Eropaketti voi olla järkytys tai helpotus

Erosopimuksella työsuhde päätetään joustavasti yhdessä sopien. Työsuhdejuristit Akavan liitoista neuvovat, että sopimusta ei pidä allekirjoittaa kiireessä. Sopimusluonnos on tärkeää pyytää nähtäväksi, lisäksi tarvitaan riittävästi harkinta-aikaa ja liiton lakineuvontaa.

12.5.2021
Lue lisää

Synkästä historiasta valoisampaan tulevaisuuteen – voidaanko EU:n kehitysyhteistyötä tehdä oikeudenmukaisesti?

Opiskelijana toimin Suomen ylioppilaskuntien liiton kehitysyhteistyön neuvottelukunnan puheenjohtajana. Teimme muun muassa pienehkön kouluhankkeen Mosambikissa. Tuolloin pohdin monesti, mikä on meidän, etuoikeutettujen eurooppalaisten asema kehitysyhteistyössä. Samaa pohdintaa teen tässä kolumnissa.

10.5.2021
Lue lisää

Nyt on panostettava koulutukseen, tutkimukseen ja innovaatioihin

Euroopan keskuspankilla, EKP:lla, ei ole EU:n perussopimuksen mukaan oikeutta ostaa suoraan jäsenvaltioiden liikkeelle laskemia velkapapereita. Se olisi setelirahoitusta.

30.4.2021
Lue lisää

Hajoaako maailmankuva?

Mitä nyt siihen reagoimaan, ajattelin ensin. Ehkä vastahakoisuus johtui politiikan selkäydinreaktiosta. Ennen kuin ajatus on ehtinyt aivoihin, selkäranka on jo päätellyt, että siitä tulee vain ristiriitoja ja politiikassa pyritään välttämään herkästi ristiriitoja, vaikka se samalla elää niistä.

13.4.2021
Lue lisää

Alustatyöstä puuttuu pysyvyyden tarjoama turvallisuus, mutta joustot tuovat vapautta

Alustatalous tarkoittaa taloudellisen toiminnan muotoa, jossa ihmiset myyvät, ostavat, jakavat, lainaavat ja vuokraavat tavaroita ja palveluita digitaalisten alustojen välityksellä. Alustat toimivat linkkinä kahden tahon välillä. Artikkelimme tarjoaa katsauksen alustatyön piirteistä ja siihen liittyvästä lainsäädännöstä.

12.4.2021
Lue lisää

EU ei voi arkailla arktisen alueen asioissa

Arktisen alueen merkitys on kasvussa. Runsaat luonnonvarat metsistä mineraaleihin, strateginen sijainti sekä ilmastonmuutokselle poikkeuksellisen herkkä luonto luovat intressien verkon, jossa EU:n on kyettävä luovimaan suurvaltojen Kiinan, Venäjän ja Yhdysvaltojen kanssa.

31.3.2021
Lue lisää