Työhyvinvoinnilla työllisyyttä -hanke

Työkyvyttömyys maksaa useita miljardeja vuosittain yhteiskunnalle ja työnantajille. Hinta on raskas myös yksittäiselle ihmiselle. Työuupumus, henkinen kuormitus ja mielenterveysongelmat ovat nykyisin suuria haasteita työelämässä. Työhyvinvoinnilla työllisyyttä -hanke tuottaa tutkittua tietoa näistä teemoista ja käytännön ratkaisuehdotuksia ongelmien ratkaisemiseksi.

6.10.2021

Työhyvinvoinnilla työllisyyttä — tästä on kyse

Hankkeen tavoitteena on nostaa vahvemmin yhteiskunnalliseen keskusteluun työkyvyttömyyden kustannukset ja niiden merkitys julkiselle taloudelle, työllisyydelle sekä yksilön toimeentulolle.

Työkyvyttömyys maksaa useita miljardeja vuosittain yhteiskunnalle ja työnantajille. Hinta on raskas myös yksittäiselle ihmiselle. Työkyvyttömyydellä on merkittävä vaikutus julkiseen talouteen, työllisyyteen, työurien pituuteen ja ihmisten toimeentuloon. Jos saamme edes pienen osan kaikista työkyvyttömyyskustannuksista laskemaan, kyse on miljardiluokan summasta.

Työuupumus ja mielenterveysongelmat ovat tämän hetken suuria haasteita työelämässä. Koronapandemia on lisännyt ahdistusta ja mielenterveydellisiä haasteita entisestään. Hyvinvointivelka uhkaa kasvaa.

Akava esittää konkreettisia ratkaisuja siihen, miten työkyvyttömyyttä voidaan ennaltaehkäistä ja edistää työkykyä. Työhyvinvoinnilla työllisyyttä -hanke julkaisee näistä teemoista uutta, tutkittua tietoa syksyn 2021 ja alkuvuoden 2022 aikana. Akavan yhteistyökumppaneita hankkeessa ovat Aalto-yliopisto, Eläketurvakeskus, Kansaneläkelaitos, Keva, Mieli ry, Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ja Työterveyslaitos.

 

Vuonna 2020 jäi työkyvyttömyyseläkkeelle 19 100 henkilöä.

Vuonna 2020 jäi työkyvyttömyyseläkkeelle 19 100 henkilöä. Keskimääräin reilu 50 työikäistä päivittäin jäi työkyvyttömyyden takia eläkkeelle (lähde Eläketurvakeskus).

 

Yksityisellä sektorilla tekemättä jääneen työn kustannus on 3,6 miljardia euroa vuodessa. Esimerkiksi perusterveydenhuollon kokonaiskustannukset ovat 2,9 miljardia euroa vuodessa.

Yksityisellä sektorilla tekemättä jääneen työn kustannus on 3,6 miljardia euroa vuodessa. Lähde: Terveystalo, Tekemättömän työn vuosikatsaus 2019.


Työhyvinvointi ja työkyky otettava osaksi talous- ja työllisyystoimia

Työsuojelulainsäädäntö on vanhentunut ja lainsäädäntöä on uudistettava vastaamaan työelämän muutoksia. Erityisesti psykososiaalisen kuormituksen lisääntyminen sekä työkyvyn tukeminen ja ennaltaehkäisy on tärkeää.

Akava nostaa esiin työkyvyttömyyskustannukset ja niiden merkityksen sekä esittää lainsäädäntöratkaisuja, joilla edistetään työhyvinvointia ja työkykyä.

Yhteistyökumppanit

Hyvinvointihankkeen yhteistyökumppaneiden logot

Tulevia julkaisuja ja teemoja

11.10. Työkyvyttömyyden kustannukset, Akava Works -artikkelit,  Eläketurvakeskus ja Keva

Työkyvyttömyyden kehitys ja eläkkeiden rahoitus

Työhyvinvointi ja työkyvyttömyys julkisen alan työpaikoilla

 

18.10. klo 9–10.30 Keskustelu verkkolähetyksenä, tuloksia psykososiaalisesta kuormituksesta akavalaisten työssä ja Akavan esityksiä ratkaisuiksi. Keskustelussa pohditaan työhyvinvoinnin edellytyksiä, työn psykososiaalista kuormitusta ja työsuojelua sekä työkyvyttömyyden kustannuksia. Katso verkkoseminaari täältä: https://www.mediaserver.fi/live/akava

Työturvallisuuslain uudistaminen

Tiedote 18.10.2021  https://akava.fi/uutiset/akava-esittaa-tyoturvallisuuslain-kokonaisuudistusta/

Akavan esitykset työturvallisuuslain uudistukseksi

 

Akava Works -kysely työn psykososiaalisesta kuormituksesta, yhteenveto tuloksista

https://akavaworks.fi/blogit/psykososiaalinen-kuormitus-akavalaisten-tyossa/

 

 

Lisätietoja:

Katarina Murto

Katarina Murto

työmarkkinajohtaja

+358505689188

Katri Ojala

Katri Ojala

johtava asiantuntija

+358505938205

Lotta Savinko

Lotta Savinko

tasa-arvo- ja työympäristöpäällikkö

+358 40 5044356

Eeva Karhamo

Eeva Karhamo

viestinnän asiantuntija

+358 50 322 6757

jussinousiainen

Jussi Nousiainen

tuottaja, Akava Works

+358 50 5780959

Ritva Siikamäki

Ritva Siikamäki

verkkoviestinnän asiantuntija

+358 50 341 4845

Lue lisää aiheesta