Maria Jokinen

Opiskelija, onko sinulla jo oma plan B tai C?

Kukapa olisi uskonut kolme viikkoa sitten, että oma työpaikka on vaarassa tai että lähes kaikki rekrytoinnit on laitettu jäihin. Että Suomen rajat laitetaan kiinni ja Uusimaa eristetään muusta Suomesta. Elämme poikkeuksellista aikaa ja kaikki on normaalia epävarmempaa. 

31.3.2020
Lue lisää
Emmi Venäläinen

Opiskelijavalinnoissa varmistettava hakijoiden ja henkilöstön turvallisuus

Abiturientti voi huokaista hetkeksi. Kevään ylioppilaskirjoitukset onnistuttiin saattamaan päätökseen, vaikka koronavirus kiristi aikataulua. Ylioppilaskokeiden tiivistetty aikataulu aiheutti monelle ylioppilaskokelaalle ymmärrettävästi ylimääräistä stressiä ja ahdistusta. Tärkeintä on kuitenkin, että mahdollisimman moni valmistuu aikataulussa ja pääsee hakemaan korkeakouluun haluamalleen alalle.

31.3.2020
Lue lisää
Markus Penttinen

Korona vei myös EU:n kriisiin – edessä lamautuminen vai vielä vahvempi Eurooppa?

Uuden ajan kulkutautikriisi, josta tutkijat ovat jo pitkään varoittaneet, on käsillä. Myös Euroopan unioni on saanut kokea sen kovan kaavan kautta. Kuka olisi vaikkapa kaksi kuukautta sitten uskonut, että rajat suljetaan, sisämarkkinat rikotaan ja jäsenmaat ovat kukin käpertyneenä siilipuolustukseen. Ikään kuin brexit-virus olisi tartuttanut kaikki 27 jäsenmaata.

25.3.2020
Lue lisää
Anu Tuovinen

Akavalta monia ehdotuksia yksinyrittäjien tukemiseksi

Yritysten toimintamahdollisuudet ovat muuttuneet rajusti ja äkillisesti koronaviruksen vuoksi. Vaikutus näkyy yritysten toiminnassa muun muassa häiriöinä toimitusketjuissa, rahoitusvaikeuksina ja asiakaskatona. Talouden eri toimijat, kuten pankit, verottaja, rahoittajat, työmarkkinajärjestöt ja työeläkelaitokset sekä kunnat ovat osoittaneet yhteiskuntavastuuta ja tulleet yrittäjien ja työntekijöiden tueksi.

24.3.2020
Lue lisää
Miika Sahamies

Koulutuksellinen tasa-arvo rakentaa työelämän tasa-arvoa

Minna Canthin ja tasa-arvon päivää vietetään 19. maaliskuuta. Minna Canth oli kirjailija, lehtinainen ja yrittäjä. Hän oli myös yhteiskunnallinen vaikuttaja sekä tasa-arvon ja koulutuksen edistäjä. Canth nosti esille yhteiskunnallisia epäkohtia ja taisteli niiden ratkaisemiseksi.

19.3.2020
Lue lisää
Elina Sojonen

Perusasteen varassa olevat ovat monimuotoinen ryhmä

Pelkän perusasteen varassa olevan väestön suhteellisen suuri osuus on haaste Suomelle. Pelkän perusasteen koulutus ennustaa heikkoa työllisyyttä ja pieniä tuloja koko aikuisiän. Tuore Akava Works -selvitys tuo tietoa perusasteen varassa olevista ja taustatekijöistä, jotka johtavat koulutuksen ulkopuolelle jäämiseen.

13.3.2020
Lue lisää