Akavan lausunto Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy:n tutkimusreaktorin lupahakemukseseta

Akava toteaa työ- ja elinkeinoministeriölle antamassaan lausunnossa Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy:n tutkimusreaktorin lupahakemuksesta pitävänsä selvänä, että VTT:lle tehdyt voimakkaat määrärahavähennykset valtion talousarviossa päätökseen ovat merkittävältä osaltaan vaikuttaaneet VTT:n Otaniemessä sijaitsevan FiR 1-tutkimusreaktorin poistamisesta käytöstä. Akava pitää valitettavana, että tutkimusreaktorin käytölle ja ylläpidolle ei ole selvityksistä huolimatta löytynyt kestävää rahoitusmallia. Teknologian...

25.6.2018

Akava toteaa työ- ja elinkeinoministeriölle antamassaan lausunnossa Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy:n tutkimusreaktorin lupahakemuksesta pitävänsä selvänä, että VTT:lle tehdyt voimakkaat määrärahavähennykset valtion talousarviossa päätökseen ovat merkittävältä osaltaan vaikuttaaneet VTT:n Otaniemessä sijaitsevan FiR 1-tutkimusreaktorin poistamisesta käytöstä. Akava pitää valitettavana, että tutkimusreaktorin käytölle ja ylläpidolle ei ole selvityksistä huolimatta löytynyt kestävää rahoitusmallia.

Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy:n tutkimusreaktorin lupahakemus

Akava kiittää mahdollisuudesta lausua Teknologian tutkimuskeskus VTT:n lupahakemuksesta.

Akava pitää selvänä, että päätökseen VTT:n Otaniemessä sijaitsevan FiR 1-tutkimusreaktorin poistamisesta käytöstä on merkittävältä osalta vaikuttanut VTT:lle tehdyt voimakkaat määrärahavähennykset valtion talousarviossa. Akava pitää valitettavana, että tutkimusreaktorin käytölle ja ylläpidolle ei ole selvityksistä huolimatta löytynyt kestävää rahoitusmallia.

Tutkimusreaktorin käytön jatkaminen olisi omalta osaltaan ylläpitänyt tutkimusinfrastruktuurin monipuolisuutta. Tutkimusreaktori on muun muassa mahdollistanut boorineutronisädehoitojen (BNCT) tutkimusta.

Akavan mielestä VTT:n osalta päätös tutkimusreaktorin poistamiseksi käytöstä on ymmärrettävä. Tutkimusreaktorin poistaminen käytöstä on järkevintä toteuttaa VTT:n ehdottamalla tavalla.

Akava ry

Sture Fjäder, puheenjohtaja
Pekka Piispanen, johtaja

Lausunnon tunnistetiedot

Lausuntopyyntö 29.8.2018/Dnro TEM/1311/08.05.01/2017

Lausunnon diaarinumero Dnro 116/62/2017
Lausunnon päiväys 27.3.2018
Laatija Vesa Vuorenkoski

Lue lisää aiheesta