Työn hakeminen

Työnhaku on mielenkiintoista ja antoisaa, vaikka se aiheuttaa toisinaan stressiäkin. Suhtaudu työnhakuun avoimin mielin ja rohkeasti, mutta määrätietoisesti. Jokaisesta hakuprosessista ja haastattelusta voi oppia, vaikkei se tuottaisi työpaikkaa tulokseksi.

27.5.2019

Hae työtä tehokkaasti

Työn etsiminen opettaa

Työnhaku on mielenkiintoista ja antoisaa, vaikka se aiheuttaa toisinaan stressiäkin. Suhtaudu työnhakuun avoimin mielin ja rohkeasti, mutta määrätietoisesti. Jokaisesta hakuprosessista ja haastattelusta voi oppia, vaikkei se tuottaisi työpaikkaa tulokseksi.

Jos haluat löytää töitä, ole valmis laittamaan aikaa ja vaivaa työnhakuun. Tuo esiin ammattitaitosi, kokemuksesi, osaamisesi ja persoonasi. Luota mahdollisuuksiisi lähtötilanteesen katsomatta: työpaikka voi löytyä – olitpa opintojen alku- tai loppuvaiheessa, vaihtamassa työpaikkaa, hakemassa keikkatyötä tai työttömänä.

Mitä haluat, mitä osaat?

Etenkin opinnoissa pidemmälle ehtineen ja valmistuneen kannattaa etsiä ensisijaisesti koulutustaan vastaavaa työtä. Sen sijaan opintojen alussa olevalle kaikki työkokemus on arvokasta ja valmentaa kohti tulevaisuuden unelma-ammattia.

Ennen kuin ryhdyt työnhakuun, mieti, mitkä asiat ovat tärkeitä sinulle työssä ja elämässä yleensä. Mieti, mitkä ovat omat vahvat puolesi, osaamisesi ja mielenkiinnon kohteesi.  Pohdi, miten tarjolla olevat vaihtoehdot sopivat urapolkuun, jota itsellesi toivot.

Työkokemus on aina arvokasta

Älä lannistu, jos et löydä koulutusta vastaavaa työtä heti, vaan jatka etsimistä. Jos sinulla ei ole aiempaa työkokemusta, koeta työnhakuvaiheessa tuoda ammattitaitosi ja osaamisesi esille jollakin muulla tavalla: voit korostaa esimerkiksi taitoja, joita sinulle on karttunut opiskelussa sekä harrastus- ja järjestötoiminnassa.

Jossain tapauksessa on hyvä harkita myös muiden alojen kuin opiskelualan töitä. Työ kuin työ antaa mahdollisuuden oppia työelämästä ja kerryttää omalla alallakin tarvittavaa osaamista. Jos työtä ei löydy kaikesta yrittämisestä huolimatta, mieti, olisiko jatko-opiskelu hyvä vaihtoehto.

Seuraa työpaikkailmoituksia eri kanavista

Tietoja avoimista työpaikoisa on monissa eri välineissä, muun muassa

  • sanoma- ja ammattilehdissä
  • yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen ura- ja rekrytointipalveluissa
  • rekrytointitapahtumissa
  • yritysten verkkosivustoilla
  • erilaisissa verkkopalveluissa
  • liittojen sivustoilla
  • sosiaalisessa mediassa.

Seuraa ilmoituksia säännöllisesti useista eri kanavista ja paikoista. Käytä hyväksesi verkkopalvelujen vahtipalveluja ja muita automaattisia toimintoja.

Puskaradiosta ja oma-aloitteisuudesta hyötyä

Muista, että kaikista avoimista työpaikoista ei ilmoiteta julkisesti. Kannattaa olla aktiivinen ja ottaa yhteyttä yrityksiin ja muihin organisaatioihin. Käytä lisäksi hyödyksesi yhteyksiäsi ja aiempia työnantajia.

Ystävät, tuttavat, sukulaiset tai vaikkapa naapurit voivat tietää avoimista paikoista ja mahdollisuuksista. Verkostoituminen kannattaa.

Työ- ja elinkeinotoimistot ovat tukena

Työvoimahallinnon työ- ja elinkeinotoimistot (TE-toimistot eli työkkärit) palvelevat työnhakijoita eri puolilla Suomea. Niistä saat apua työnhakuun ja ammatilliseen kehittymiseen sekä työllistymistä ja toimeentuloa edistäviä tukipalveluja. Työmarkkinatori-verkkopalvelussa on tietoja avoimista työpaikoista ja CV-nettipalvelu.

Myy osaamisesi hyvällä työhakemuksella ja ansioluettelolla

Tee työhakemus aina huolellisesti. Kirjoita se vastaamaan nimenomaan sitä paikkaa, jota haet. Lue työpaikkailmoitus tarkasti ja hanki lisätietoa.

Soita ja kysy lisätietoja

Usein on hyvä ottaa yhteyttä puhelimitse ennen työpaikkahakemuksen lähettämistä. Työhönottaja ehkä muistaa sinut lukiessaan hakemustasi, jos osoitat olevasi todella kiinnostunut työpaikasta.

  • Mieti kysymykset etukäteen ja muista myös kuunnella.
  • Kerro työhönottajalle, mitä osaat ja mistä olet kiinnostunut.
  • Älä vähättele osaamistasi.
  • Tarkista, mitä tietoja työnantaja tarvitsee hakemuksen käsittelyyn, esimerkiksi mahdolliset hakemuksen liitteet, palkkatoivomus, tiedot matkustusvalmiudesta ja kielitaidosta jne.

