Tilastokeskus (TK) julkaisi tiistaina toukokuun työllisyystilastot. Seuratuin mittari, 15-64-vuotiaiden työllisyysaste, kohosi 72,6 prosenttiin. Maalis- ja huhtikuun lukemat tarkentuivat pykälän ylöspäin 72,5 prosenttiin. Aikaisemmassa julkistuksessa työllisyys oli joulukuusta huhtikuuhun vakaa 72,4 prosenttia. Työttömyysaste on vakautunut alkuvuoden aikana 6,6 prosenttiin.
Katsotaan yksityiskohtia vähän tarkemmin.
Työllisten määrä kasvoi virallisen trendin mukaan vuodentakaisesta 33 000 henkilöllä ja työttömien määrä väheni 14 000 henkilöllä. Työllisyys oli hieman vahvempi kuin odotimme, kun taas työttömien määrä osui lähes täysin odotuksiin. Työvoima (työlliset ja työttömät) näyttäisi näin ollen kasvaneen 19 000 henkilöllä vuoden takaa. Virallista trendilukua työvoimalle ei ole saatavilla, mutta omat laskelmat viittaavat siihen, että lisäys olisi hieman tätä pienempi, luokkaa 14 000.
Yhtä kaikki, työvoiman kasvu on viimeisen puolentoista vuoden aikana hidastunut oleellisesti. Virta työmarkkinoiden ulkopuolelta työmarkkinoille käy merkittävästi aiempaa verkkaisemmin. Tämä on iso haaste työllisyysasteen nostamiselle. Jos uusia tulijoita on (nettona) vähemmän, työttömien täytyy napata suurempi osa avoimista työpaikoista. Työttömyyden pitäisi siis laskea paljon lisää, mutta näin ei juuri nyt näytä tapahtuvan.
Vaikka työttömien määrä on matalampi kuin vuosi sitten, se ei kuitenkaan ole enää alentunut lisää viime kuukausina. Itse asiassa työttömien määrä saavutti pohjansa jo joulu-tammikuussa ja on sen jälkeen kääntynyt lievään nousuun. Tämä näkyy nyt sekä TK:n että Työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) laskemissa trendiluvuissa. TK:n mukaan työttömien määrä on noussut vuoden vaihteen pohjalta 7 000 henkilöllä. TEM:in mukaan työttömiä työnhakijoita on nyt 4 000 enemmän.
Työttömyyden kääntyminen nousuun näkyy myös alueellisesti. TEM:in tilastoista laskettuna työttömien määrä on kääntynyt nousuun Pirkanmaalla, Keski-Suomessa, Kymenlaaksossa, Pohjois-Karjalassa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Pohjois-Savossa. Työttömyyden aleneminen näyttää pysähtyneen (mutta ei nousevan) Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa, Satakunnassa, Lapissa ja Etelä-Pohjanmaalla. Hämeessä, Etelä-Savossa ja Kainuussa työttömien määrä on edelleen vähentynyt.
Julkaisemme lähipäivinä toukokuun työttömyyskatsauksemme. Silloin selviää, onko edellisen kuukauden katsauksissa havaittu kehitys säilynyt vai muuttunut. Vielä huhtikuussa perus- ja keskiasteen suorittaneiden työttömyys edelleen vähentyi, mutta korkeakoulutettujen työttömyys oli kääntynyt nousuun.