Työpäivää!-podcast

Työpäivää! -podcast on Akava-yhteisön yhdessä tuottama podcast-sarja, jossa keskustellaan suoraan ja avoimesti työelämän ilmiöistä ja haasteista. Anna Ståhlen luotsaama podcast johdattaa kuuntelijat yhdessä asiantuntijavieraiden kanssa työelämän moninaisten ilmiöiden pariin.

14.10.2021

Työpäivää-podcastin toinen tuotantokausi syksyllä 2022

Työpäivää-podcastin toisella tuotantokaudella syksyllä 2022 juontaja Anna Ståhlen vieraina on jälleen mainio ryhmä asiantuntijoita, työntekijöitä ja tarinankertojia, jotka kaikki kertovat työelämästään mielenkiintoisten ja ajatuksia herättävien aiheiden kautta. Toisen tuotantokauden aiheita ovat muun muassa ammatti-identiteetin rakentuminen, sukupuolten välinen palkkaero, työelämän kansainväliset osaajat ja uudelleenkouluttaminen.

Ernest Lawson vieraili Työpäivää! -podcastissa Anna Ståhlen vieraana kertomassa ammatti-identiteetistään ja ammatillisesta matkastaan esiintyjäksi.

Toinen tuotantokausi 2022

2.11. Asiaton käytös työpaikalla – Ole osa ratkaisua, älä ongelmaa

”Ihminen ei ole virhe, ihminen tekee virheitä”

Jaksossa keskustellaan kiusaamisesta työpaikalla. Työturvallisuuslaki tuntee käsitteet häirintä ja epäasiallinen käyttäytyminen, mutta arjessa puhumme usein työpaikkakiusaamisesta. Kulmakiviä tulehtuneiden tilanteiden kannalta on osaava esihenkilötyö, kaikkien osapuolien kuuleminen ja yhteinen ratkaisujen hakeminen. Miten työelämän epävarmuus vaikuttaa työpaikoilla tapahtuvaan epäasialliseen käyttäytymiseen? Miten vaikeista ja kuormittavista tilanteista voi selvitä? Mitä meistä itse kukin voi tehdä, jotta kiusaamista olisi vähemmän?

Jaksossa mukana

 • Opetusalan ammattijärjestö OAJ:n erityisasiantuntija Teija Golnick
  Tekniikan Akateemiset TEK:n työelämäasiantuntija Sirkku Pohja
 • juontaja Anna Ståhle
 • Oman tarinansa kertoo kertoo pitkään henkilöstönedustajana toiminut Sari.


 

26.10. Sukupuolten välinen palkkaero

”Jos palkoista ei ole tarpeeksi tietoa, palkkaeroja ei voi ehkäistä”.

Naisen euro oli vuonna 2021 tarkalleen 83,4 senttiä. Tasa-arvolakiuudistuksen valmistelu kaatui eduskunnassa ja monet selvitykset osoittavat, että sukupuolten välinen palkkaero on edelleen olemassa. Mistä sukupuolten väliset palkkaerot syntyvät ja miten niitä voidaan korjata? Olisiko palkka-avoimuus ratkaisu tasa-arvoisempaan työelämään? Studiossa keskustelevat tasa-arvovaltuutettu Jukka Maarianvaara ja Suomen Ekonomien yhteiskuntasuhdepäällikkö Riikka Mykkänen.

Jaksossa mukana

  • Riikka Mykkänen, yhteiskuntasuhdepäällikkö, Suomen Ekonomit
  • Jukka Maarianvaara, tasa-arvovaltuutettu
  • Miten UPM poisti selittymättömät palkkaerot? UPM:llä työskentelevä Anna Polvenlahti kertoo.
  • Juontaja Anna Ståhle

 

12.10. Olenko valmis? Opiskelijasta asiantuntijaksi

”Minä en ole täydellinen, mutta minä olen tarpeeksi hyvä.”

