Tehdään EU:n ulkopolitiikasta feminististä
Saksan vastavalittu hallitus kirjasi feministisen ulkopolitiikan hallitusohjelmaansa. Mitä se tarkoittaa ja mitä vaikutuksia sillä voi olla EU:lle?
Hyvä, paha alustatalous
Viime vuosina Facebookin ja Amazonin, Applen ja Googlen kaltaisista valtavista alustayrityksistä on tullut nopeasti osa elämämme perusinfrastruktuuria. Monenlaisia alustoja puhelimien käyttöjärjestelmistä some-alustoihin ja hakukoneisiin. Niitä yhdistää tavoite luoda tila, jonka sisällä toimimisesta pyritään keräämään voittoja. Yhtenä vertauksena: torikauppiaana olemisen sijaan ne pyrkivät omistamaan koko torin eikä vain lunastamaan toripaikkaa.
Miten ydinvoiman käy EU:n energiapolitiikassa?
Taksonomia eli kestävän rahoituksen uudistus on puhuttanut jo jonkin aikaa Euroopan unionissa. Yksinkertaistaen EU:n tarkoituksena on määrittää kriteerit kestävälle rahoitustoiminnalle. Tämän avulla rahoittajien on helpompi valita ympäristön näkökulmasta suotuisampia sijoituskohteita ja yksityistä rahaa saadaan ohjattua kestäviin kohteisiin.
EU:n hiilitullihanke on hyppy tuntemattomaan?
On kiistämätön tosiasia, että EU:n ja Suomen päästöjen osuus globaaleista päästöistä on alle 8 prosenttia ja Kiinan osuus on 27 prosenttia. Äkkiseltään ajatus, että EU ryhtyisi keräämään tullia hiilidioksidipäästöjen perusteella, kuulostaa hyvältä. Asia ei kuitenkaan ole niin yksinkertainen.
Ilmastokriisi ja luontokato on ratkaistava yhdessä
Ilmastokokous COP26 Glasgow’ssa puhuttaa tällä hetkellä kaikkialla, mikä on hyvä uutinen. YK:n ilmastokokous on merkittävä tarkastelupiste sen varmistamiseksi, että koko maailma seuraa Pariisin sopimuksessa määriteltyä tavoitetta ilmaston lämpenemisen rajoittamiseksi 1,5 asteeseen. Ilmastokriisi ei valitettavasti ole ainoa polttava kysymys eikä COP26 ole ainoa COP, josta meidän on tärkeää olla tietoisia.
Horisontti Eurooppa -ohjelmalla vauhtia tutkimukseen ja innovaatioihin
Eurooppa on maailman johtavia perustutkimuksen osaajia ja tuottajia. Meidän on syytä olla tästä ylpeitä. Tätä asemaa pitää ylläpitää ja kehittää. Euroopalla on kuitenkin ongelma. Perustutkimus ei käänny uusiksi tuotteiksi ja palveluiksi sekä eurooppalaisen kilpailukyvyn ja hyvinvoinnin rakennuspuiksi, ei riittävissä määrin eikä riittävän nopeasti.