En ole esittänyt uutta kikyä

Uusi Suomi julkaisi eilen 8.2.2022 artikkelin yhteenvetona eilisen verkkolähetyksemme sisällöstä. Artikkelin pohjalta on syntynyt vilkasta keskustelua, jossa tulkintana on ollut, että olisin esittänyt uutta kilpailukykysopimusta eli kikyä. Tämä tulkinta on virheellinen, eikä tällaista ajatusta tai tavoitetta ole Akavassa. En ole myöskään itse tätä ajatusta esittänyt enkä tarkoittanut.

9.2.2022

Kilpailukykysopimus tehtiin Sipilän hallituksen aloitteesta ja pakottamana työmarkkinakeskusjärjestöjen kesken vuonna 2016. Sen avulla pyrittiin parantamaan Suomen talouden kilpailukykyä ja työllisyyttä. Se oli aikansa sopimus ja erittäin kipeä sopimus palkansaajien kannalta.

Uutta kilpailukykysopimusta emme tee. Talous kasvaa nyt erinomaisesti ja työllisyyskehityskin on myönteinen. Kannan kuitenkin huolta Suomen julkisen talouden velkaantumisesta ja liian alhaisesta työllisyysasteesta pitkällä aikavälillä.

Väestökehitys huomioiden Suomen tilanne ei ole kauaskantoisesti kestävä. En halua jättää julkisen talouden velkaantumista ja hyvinvointivaltion kestävyyttä nuorten ja tulevien sukupolvien maksettavaksi. Siksi olen useasti nostanut esiin, että tavoitteenamme pitää olla nostaa työllisyysasteemme muiden Pohjoismaiden tasolle. Sen saavuttamiseksi on löydettävissä muita ratkaisuja kuin kertaluontoisena tehty kiky-sopimus.

Katso verkkokeskustelumme tallenne

https://youtu.be/Ofs8ffFVBSE