Olitko sinä valmis valmistumiseen? Jaksossa nuoret kertovat valmistumiseen liittyvistä ajatuksistaan ja tunteistaan sekä puhuvat työelämän mukanaan tuomista yllätyksistä. Pohdimme , miten työelämän konkarit voisivat tukea nuorta tai vastavalmistunutta hänen siirtyessään opiskelijasta asiantuntijaksi. Studiossa keskustelevat työelämästä jo kokemusta kerryttäneet opiskelijat Anna Pentti ja Jeremi Nyyssönen. Jakson aikana kuullaan myös valmistuneiden Jasmiinan, Taijun, Riikan ja Innan ajatuksia aiheesta.

Jaksossa mukana

• Akavan opiskelijoiden neuvoston jäsen ja tradenomiopiskelija valmistumisen kynnyksellä Anna Pentti
• diplomi-insinöörin opintoja viimeistelevä Tekniikan Akateemiset TEK:n opiskelijatoiminnan asiantuntija Jeremi Nyyssönen
• juontaja Anna Ståhle
• oman tarinansa kertovat Jasmiina, Taiju, Riikka ja Inna

 

5.10. Tulevaisuuden työelämä: Mihin ei kannata tuhlata työaikaa?

”Ei tarvitse tyytyä siihen, mitä olemme aikaisin urallamme olleet.”

Tässä jaksossa ennustamme tulevaisuuden työelämän tärkeitä taitoja. Työelämän tulevaisuus pohdituttaa meitä kaikkia: työntekijöitä, työnantajia ja työelämän kynnyksellä olevia nuoria ja urapolullaan jo matkanneita. Mitä taitoja tarvitsen, mihin ei kannata enää työaikaa tuhlata? Pärjäävätkö tulevaisuuden työelämässä digitaaliset introvertit vai sosiaaliset generalistit? Studiossa keskustelemassa tulevaisuudentutkija Pasi Hario ja uravalmentaja Heini Hult-Miekkavaara.

Jaksossa mukana

 • tulevaisuudentutkija Pasi Hario
 • uravalmentaja Heini Hult-Miekkavaara
 • juontaja Anna Ståhle
 • uratarinansa kertoo Annika Karjalainen, senior coordinator, KPGM

Kuka on tervetullut työpaikalle Suomessa?

”Diversiteetti on numeropeli loppujen lopuksi.”

Tässä jaksossa keskustelemme aiheesta, jonka periaatteellinen merkitys Suomen tulevaisuuden kannalta on tunnistettu, mutta käytännön toteutuminen edellyttää apua meiltä jokaiselta suomalaiselta. Aiheena ovat kansainväliset osaajat ja heidän viihtymisensä Suomessa. Studiossa keskustelemassa ovat asiantuntijat Hodan Mohamed ja Antti Kanniainen. Tositarina tulee Helsingin yliopiston ylioppilaskunnasta ja sen kertoo hallituksen varapuheenjohtaja Tommi Ostrovskij.

Jaksossa mukana

 • Hodan Mohamed, yhdenvertaisuuskonsultti ja –kouluttaja
 • Antti Kanniainen, osaajien maahanmuuton ja kotoutumisen edistämisen johtava asiantuntija
 • Tositarina: Tommi Ostrovskij, Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen varapuheenjohtaja
 • Juontaja Anna Ståhle

Tuoko uusi ura onnen? 21.9.2022

”Pakkorako vai unelman toteuttaminen?”

Työpäivää! -podcast on suoraa ja avointa puhetta

Moni haaveilee sapattivuodesta, tauosta tai kokonaan uudesta suunnasta elämälle. Uusi ura on iso askel, viettäähän ihminen suuren osan elämästään työpaikalla. Mutta kuinka aito mahdollisuus uusi ura esim. opintojen kautta on? Studiossa keskustelevat jatkuvan oppimisen ja koulutuksen asiantuntijat Elina Sojonen ja Suvi Liikkanen.

Jaksossa mukana

 • Luonnon- ympäristön- ja metsätietelijöiden liitto Loimun urapalvelupäällikkö Suvi Liikkanen ja Akavan johtava asiantuntija Elina Sojonen
 • juontaja Anna Ståhle
 • Uratarinansa kertoo alan vaihtaja Laura

 

Ammatti-identiteetistä ja sen vierestä 14.9.2022

”Kiinnostus ihmisiä kohtaan on kaiken ydin.”

Työpäivää! -podcastin toinen tuotantokausi on täällä. Anna Ståhlen vieraana on luokanopettaja, esiintyjä, KM Ernest Lawson. Erkku kertoo avoimesti ja suoraan taustastaan, nuoruuden ammattihaaveista ja käänteistä, jotka siivittivät matkaa yhdeksi Suomen suosituimmista esiintyjistä.

Studiossa:

 • Ernest Lawson, luokanopettaja, esiintyjä KM
 • Oman tarinansa kertovat Tiina Henry-Biabaud, järjestömarkkinoinnin asiantuntija Tekniikan Akateemiset TEK ja Timo Kalliokoski, varapuheenjohtaja, Akavan opiskelijat
 • Juontaja Anna Ståhle

 

Ensimmäinen tuotantokausi 2021

25.10.2022 Työpäivää! Jaksamisen rajoilla

Työpäivää! -podcastissa keskustellaan suoraan ja avoimesti työelämän ilmiöistä ja haasteista. Jaksamisen rajoilla -jaksossa puhumme työkyvystä, osatyökykyisyydestä ja mielenterveysongelmista. Tunnet hyvin luultavasti jonkun, joka on jäänyt joksikin aikaa pois töistä uupumuksen tai masennuksen vuoksi. Tai oletko kenties yksi heistä? Meitä on paljon. 

Studiossa

 • Konstantin Laakkonen, työsuhdeasioiden päällikkö, Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia 
 • Katri Ojala, johtava asiantuntija, Akava 
 • Tositarinan kertoo Johanna Kämäräinen, Opetusalan Ammattijärjestö OAJ 

25.10.2021 Työpäivää! Etänä läsnä

Työpäivää!-podcastissa keskustellaan suoraan ja avoimesti työelämän ilmiöistä ja haasteista. Toiselle mahdollisuus etätöihin on arjen ja työhyvinvoinnin pelastus, josta ei koskaan enää luovu. Toisessa ääripäässä on suunnaton ahdistus, päälle kaatuvat seinät ja yksinäisyys. Työpäivää!-podcastin etätyöjaksossa pohditaan, mikä on työelämän uusi normaali ja miten työnteko tulisi tulevaisuudessa järjestää.

Studiossa

 • Ville-Veikko Rantamaula, edunvalvontajohtaja, Tradenomit
 • Katarina Murto, työmarkkinajohtaja, Akava 
 • Tositarinan kertovat asiantuntijatyötä tekevät Joonas ja Jutta, Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut YKA

1.11.2021 Työpäivää! Hyvinvointi edellä

Työpäivää!-podcastissa keskustellaan suoraan ja avoimesti työelämän ilmiöistä ja haasteista. Miksi työhyvinvointiin kannattaa panostaa ja mitä hyvinvointiin panostamalla voidaan saavuttaa? Viime vuosina on puhuttu esimerkiksi ihmisjohtamisesta, myötätunnosta, kuuntelutaidoista ja tunteista työpaikoilla. Mitä tästä ajasta jää elämään inhimillisen työpaikan arkeen? Entä ovatko työhyvinvoinnin panostukset kasvaneet edeltävien kahden vuoden aikana? 

Studiossa

 • Jari Cavernelis, kehitysjohtaja, Opetusalan Ammattijärjestö OAJ 
 • Kati Johansson, henkilöstöjohtaja, Tekniikan Akateemiset TEK 
 • Tositarinan kertoo Susanna Jokimies, Akavan Erityisalat

8.11.2021 Työpäivää! Yhdistelmänä työ ja perhe

Työpäivää!-podcastissa keskustellaan suoraan ja avoimesti työelämän ilmiöistä ja haasteista. Työn ja perheen yhteensovittaminen herättää tunteita ja koskettaa läheltä koko työyhteisöä. Moni perhevapaalle jäävä kokee tänäkin päivänä syrjintää. Ehdottomasti eniten sitä kokevat raskaana olevat naiset. Tilanne on toki tunnistettu ja tunnustettu. Hallitus valmistelee parhaillaan perhevapaajärjestelmän uudistamista. Muutoksessa on merkittävä rooli meillä kaikilla. 

