Akavan ja Danske Bankin yhteistyö jatkuu: Uusi työkalu auttaa arvioimaan kodin ympäristökestävyyttä

Suomalaiset pitävät kodin ympäristöystävällisyyttä arvossa. Erityisen paljon kiinnitetään huomiota sen lämmitystapaan. Uusi työkalu auttaa suomalaisia arvioimaan oman ja tulevan kodin ympäristöystävällisyyttä.

11.5.2021

Suomalaisista 54 prosenttia pitää tärkeänä oman kodin ympäristöystävällisyyttä, selviää Danske Bankin teettämästä Kestävä koti -tutkimuksesta. Suomalaiset arvioivat ympäristöystävällisyyden vaikuttavan asunnon hintakehitykseen voimakkaasti.

Danske Bankin teettämä kysely perustuu kestävän liiketoiminnan konsulttiyritys Gaia Consultingin tekemään työkaluun, jota Danske Bank sponsoroi. Palvelu auttaa hahmottamaan, mistä ja miten asunnon ympäristövaikutukset syntyvät, miten vaikutuksia voi ennakoida ja miten niihin voi vaikuttaa. Se huomioi esimerkiksi kotiin tehdyt remontit, energialuokan, lämmitystavan ja julkisen liikenteen.

Kestävä koti -palvelussa käyttäjä voi tutustua uuteen tai nykyiseen kotiinsa myös ympäristökestävyyden näkökulmasta. Haluamme, että suomalaisilla on mahdollisuus rakentaa talouttaan ja taloudellista mielenrauhaansa kestävälle pohjalle, ja toivomme, että tämä uusi palvelu auttaa siinä, Laine-Tolonen sanoo.

Ympäristökestävä koti tuottaa mahdollisimman vähän ympäristöä rasittavia kasvihuonekaasupäästöjä asumisen aikana. Suomen ilmastopaneelin ja Suomen ympäristökeskuksen arvioiden mukaan asuminen ja kodin energiankäyttö muodostavat noin neljänneksen suomalaisten kotitalouksien kulutuksen hiilijalanjäljestä.

Danske Bankin ja Akavan yhteistyö jatkuu

Nyt julkaistavan työkalun teema liittyy Danske Bankin ja Akavan yhteistyöhön. Akava on tarjonnut palvelun valmistelun taustaksi tärkeää ymmärrystä korkeakoulutettujen arvoista ja ajatuksista. Akavan jäsenliittojen jäsenet saavat Danske Bankin asiakkaina käyttöönsä laajat asuntolaina-, sijoitus- ja vastavalmistuneiden edut. Yhteensä 23 000 jäsenliittojen jäsentä on jo ottanut edut käyttöönsä ja etuja on myönnetty noin 40 miljoonan euron arvosta.

Ympäristöystävällisyyden merkitys korostuu kyselyn kaikissa osa-alueissa korkeakoulutetuilla.

Meille kaikille vastuullisuus on tärkeä arvo. Koko Akava-yhteisö haluaa toiminnassaan ja vaikuttamisessaan kantaa vastuunsa ilmastosta ja tulevaisuudesta. Kannustan lämpimästi Akavan liittojen jäseniä hyödyntämään Kestävä koti -palvelua, kun asumiseen liittyvät isot päätökset ovat ajankohtaisia. Muistutan myös, että liittojen jäsenillä on edelleen mahdollisuus ottaa käyttöön Danske Bankin tarjoamat monipuoliset edut uusissa asuntolainoissa tai mahdollisissa lainojen siirroissa, sanoo Akavan kehityspäällikkö Ida Mielityinen.

Tietoa Kestävä koti -työkalusta

Kestävä koti -palvelun tunnus. Palvelun avulla voi arvioida asuntoa ympäristönäkökulmasta esimerkiksi asuntoa ostaessa.

Kaikkien suomalaisten käyttöön 11.5. avattuva maksuton Kestävä koti -verkkopalvelu tarjoaa kuluttajalle keinon kodin ympäristökestävyyden tutkimiseen. Palvelun tuottamisesta ja asiantuntemuksesta vastaa Gaia Consulting ja palvelua sponsoroi Danske Bank.  Palvelu tarjoaa käyttäjälle tukea ja uusia näkökulmia kestävämpien asumisratkaisujen tekemiseen.  Työkalu on osoitteessa kestavakoti.fi

Lisätietoja: