Millainen maa Suomi haluaa olla kansainvälisille osaajille?
Kansainvälisten osaajien työllistymistä Suomessa vaikeuttaa ulkomaisten tutkintojen ja ulkomaisen työkokemuksen heikko tunnistaminen ja tunnustaminen. Kun verkostot puuttuvat, piilotyöpaikat jäävät saavuttamattomiin. Pirstaleisten työllistymispalveiden keskellä moni on yksin vastuussa tilanteensa selvittämisestä. Kiitosta kansainväliset osaajat antavat työn ja vapaa-ajan tasapainosta, turvallisuudesta ja laadukkaista julkisista palveluista. HIWE-tutkimus selvitti heidän kokemuksiaan ja haki keinoja pulmien ratkaisemiseksi.
Mitä eläkeneuvottelut ja eläkeuudistus tarkoittavat?
Kerromme artikkelissamme, miksi eläkeneuvotteluja käydään ja millaisella aikataululla ne etenevät. Saat artikkelistamme tärkeää tietoa työeläkkeistä ja niiden rahoituksesta.
Työkyvyttömyyseläkkeissä ja sairauspoissaoloissa muutosta sekä hyvään että huonoon suuntaan
Eläketurvakeskus ETK:n tietojen mukaan työkyvyttömyyseläkkeiden kokonaismäärä on laskenut huomattavasti 2000-luvulla. ETK:n tilastoista tehdyn tutkimuksen mukaan työkyvyttömyyseläkkeiden alkavuus on peräti puolittunut. Samaan aikaan hylättyjen eläkepäätösten osuus on kasvanut.
Akavan asiantuntijat arvioivat budjettiriihen satoa: niukasti kasvutoimia, TKI-panostukset valonpilkku
Asiantuntijamme pohtivat budjettiriihen päätöksiä ja niiden merkitystä. Riihi ei tuonut kovin paljoa uutta ja kasvutoimia olisi tarvittu lisää. Osaajapulan ratkaisut jäivät puuttumaan. Myönteistä oli esimerkiksi, että julkiset TKI-panostukset turvattiin.
Maahanmuuttopolitiikalla on iso merkitys kansainvälisille osaajille
Hallitusohjelmakirjaukset uhkaavat panna kolmansista maista Suomeen muuttavat henkilöt ahtaalle. Niin sanottu kolmen kuukauden sääntö muuttaisi työperusteisen oleskeluluvan määräyksiä niin, että Suomesta on poistuttava, jos henkilön työsuhde loppuu eikä hän ole kolmen kuukauden kuluessa löytänyt uutta työtä. Lausunnolla olleessa lakiesityksessä kirjauksia on lievennetty muun muassa erityisasiantuntijoiden osalta. Haastattelimme Suomeen muuttanutta tutkijaa ja liittojemme asiantuntijoita mahdollisista muutoksista.
Monimuotoinen työyhteisö on kilpailuvaltti
Heteronormatiiviset oletukset ovat eilispäivää, korostivat Akavan, SAK:n ja STTK:n Pride-työelämätapahtuman panelistit. Monimuotoisuutta arvostavassa työyhteisössä on turvallinen ilmapiiri, jossa jokainen saa äänensä kuuluviin, eikä kenenkään tarvitse pelätä syrjintää tai häirintää.