Studiossa:

 • Kosti Hyyppä, erityisasiantuntija Suomen Ekonomit
 • Lotta Savinko, tasa-arvo- ja työympäristöpäällikkö, Akava
 • Tositarinan kertoo Antti Heikkilä, Tekniikan Akateemiset TEK

 

15.11.2021 Työpäivää! Työyhteisön ulkopuoliset

Työpäivää!-podcastissa keskustellaan suoraan ja avoimesti työelämän ilmiöistä ja haasteista. Kuinka moni meistä oikeasti tietää miltä tuntuu olla vähemmistön edustajana oma työyhteisössä? Miltä tuntuu olla ainoa erikielinen, erimaalainen tai erinäköinen? Tässä jaksossa me keskustelemme ulkomaalaisista työntekijöistä Suomessa.  

Studiossa

 • Maria Teikari, palvelujohtaja, Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut YKA 
 • Miika Sahamies, johtava asiantuntija, Akava 
 • Tositarinan kertoo Caelum Davies 

22.11.2021 Työpäivää! Väkivallan uhka

Työpäivää! -podcastissa keskustellaan suoraan ja avoimesti työelämän ilmiöistä ja haasteista. Millaista on työskennellä silloin, kun väkivallan uhka on jatkuvasti läsnä? Jaksossa pohditaan työpaikkaväkivallan kuvaa Suomessa 2020-luvulla. Millaista tukea saavat ne työntekijät, joiden arjessa väkivalta uhkaa tai jotka ovat joutuneet väkivallan kohteeksi? Saavatko he apua ja jos saavat, niin millaista? 

Studiossa

 • Miia Virta, järjestöpäällikkö, Suomen Lääkäriliitto 
 • Petteri Kivelä, lakimies, Suomen Lakimiesliitto 
 • Tarinan kertoo sosiaaliterapeutti Veera Korppi-Tommola, Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut YKA

29.11.2021 Työpäivää! Työura pätkissä

Työpäivää! -podcastissa keskustellaan suoraan ja avoimesti työelämän ilmiöistä ja haasteista. Moni meistä työikäisistä on tutustunut pätkätöihin, useimmat uransa alkupuolella. Yksinkertaisuudessaan määräaikainen työsuhde tarkoittaa sitä, että työsopimus päättyy sopimuksessa nimettynä päivänä ilman neuvotteluja, irtisanomista, sopimuksen purkamista. Määräaikaisuudella on aina oltava peruste, joka voi olla esimerkiksi sijaisuus, harjoittelu tai vaikkapa työn kausiluonteisuus. Joskus perustetta ei ole, mutta sellainen keksitään. 

Studiossa

 • Kari Eskola, edunvalvonnan päällikkö, Akavan Erityisalat 
 • Katarina Murto, työmarkkinajohtaja, Akava 
 • Tarinan kertoo Päivi Hännikäinen, Akavan Erityisalat

7.12.2021 Työpäivää! Irtisanottu

Työpäivää! -podcastissa keskustellaan suoraan ja avoimesti työelämän ilmiöistä ja haasteista. Jaksomme aiheena ovat yhteistoimintaneuvottelut eli YT-neuvottelut. Sanahirviö ja lyhenne, jota kukaan työyhteisössä ei haluaisi kuulla, mutta joka on lausuttu korona-aikana sadoille tuhansille suomalaisille. Miltä tuntuu joutua irtisanotuksi? Miten jatkaa elämää irtisanomisen jälkeen? 

Studiossa

 • Maria Jauhiainen, lakimies, Insinööriliitto
 • Miia Kannisto, johtava asiantuntija, Akava 
 • Tarinan kertoo Marja Härmänmaa, Tieteentekijät 

Työpäivää! -podcastin uudet jaksot 14.9. alkaen Spotifyssa

Työpäivää! -podcast on suoraa ja avointa puhetta työelämästä.

Anna Sorainen luotsaa Akava-yhteisön tuottamaa Työpäivää! -podcastia, jossa keskustellaan työelämän ilmiöistä ja haasteista.

Lisätietoja:

Eeva Karhamo

viestinnän asiantuntija

+358 50 322 6757

Jaana Ignatius

kehityspäällikkö

+358407002225

Lue lisää aiheesta