Yhteisöllisyys sujuvoittaa töihin paluuta

Kesäloma on usein pitkään odotettu hengähdystauko arjesta ja työnteosta. Kun loma loppuu, paluu töihin voi tuntua ankealta, jopa stressaavalta. Yksi keino sujuvaan töihin paluuseen on panostaa yhteisöllisyyteen, omaan jaksamiseen ja arvostavaan käyttäytymiseen. Näiden hyvinvoinnin peruspilarien tulisi olla läsnä työelämässä ympäri vuoden.

16.8.2024

Vaikka monella meistä työt eivät mahdollista rauhallista työhön paluuta, voi pienilläkin asioilla luoda parempia työpäiviä:

Anna itsellesi ja kollegoillesi aikaa sopeutua

Anna itsellesi aikaa sopeutua, äläkä aseta liian kovia vaatimuksia heti alkuun. Huomaa pienetkin onnistumiset ja ole itsellesi armollinen. Tämä koskee myös kollegoitasi ja muita ihmisiä, joita kohtaat arjessa.

Keskustele kollegoiden kanssa, kuuntele ja ole ystävällinen

Vaihda kuulumisia kollegoiden kanssa. Kysy heidän lomistaan ja jaa omia kokemuksiasi. Kaikki palaavat töihin samasta tilanteesta, ja jaettu kokemus tekee paluusta helpomman. Työn arjessa kuuntele ja osoita arvostusta perusasioilla, kuten tervehtimällä, ystävällisellä käytöksellä ja huomioimalla toiset.

Tauota työtä

Taukojen merkitys korostuu erityisesti lomaltapaluun jälkeen, mutta valitettavan usein se unohtuu, kun arki alkaa taas rullata vauhdilla. Lyhyetkin tauot edistävät palautumista ja auttavat ylläpitämään keskittymiskykyä.

Ylläpidetään ja kehitetään työpaikan yhteisöllisyyttä

Yhteisöllisyys on tärkeä osa hyvinvoivaa ja tuottavaa työympäristöä. Tässä on muutamia konkreettisia tapoja, joilla voit lisätä yhteisöllisyyttä työpaikalla:

 Huolehditaan yhdessä työhyvinvoinnista

Panostetaan yhdessä siihen, että työpaikalla on mahdollisimman hyvät työolosuhteet, eikä ketään jätetä ulkopuolelle. Yhdenvertaiset mahdollisuudet yhdistää työ- ja yksityiselämä sekä mahdollisuus palautua työstä pitävät yllä työkykyä.

Avoin, kannustava ja ystävällinen ilmapiiri

Avoin keskustelukulttuuri ja toisten kannustaminen luovat pohjan yhteisöllisyydelle. Varmista, että jokainen työyhteisön jäsen kokee tulevansa kuulluksi. Huolehditaan myös siitä, että kiusaamiselle ja häirinnälle on nollatoleranssi. Muista, että myös positiivisen palautteen antaminen ja toisten saavutusten juhlistaminen edistävät yhteisöllisyyttä.

Lisätietoja:

Lotta Savinko

tasa-arvo- ja työympäristöpäällikkö

+358 40 5044356

Lue lisää aiheesta