään nousee lähivuosina 25 472 rungon havupuutaimikko.

Taimiteko-hankkeessa Akava osallistuu hiilinielujen perustamiseen ja tukee nuorten kesätyöllistymistä. Kuva: Tiina Rinne

 

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ:n järjestöpäällikkö Jenni Arnkil kertoo, että OAJ lähti Akavan ja 4H-järjestön yhteistyöhön heti alkumetreiltä.

̶  Haluamme kantaa globaalia vastuuta ja pienetkin teot ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ovat tärkeitä. Taimiteko on OAJ:n strategian mukaista vastuullisuustyötä sekä OAJ:n Ilmastoteot-linjausten mukaista toimintaa. Samalla olemme mukana tukemassa nuorten työllistymistä eli Taimiteossa yhdistyy useampi meille tärkeä asia.

̶  Kestävän tulevaisuuden rakentaminen edellyttää meiltä kaikilta toimia, joilla vähennetään ilmastorasitetta ja edistetään ympäristön hyvinvointia, Arnkil toteaa.

 

Teksti: Paula Launonen
Kuvat: Lassi Karvonen ja Tiina Rinne

Nuoret ovat istuttaneet jo 600 000 taimea

  • Suomen 4H-järjestö ja Taimiteko-kumppanit mahdollistivat kesällä 2022 reilun 210 000 kuusen ja männyn taimen istutuksen 19 paikkakunnalla.
  • Samalla kun sadat nuoret saivat kesätyötä, syntyi hiilinieluiksi kasvavia uusia metsiä 150
  • jalkapallokentällisen verran eli 105 hehtaaria.
  • Taimiteko-paikkakunnat olivat Joutsa, Kinnula, Kiuruvesi, Kuortane, Kärsämäki, Mikkeli, Pieksämäki, Punkalaidun, Rautavaara, Reisjärvi, Soini, Teuva, Virrat, Kannonkoski, Orivesi, Kemijärvi, Utajärvi, Kankaanpää ja Pori.
  • Neljän vuoden aikana Taimiteko-hankkeeseen osallistuneet nuoret ovat istuttaneet lähes 600 000 taimea yli 300 hehtaarille.
  • Vuonna 2021 Keskuskauppakamari palkitsi Taimiteon vuoden vastuullisuustekona.

Lue lisää aiheesta