Tee hakemus huolella

Kerro hakemuksessa koulutuksestasi, osaamisestasi ja motivaatiostasi. Kerro, miksi juuri sinä olisit sopivin työntekijä hakemaasi paikkaan.

Hyvä hakemus on

  • selkeä
  • persoonallinen
  • lyhyt ja ytimekäs
  • perillä ajoissa!

Kirjoita persoonallisella tyylillä. Viimeistele hakemuksen kieliasu ja ulkoasu huolellisesti. Halutessasi voit lisätä valokuvan tai mainita oman kotisivusi tai LinkedIn-profiilisi osoitteen. Toinen silmäpari voi olla avuksi, joten pyydä jotakuta ystävääsi tai tuttavaasi taikka perheenjäsentä lukemaan hakuasiakirjat.

Älä ravista palkkatoivetta hihasta

Jos työpaikkailmoituksessa pyydetään esittämään palkkatoive, mainitse se hakemuksessasi. Voit kysyä liitostasi, mikä on alasi alkupalkkasuositus.

Puntaroi palkkatoivetta tehtävän luonteen, koulutuksesi ja kokemustaustasi pohjalta. Ole realisti: liian matala palkkatoivomus antaa turhan vaatimattoman kuvan. Kovin  ylimitoitettu palkkatoive saattaa sen sijaan nostaa tien pystyyn.

Jos käytät suosittelijaa, kysy häneltä suostumus tähän ja kerro, millaista tehtävää olet hakemassa.

Tukea malleista

Hyviä työhakemuspohjia on muun muassa oppilaitosten rekrytointipalvelujen sivuilla. Etenkin suurten yritysten rekrytoinneissa käytetään sähköisiä hakulomakkeita tai rekrytointijärjestelmiä. Tutustu yrityksen taustatietoihin ja ohjeistuksiin ennen hakemuksen tekemistä ja kokoa kaikki tarvittavat tiedot valmiiksi.

Kiteytä osaamisesi ansioluetteloon

Liitä varsinaisen hakemukseen curriculum vitae (CV) eli ansioluettelo. Esittele koulutuksesi, aiempi työkokemuksesi ja osaamisesi. Pidä ansioluettelosi ajan tasalla ja muokkaa sitä sen mukaan, mitä paikkaa haet.

Joskus hakemukseen pyydetään liittämään nimikirjanote. Se on virallinen ote kunnan tai valtion palveluksessa olleen työhistoriasta ja vastaa periaatteessa ansioluetteloa.

Työhaastattelussa esittäydytään puolin ja toisin

Valmistaudu työhaastatteluun tutustumalla organisaatioon, johon olet hakemassa. Ota haastatteluun mukaan työ- ja opiskelutodistuksesi varmuuden vuoksi, sillä jotkut työnantajat haluavat nähdä ne. Pukeudu työhaastatteluun siististi, ole ajoissa ja käyttäydy kohteliaasti.

Jäsentele mielessäsi ennen haastattelua asioita, joista todennäköisesti keskustellaan, kuten:

  • Miksi olen kiinnostunut juuri tästä työpaikasta?
  • Mitä osaan: missä olen hyvä?
  • Miksi juuri minä olisin paras valinta?
  • Miten työskentelen muiden ihmisten kanssa?
  • Mitä haluaisin kysyä työnantajalta?

Muista tämä työpaikkaa vastaanottaessasi

Kun päätät vastaanottaa työpaikan, on aika solmia työsopimus. Työsopimus kannattaa aina tehdä kirjallisena, vaikka periaatteessa suullinen työsopimus on myös pätevä.

Kun teet työsopimuksen, sitoudut  tekemään työtä työnantajan johdon ja valvonnan alaisena palkkaa vastaan.

Kysy neuvoja

Ennen kuin työsopimus tehdään, käydään usein palkkaneuvottelut ja käsitellään muita työsuhteen ehtoja. Kysy tarvittaessa neuvoa työpaikan luottamusmieheltä ja liitostasi. Voit pyytää luonnoksen työsopimuksesta nähtäväksi etukäteen ja liittosi lakimies voi tarkistaa sen ennen allekirjoittamista.

Määräaikaisuudella on oltava peruste

Muistathan, että määräaikaista työsuhdetta työnantajan aloitteesta solmittaessa määräaikaisuudella on oltava peruste. Perusteena tällaiseen työsopimukseen voi olla esimerkiksi sijaisuus, määräaikainen projekti, työn kausiluonteisuus, oppilaitoksen harjoitteluaika tai oppisopimuksen määräaika.

Työnantajalla on oikeus tehdä määräaikainen työsopimus ilman perustellun syyn vaatimusta pitkäaikaistyöttömän henkilön kanssa eli niiden työntekijöiden kanssa, joiden työ- ja elinkeinotoimisto on ilmoittanut olleen edellisen 12 kuukauden ajan työttömiä työnhakijoita. Määräaikaisen työsopimuksen enimmäiskesto on tällöin yksi vuosi.

Määräaikaisuus sitoo molempia osapuolia.

Koeaika

Työntekijä ja työnantaja voivat sopia koeajasta, jonka aikana molemmat osapuolet voivat irtisanoa työsuhteen ilman irtisanomisaikaa. Kaikki muut työsuhteen ehdot ovat tällöin kuitenkin voimassa. Koeajan enimmäispituus on kuusi kuukautta.