Hajoaako maailmankuva?

Mitä nyt siihen reagoimaan, ajattelin ensin. Ehkä vastahakoisuus johtui politiikan selkäydinreaktiosta. Ennen kuin ajatus on ehtinyt aivoihin, selkäranka on jo päätellyt, että siitä tulee vain ristiriitoja ja politiikassa pyritään välttämään herkästi ristiriitoja, vaikka se samalla elää niistä.

13.4.2021

Kävi kuitenkin toisin. Ajatukset hakeutuivat uudestaan ja uudestaan takaisin ongelmaan eikä asia siten enää ollut vältettävissä. Ja mistä sitten oli kyse?

Ongelma ilmestyi minun sähköpostilaatikkooni. Lyhyessä ajassa siihen saapui yli 50 000 kirjettä, kaikissa enemmän tai vähemmän sama viesti: älkää missään nimessä hyväksykö vihreää rokotuskorttia.

Kaikissa viesteissä rokotuskorttia kutsuttiin passiksi, varmaankin tarkoituksella. Passi viittaa rajatarkastuksiin ja rajatarkastukset taas viittaavat riskiin törmätä kieltoon ylittää jotain rajaa. Vastaava tapaus oli hyvinkin tuoreessa muistissa. Olin ajamassa kotiin Brysselistä, mutta Juutinrauman sillalla Ruotsin poliisi eväsi kauttakulkuoikeuden. Oli pakko palata Tanskaan ja ajaa Saksaan Travemündeen ja odottaa keskellä yötä Suomeen lähtevää laivaa.

Eli periaatteessa minulla oli kokemusta siitä, mitä rajalla voi tapahtua ja siten – ehkä – myös myötätuntoa käännyttämisen pelkoa kohtaan. Mutta. Olin jo kiinnittänyt huomiota sähköpostitulvan tapaan perustella pyyntöä olla hyväksymättä rokotuskorttia. Siinä muistoja herättävä nimi esiintyi erittäin usein: Robert Kennedy III.

Tämä Robert kolmas on vuonna 1968 Los Angelesissa hotelliaulassa murhatun Robert Kennedyn poika. Hän on siis John F. Kennedyn veljenpoika. Sellainen mies ei voi olla väärässä. Mutta tässä tapauksessa on.

Robert Kennedy III on tehnyt pitkän uran Hudson-joen ekologian puolustamiseksi, mutta hän valitsi väärän polun eräässä rokotteisiin liittyvässä asiassa. Yhdysvalloissa ensimmäiset suuret ”fake news -” eli valeuutiskampanjat liittyivät nimenomaan rokotteisiin. Kampanjan ydinväittämä oli, että rokote aiheuttaa autismia. Siihen vaikutti huolimattomasti kirjoitettu arvio, jolta sittemmin on poistettu tieteellisen lehden alustava hyväksyntä. Mutta taustalla vaikutti varmasti monen autismia sairastavan lapsen vanhemman tuskainen kamppailu vaikean oireyhtymän seurauksien kanssa.

Heille tarjottiin selitys ja on sangen inhimillistä, että siihen myös tartutaan. Ja juuri tämä minua askarruttaa.

Törmäämme elämämme aikana mitä erilaisimpiin vaikeuksiin ja vastoinkäymisiin. Ja kaikkiin niihin liittyviin kysymyksiin me haluamme vastauksia. Ja netti ja erilaiset alustat ovat täynnä vastauksia, joihin me helposti myös hukumme.

Eksistentiaalisten kysymysten viidakossa kasvaa myös aluskasvillisuus. Siitä ihmiset voivat kyhätä helposti maailmankatsomuksen, joka ei vastaa todellisuutta. Siitä syntyy harhojen maailma, joka on todella pelottava.

 

Nils Torvalds

Europan parlamentin jäsen, RKP/Renew Europa

Kuva Jan van de Vel, Euroopan unioni, lähde EP