Miten toimin, jos minut lomautetaan tai jään työttömäksi?

Kokosimme käytännön ohjeita ja tärkeitä tietoja lomautus- ja työttömyystilanteeseen.

3.4.2020

Jos sinut lomautetaan tai joudut työttömäksi, toimi seuraavasti saadaksesi työttömyysturvaa

  1. Ilmoittaudu työnhakijaksi TE-toimistoon.
  2. Tarkista ammattiliitostasi, mihin työttömyyskassaan  kuulut.
  3. Lähetä päivärahahakemus työttömyyskassaasi.
  4. Voit kysyä apuaja neuvoja ammattiliitostasi.

 

Mikä on ansiopäiväraha?

Ansiopäiväraha on työttömyyden aikainen etuus, jota maksetaan työttömyyskassan jäsenille. Se turvaa toimeentuloa työttömyys- tai lomautustilanteessa.  Usein puhutaan ”ansiosidonnaisesta päivärahasta” tai ”ansiosidonnaisesta”.

Ansiopäivärahan suuruuden arvioimisessa on apuna päivärahalaskuri.

Mikä on työssäoloehto?

Ansiopäivärahan saaminen vaatii, että työssäoloehto täyttyy eli että olet ollut liiton työttömyyskassan jäsenenä vähintään 26 viikkoa ja olet ollut töissä jäsenyysaikana vähintään 26 kalenteriviikkoa (ma–su), jolloin työaika on ollut vähintään 18 tuntia kalenteriviikossa sekä maksanut kassan jäsenmaksut.

Työssäoloehto lyhenee työttömyysturvan määräaikaisten muutosten tultua voimaan 26 viikosta 13 viikkoon, joista vähintään yksi työssäoloehtoa kerryttävä viikko pitää olla 1.3.2020 jälkeiseltä ajalta. Lisäksi lyhyemmän työssäoloehdon pitää täyttyä kokonaisuudessaan ennen 6.7.2020, josta alkaen työssäoloehto on jälleen normaali 26 viikkoa.

 

Mistä tiedän, mihin työttömyyskassaan kuulun? 

Ammattiliitostasi saat tietää, mihin työttömyyskassaan kuulut. Olethan ensisijaisesti yhteydessä ammattiliittoosi, jossa hoidetaan jäsenrekisteri ja -palvelut. Voit tarkistaa liittosi verkkosivuilta työttömyyskassaa koskevat tiedot. 

Miksi kannattaa liittyä työttömyyskassan jäseneksi? 

Työttömyyskassan jäsenyys on tärkeä turva työelämässä. Jos jäät työttömäksi tai sinut lomautetaan, kassan jäsenenä voit saada ansiosidonnaista päivärahaa eli ansiopäivärahaa. 

Voit liittyä työttömyyskassaan ollessasi palkkatyössä. Työ voi olla toistaiseksi voimassa oleva, määräaikainen tai osa-aikainen. Kassaan voi liittyä opiskeluaikana kesätyötä tai osa-aikatyötä tehdessä. Työttömyyskassaan ei voi liittyä ollessaan esimerkiksi työtön, kokonaan lomautettu tai hoitovapaalla. 

Työttömyyskassaan voi liittyä ammattiliittoon liittymisen yhteydessä tai suoraan. 

Mitä työttömyyskassa tekee? 

Työttömyyskassa on keskinäisen vastuun perusteella toimiva organisaatio, jonka jäseninä on joko palkansaajia tai yrittäjiä. Työttömyyskassa hoitaa lakisääteisen ansioturvan järjestämisen jäsenilleen. Työttömyyskassat hoitavat julkista tehtävää ja niiden toimintaa säätelevät lait. Keskeisimmät työttömyyskassojen toimintaan vaikuttavat lait ovat työttömyyskassalaki ja työttömyysturvalaki.   

Työttömyyskassat hyödyntävät etuuspäätösten perustana tulorekisterin tietoja. 

Milloin ja miten olen yhteydessä työttömyyskassaan?

Ilmoittaudu ensin työttömäksi työnhakijaksi TE-toimistoon. Toimita ensimmäinen päivärahahakemus työttömyyskassalle aikaisintaan kahden viikon ja viimeistään kolmen kuukauden kuluttua TE-toimistoon ilmoittautumisesta. Kaikissa kassoissa on käytössä sähköinen asiointi, mutta voit kysyä neuvoja myös puhelimitse tai sähköpostitse. 

Mitä ammattiliitto tekee? 

Ammattiliitto tarjoaa monia palveluja ja on tukenasi työuran eri vaiheissa. Saat liitoltasi esimerkiksi lakimiespalveluja, oikeudellista ja työsuhdeneuvontaa ja koulutusta. Liitot tarjoavat lisäksi monipuolisia jäsenetuja. Lisätietoa Akavan jäsenliitoista: https://akava.fi/keita-olemme/jasenliitot/ 

 

Akavan liiton jäsenenä kuulut johonkin näistä työttömyyskassoista  

Akavan liittojen työttömyyskassojen yhteystiedot ovat osoitteessa 
https://akava.fi/yhteystiedot/tyottomyyskassat/ 

 

Neuvoja lomautustilanteeseen videolla

Katso Akavan lyhyt ohjevideo

TE-palvelut on tuottanut laajemman ohjevideon, joka kertoo mitä tehdä lomautustilanteessa.

https://www.youtube.com/watch?v=VvzqLPUCvIc&feature=youtu.be

Lue lisää aiheesta