Akava Works -talousennuste: Talouskasvun moottorit käynnistyvät vähitellen keväällä 2025
Suomen bruttokansantuote on toipunut aikataulussa, vaikka kasvun moottorit ovat toistaiseksi kateissa. Vienti piristyy maailmankaupan mukana. Yksityinen kulutus elpyy vuonna 2025, kun reaalipalkat nousevat, korot alenevat ja työllisyys alkaa kohentua kesän kynnyksellä. Kokonaistuotanto kasvaa 1,5 prosenttia vuonna 2025 ja 1,9 prosenttia vuonna 2026.
Akava: Sotealan työntekijöillä iso työuupumusriski – luottamus tulevaisuuden palveluihin heikkoa
Akava Works -työolotutkimus kertoo, että julkisella sektorilla sosiaali- ja terveysalalla työskentelevistä korkeakoulutetuista 46 prosenttia kokee työuupumusriskinsä suureksi tai melko suureksi. Haitallinen kuormitus syntyy erityisesti liiallisesta työmäärästä. Vastaajista 57 prosenttia kertoo liiallisen työmäärän aiheuttavan heille haitallista kuormitusta vähintäänkin melko paljon.
SAK, Akava ja STTK: Bakun ilmastokokous iso pettymys työntekijöille
Bakun ilmastokokous on kokonaisuutena pettymys työntekijöille.
Akava tekee ehdotuksia kasvutoimista – mukana korkeakoulujen pääomittaminen kahdella miljardilla
Akava ehdottaa, että ammattikorkeakouluja ja yliopistoja pääomitetaan kahdella miljardilla eurolla niiden taloudellisen aseman ja autonomian vahvistamiseksi. Akava ehdottaa kasvutoimina myös parlamentaarista sitoumusta taata puolelle Suomen nuorista korkeakoulututkinto, kansainvälisten osaajien määrän lisäämistä, ratkaisuja osaamisen kehittämiseen sekä verojärjestelmän ja yritystukijärjestelmän uudistusta.
SAK, Akava ja STTK: Uusi suojelutyön lainsäädäntö luo ongelmia, ei ratkaise niitä
Hallitusohjelman suojelutyötä koskevaa lainsäädäntöä on valmisteltu työ- ja elinkeinoministeriön työryhmässä. SAK, Akava ja STTK eivät ole tyytyväisiä lainvalmisteluun ja jättävät loppumietintöön yhteisen eriävän mielipiteen.
Työmarkkinakeskusjärjestöt: Työ- ja osaamisperusteinen maahanmuutto on mahdollisuus, jota ei saa ohittaa
Työ- ja osaamisperusteisen maahanmuuton avulla voidaan merkittävästi lisätä työikäisen väestön osuutta ja talouden kantokykyä. Viime vuosien hyvän kehityksen jatkuminen vaatii aktiivista maahanmuuttopolitiikkaa.