Uutisia Akavan liitoista

AKY – Akavalaiset yrittäjät: Hyvinvointialueiden hankintapolitiikka uhkaa palveluiden saatavuutta ja pienyrittäjien elinkeinovapautta

Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisvastuu siirtyi hyvinvointialueille vuoden alussa. Sote-palveluiden on vastattava väestön tarpeeseen. Hyvinvointialueet voivat tuottaa palveluita omana toimintanaan tai hankkia palveluita yksityiseltä sektorilta. Hankintamenettelynä on useimmiten kilpailutus tai palveluseteli.

30.3.2023
Lue lisää

JUKO hyväksyi uuden kaksivuotisen työehtosopimuksen tiistaina

Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO on hyväksynyt Yliopistojen uuden työehtosopimuksen.

30.3.2023
Lue lisää

Suomen Arkkitehtiliitto SAFA: Europan 17 -arkkitehtuurikilpailu käynnistyy: Suomen kohteet Helsingin itäisessä saaristossa ja Vaasan Vaskiluodossa

Nuorille arkkitehtuurin, maisema-arkkitehtuurin ja kaupunkisuunnittelun ammattilaisille suunnattu Europan 17 -kilpailu käynnistyy tänään 27.3. Suomesta on mukana kaksi merellistä kilpailukohdetta: viisi saarta Helsingin itäisessä saaristossa ja Vaasan keskustan tuntumassa sijaitseva Vaskiluoto.

28.3.2023
Lue lisää

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ: Hajautunut työmarkkinajärjestelmä edellyttää ratkaisuja

Kuluva sopimuskierros on viimeistään osoittanut työmarkkinajärjestelmän uudistustarpeen. Hajautunut työmarkkinajärjestelmä tarvitsee ratkaisuja, jotka vastaavat muuttuneeseen toimintaympäristöön. Erityisesti sovittelujärjestelmä ja työriitalaki on aikoinaan säädetty aivan toisenlaiseen toimintaympäristöön. Yhteisen työmarkkinamallin puuttuminen ja sovittelujärjestelmän ongelmat ovat omiaan aiheuttamaan yhä lisääntyviä työmarkkinahäiriöitä.

27.3.2023
Lue lisää

Akavan Erityisalat: Suomi tarvitsee humanististrategian

Ihmistieteiden näkökulmaa päätöksenteossa ja työelämässä on vahvistettava kansallisella strategialla, joka turvaa humanististen alojen koulutuksen, Akavan Erityisalat vaatii. ”Juuri humanistiopinnot valmentavat kriittisyyteen, monitahoiseen ongelmanratkaisuun ja empatiakykyyn, joita Suomi kriisien ratkaisussa nyt tarvitsee”, sanoo liiton puheenjohtaja Pasi Hario.

24.3.2023
Lue lisää

Akavan Erityisalat: Kysely: Suomalaisista 76 % pitää kulttuuria kansalaisen peruspalveluna

Suomalaiset ottavat voimakkaasti kantaa kulttuurin puolesta kansalaiskyselyssä. Kulttuuri koetaan peruspalveluna. Suurin yksimielisyys on siitä, että kulttuuripalveluja tulee tarjota kaikenlaisille ihmisille. Kulttuuria arvostavat eniten nuorimmat ja toisaalta iäkkäimmät. Perussuomalaiset erottuvat vähiten kulttuurimyönteisinä. Tutkimuksen toteutti Kantar Public Akavan Erityisalojen toimeksiannosta.

23.3.2023
Lue lisää