Lausuntopyyntö työikäisten ruokailusuositusluonnoksesta
Lausunnonantajan lausunto
Yleiset huomiot käsikirjoitusluonnoksesta
Akava pitää työikäisten ruokailusuositusta tarpeellisena osana tukemassa terveyttä ja työkykyä. Akava pitää hyvänä, että työikäisten ravitsemusta tarkastellaan sekä työn että työympäristön näkökulmasta.
Akava kannattaa suosituksen linjauksia ja esittää, että suositus huomioi kattavammin työn monimuotoisuuden ja monipaikkaisen työn, työturvallisuuden ja palautumisen merkityksen.
Rakenne on selkeä ja lukujen välinen johdonmukaisuus toimii.
Sanasto
Lisättävä termi: Monipaikkainen työ, joka kuvaa nykypäivän työn muotoja
Luku 1. Työikäisten ravitsemus
–
Luku 2. Työikäisten terveyttä edistävät ruokavalinnat
Työn ja työolosuhteiden moninaisuus ei tule riittävästi esille. Työkuormituksen, työn fyysisen ja psyykkisen rasittavuuden sekä tauotuksen erot vaikuttavat ruokailutottumuksiin ja työkykyyn. Työn kuormittavuus ja palautuminen ovat keskeisiä tekijöitä työikäisten ravitsemuksessa ja jaksamisessa.
Luvussa voisi korostaa enemmän mielenterveyden ja ravitsemuksen yhteyttä, erityisesti stressin, unen ja palautumisen kautta.
Työikäisten joukko on hyvin moninainen. Akavan jäsenistöön kuuluu laaja joukko asiantuntija- ja esihenkilötehtävissä toimivia, mutta myös kenttätyötä, opetusta, etä- ja hybridityötä tekeviä. Ehdotamme, että terveyttä edistävien valintojen ohjeet kuvataan konkreettisemmin eri työolosuhteisiin (esim. toimistotyö, etätyö, hybridityö, monipaikkainen työ, vuorotyö).
Luku 3. Työaikainen ruokailu
Luku 4. Työkyvyn ylläpito
Työpaikkaruokailun yhteys työhyvinvointiin tulisi nostaa vahvemmin esiin. Työpaikkaruokailu tukee palautumista, vireystilaa ja siten vähentää myös tapaturmariskejä.
Akava pitää tärkeänä, että luvussa kuvataan selkeämmin työn ja työolosuhteiden monimuotoisuus. Ravitsemustarpeet ja ruokailun rytmi eroavat merkittävästi esimerkiksi vuorotyössä, kenttätyössä, asiantuntijatyössä ja etätyössä.
Myös työkuormituksen, kiireen, palautumisen ja työpäivän pirstaloitumisen vaikutukset tulisi tuoda näkyvämmin esiin. Teksti voisi painottaa vielä enemmän psykososiaalista työhyvinvointia ja ruokailun roolia palautumisessa ja yhteisöllisyydessä. Työpaikkaruokailun ja sosiaalisten taukojen merkitys työyhteisölle voisi olla oma kappaleensa.
Liitteet
–
Ideoita jalkautukseen
Suosituksen toimeenpanoa parantaa työpaikkatason yhteistyö, jossa työnantajat, työterveyshuolto, työsuojelu ja henkilöstö yhdessä tukevat terveellisiä ja saavutettavia ruokailukäytäntöjä kaikille työntekijäryhmille, myös monipaikkaisessa ja liikkuvassa työssä.
Suositukseen on hyödyllistä lisätä vielä enemmän käytännön työkaluja ja linkkejä työpaikkojen ja työntekijöiden tueksi. Linkit ja käytännön materiaalit lisäävät suosituksen hyödynnettävyyttä ja tukevat sen jalkauttamista eri työpaikkatyypeissä.
Akava kannattaa valtakunnallista jalkauttamista, mutta painottaa, että toimeenpano edellyttää kohdennettua viestintää ja koulutusta eri ammattiryhmille ja työn muodoille.
Erityistä huomiota tulee kiinnittää siihen, että suositus tavoittaa myös mikroyritykset, itsensä työllistäjät ja freelancerit, joilla ei ole organisoitua työterveyshuoltoa tai työnantajaa.
Osana suositusta voisi pohtia työpaikkakohtaisten toimintamallien kehittämistä, kuten esim. “Ruokailu ja palautuminen osana työpäivää” -ohjelmia. Lisäksi tulisi harkita erilaisten sähköisten työkalujen kehittämistä (esim. verkkopohjainen arviointityökalu työpaikkaruokailun ja työntekijän oman ruokailun säännöllisyydestä ja laadusta).
Savinko Lotta
Akava ry
Lisätiedot
Lausuntopyyntö 22.9.2025, 1/2025
Lausunnon diaarinumero Dnro 107/62/2025
Lausunnon päiväys 15.10.2025
Laatija Lotta Savinko