Lauantaina 19. maaliskuuta vietetään Minna Canthin ja tasa-arvon päivää. Minna Canth (1835–1879) oli rohkea uudistaja, yhteiskunnallinen vaikuttaja sekä tasa-arvon ja koulutuksen edistäjä. Hän puolusti heikompiosaisia välittämättä muiden mielipiteistä ja edisti toiminnallaan myös eri väestöryhmien yhdenvertaisuutta.
Sukupuolten tasa-arvon tila on Suomessa monin tavoin hyvä. Meillä on kuitenkin sitkeitä ongelmia, joiden korjaamiseen ei löydy rohkeutta eikä tahtoa, muun muassa sukupuolten välinen palkkaero.
Naisten osuutta työhönotossa on Ranskassa pyritty edistämään monin tavoin ja nyt se näyttää toimivan jo liiankin hyyvin. Liikaa naisia johtoportaaseensa palkanneita kuntia on tasa-arvolain perusteella tuomittu roimiin sakkoihin. Sen sijaan palkkatasa-arvossa ei olla yhtä pitkällä.
Työmarkkinakeskusjärjestöt ovat päivittäneet suosituksen työ- ja virkaehtosopimusten sukupuolivaikutusten arvioinnista. Päivitys on yksi useista toimenpiteistä, jotka kuuluvat hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen samapalkkaisuusohjelmaan vuosille 2020–2023. Ohjelma kokoaa yhteen hallituksen ja työmarkkinakeskusjärjestöjen toimenpiteet palkkatasa-arvon edistämiseksi vuosina 2020–2023. Ne on valmisteltu kolmikantaisessa työryhmässä ja tavoitteena on naisten ja miesten keskimääräisen palkkaeron kaventaminen ja samapalkkaisuusperiaatteen toteutuminen.
Perhevapaajärjestelmämme on ollut epätasa-arvoinen ja syrjivä ennen kaikkea isille ja monimuotoisille perheille. Järjestelmä ja asenteet ovat pitkään rakentuneet vanhakantaiselle ajattelulle, jossa ”äidin paikka” on pienen lapsen kanssa kotona ja isät jatkavat työntekoa.
Tuloverotustiedot verovuodelta 2020 tulevat julkisiksi tänään 10.11., jolloin myös vietetään eurooppalaista palkkaepätasa-arvon päivää (European Unequal Pay Day). Samapalkkaisuuden mittareiden mukaan naiset tekevät työtä ilmaiseksi tästä päivästä eteenpäin loppuvuoden. Euroopassa sukupuolten välinen palkkaero on 14,1 prosenttia, Suomessa keskimäärin 16 prosenttia koko työmarkkinoilla eli naisten keskiansio on noin 84 prosenttia miesten keskiansioista (Tilastokeskus, Ansiotasoindeksi 2020).
Toiminnalliset evästeet ovat verkkosivuston toimivuuden ja kehityksen kannalta tarpeellisia. Toiminnalliset evästeet eivät tallenna tietoja, joista sinut voitaisiin välittömästi tunnistaa.