Kesäduunari, toimi näin, jos työnantaja peruu vuorosi 

Lähettikö esihenkilösi viestin, että seuraavan päivän vuorosi perutaan sade-ennusteen takia? Tai passittiko työnantaja sinut työpisteeltä kotiin kesken kaiken, kun asiakkaita ei näy?   

20.6.2024

Näissä tilanteissa voi tuntua vaikealta sanoa vastaan. Mutta suunnittelemattomista muutoksista kannattaa kieltäytyä, sillä sinulla on siihen hyvät perusteet. Kun tiedät oikeutesi, niiden puolustaminen on helpompaa.

Lain mukaan työnantaja ei saa muuttaa työvuoroluetteloa yksipuolisesti ilman pakottavaa syytä. Tällaiseksi syyksi ei kelpaa huono sää tai vähäiset asiakasmäärät. Jos työt peruuntuvat työntekijästä eli sinusta riippumattomasta syystä, olet oikeutettu korvaukseen. Palkka pitää siis maksaa, vaikka työntekijä olisi koko sadepäivän kotona.  

Vuokratyössä työnantajasi eli vuokratyöfirma voi tarjota sinulle korvaavaa työtä. Jos sitä ei tarjota, sinulla on oikeus saada palkkaa sovitun vuoron mukaisesti. 

Tilannetta ei muuta se, jos lupa työvuorojen muuttamiseen on kirjattu työsopimukseen. Kirjaus on lainvastainen, eikä se sido osapuolia. 

On tärkeää pitää mielessä, että työvuoroluetteloa voi muuttaa, jos työntekijä antaa siihen suostumuksensa. Eli jos et halua luopua luvatun vuoron palkasta, älä viesti työnantajallesi ”ok, tämä sopii”, sillä se voidaan tulkita suostumukseksi. Voit sen sijaan sanoa ”ok, voin olla tulematta töihin, mutta haluan, että sovitulta vuorolta maksetaan sen mukainen palkka”.  

Jos työvuorojen muutokset käydään suullisesti läpi, kannattaa asia vielä varmistaa tekstiviestillä tai sähköpostilla, jotta sovitusta jää kirjallinen jälki. 

Palkkapäivänä on hyvä tarkistaa, että sovitut työtunnit näkyvät palkkalaskelmassa. Voit pyytää palkan oikaisua, jos tunteja puuttuu. 

Työvuoroluettelosta kannattaa ottaa työvuoron perumisen varalta aina kuva.  

P.S. Tiesithän, että työnantajan tulee antaa työvuorolista vähintään viikko etukäteen? Jos työvuorot ilmoitetaan esimerkiksi päivää tai paria ennen, ei lain vaatimus täyty. Jos näin kuitenkin käy, tilanteesta kannattaa kertoa esimerkiksi työsuojeluun tai pyydä apua omasta ammattiliitostasi. 

 

  • Kesäduunari-infon neuvoja Vee Tirinen

 

 

Blogin kirjoittaja on Kesäduunari-infon neuvoja, jolta saa apua kesätöihin liittyvissä kysymyksissä läpi kesän. Kesäduunari-infon tarjoavat suomalaisia ammattiliittoja edustavat palkansaajien keskusjärjestöt SAK, Akava ja STTK. Palvelu on avoinna 31. elokuuta saakka.

Palvelun sivustolla on muun muassa usein kysyttyä -osio, jossa on  käytettävissä hyödyllistä tietoa usein toistuvista kesätyöhön liittyvistä kysymyksistä.

kesäduunari.fi

Lue lisää aiheesta