Tutkimuksen sisämarkkinoita vahvistettava

Kun Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen piti vastikään Strasbourgissa varsin hyvän vuosittaisen unionin tila -puheensa, jäin kaipaamaan unionin kilpailukykyä vahvistavia kunnollisia avauksia. Esillä oli toki digitalisaation ja digitaalisten taitojen merkitys ja Euroopan strategista autonomiaa korostava puolijohteiden valmistukseen liittyvä aloite. Mutta muutoin työn, innovaatioiden ja kilpailukyvyn teemat jäivät aivan liian vähälle.

24.9.2021
Lue lisää

EU tavoittelee reilua ilmastosiirtymää mutta millä keinoilla?

Miten vihreä siirtymä tehdään reilusti eikä laskua maksateta pienituloisilla? Euroopan komissio tarjoaa ratkaisuksi sosiaalista ilmastorahastoa. EU:n ilmaston supersyksy on alkanut.

16.9.2021
Lue lisää

EU:n terveysunioni parantaa kaikkien eurooppalaisten terveyttä

Euroopan komissio ilmoitti marraskuussa 2020 EU:n terveysunionin perustamisesta. Tämä on askel eteenpäin. Olen jo pitkään vaatinut vahvempaa EU:ta terveysasioissa. On monia asioita, joihin kansallinen sote-uudistus ei riitä. Komission aloitteen mukaan kaikki jäsenmaat valmistautuisivat ja reagoisivat terveyskriiseihin yhdessä, edulliset ja innovatiiviset lääkintätarvikkeet ovat kaikkien saatavilla ja maat yhdessä parantavat syövän ja muiden sairauksien ennaltaehkäisyä, hoitoa ja jälkihoitoa.

9.9.2021
Lue lisää

EU linjasi oikeusvaltiosta: demokratian polkijoiden puntit alkavat tutista

Oikeusvaltiokysymys on noussut koronan ja ilmastonmuutoksen ohella politiikan kärkihuoleksi Euroopassa. Unioni on onneksi viimein herännyt toimimaan oikeusvaltion puolustamiseksi. 1.1.2021 astui voimaan historiallinen laki, jolla komissio voi jäädyttää EU-maksut jäsenmaalle tai periä niitä takaisin. Toimin tämän lain pääneuvottelijana Euroopan parlamentissa. Lakia hyväksyttäessä viime joulukuussa jäsenmaiden EU-huippukokous pyrki vielä viime hetkinään heikentämään lain tehokkuutta. Erityisesti Unkarin itsevaltainen pääministeri Viktor Orbán ja Puola pyrkivät viimeiseen asti jopa pysäyttämään oikeusvaltiolain synnyn.

18.6.2021
Lue lisää

Mitä on muuttumassa EU:n ja USA:n välillä Bidenin kaudella?

Muutama vuosi sitten tuskin kukaan olisi kuvitellut, että Yhdysvallat on sitoutunut merkittäviin päästövähennyksiin ja hallinto elvyttää ja panostaa kansalaisten perusturvaan ennennäkemättömällä tavalla. Koronapandemian ja Bidenin valinnan jälkeen Yhdysvallat on tehnyt käännöksen ja palannut kansainvälisiin pöytiin tuoden samalla uuden alun transatlanttiseen yhteistyöhön.

8.6.2021
Lue lisää

Tiede on ratkaisu aikamme ongelmiin

Tiede ja tutkimus ovat avainasemassa ihmiskunnan, yhteisen planeettamme ja sen uhanalaisten ekosysteemien tämänhetkisten haasteiden ratkaisemisessa. Tieteellä ja tieteeseen perustuvalla politiikalla on väliä. Olipa kyse terveyden parantamisesta, kestävän talouden rakentamisesta, köyhyyden tai ilmastonmuutoksen torjunnasta – tiede on osa vastausta.

28.5.2021
Lue lisää