Akavan lausunto hallituksen esitysluonnoksesta työeläkevakuutusyhtiöistä annetun lain ja eräiden muiden lakien muuttamisesta

Akava toteaa lausunnossaan sosiaali- ja terveysministeriölle osallistuneensa esityksen valmisteluun ja pitävänsä esitystä pääosin kannatettavana. Akava pitää tärkeänä, että työeläkevakuutusyhtiöiden hallinnossa ja toimivassa johdossa on riittävä pätevyys ja kokemus.

7.8.2024

Lausuntopyyntö hallituksen esitysluonnoksesta työeläkevakuutusyhtiöistä annetun lain ja eräiden muiden lakien muuttamisesta

1. Näkemyksenne ehdotetuista muutoksista

Akava on osallistunut esityksen valmisteluun ja pitää esitystä pääosin kannatettavana. Akava pitää tärkeänä, että työeläkevakuutusyhtiöiden hallinnossa ja toimivassa johdossa on riittävä pätevyys ja kokemus.

Akava pitää tarpeellisena sitä, että työeläkevakuutusyhtiöiden johdon ja hallinnon pätevyysvaatimuksissa korostettaisiin työeläkevakuutustoiminnan ohella myös vaatimusta työeläkelainsäädännön asiantuntemuksesta. Työeläkevakuutus on sosiaalivakuutusta, joten työeläkevakuutusyhtiöiden toiminnan sääntelyssä olisi tarpeellista korostaa työeläkevakuutusyhtiön erityisluonnetta sosiaaliturvan toimeenpanijana.

Akava pitää hyvänä esitetystä siitä, että hallinnon pätevyysvaatimuksia arvioidaan kokonaisuutena. Akavan näkemyksen mukaan on olennaista, että työeläkevakuutusyhtiöiden johdossa ja hallinnossa on monipuolista osaamista erilaisista kokemus- ja koulutustaustoista tai luottamustoimien kautta. Kun hallituksen ja hallintoneuvoston jäsenten osaaminen on erilaista, varmistuu hallinnossa kokonaisuutena monimuotoinen asiantuntemus. Akava näkee myös hyvänä, että valittavalla henkilöllä on mahdollisuus hankkia tarvittavaa asiantuntemusta järjestettävän koulutuksen ja muun perehdyttämisen kautta myös valitsemisen jälkeen.

Akavalla ei ole huomautettavaa ehdotukseen lisätä Eläketurvakeskuksesta annettuun lakiin Eläketurvakeskuksen hallituksen jäsenen ja toimitusjohtajan vahingonkorvausvastuuta koskeva säännös.

2.Näkemyksenne esitysluonnoksen vaikutuksista ja vaikutusarvioinneista

Akava pitää perusteltuna arvioida vielä tarkemmin miten johdon erityisistä kelpoisuusvaatimuksista säädettäessä esitetyt kevennykset sidonnaisuuksien osalta käytännössä vaikuttaisivat, erityisesti hallituksen ja hallintoneuvoston puheenjohtajien osalta. Työeläkevakuutustoiminnan riippumattomuus ja itsenäisyys muihin vakuutus- ja rahoitusalan toimijoihin nähden on tärkeää varmistaa.

3.Näkemyksenne siitä, että työkyvyttömyyseläkkeellä olevien työhön paluun edistämisestä annetun lain voimassaoloaikaa jatkettaisiin tämän hallituksen esityksen yhteydessä

Akava kannattaa työkyvyttömyyseläkkeellä olevien työhön paluun edistämisestä annetun lain voimassaoloajan jatkamista mutta pitää lain vakinaistamista ensisijaisena vaihtoehtona. Hallitusohjelmassa todetaan, että hallitus mahdollistaa joustavan paluun työkyvyttömyyseläkkeeltä työelämään vakinaistamalla työkyvyttömyyseläkkeen lepäämissäännöksen. Hallituksen esitysluonnoksessa työkyvyttömyyseläkkeellä olevien työhön paluun edistämisestä annetun lain voimassaoloa jatketaan kuitenkin vain vuoden 2025 loppuun. Luonnoksesta ei käy ilmi miksi hallitusohjelman kirjauksesta tältä osin poiketaan.

Ojala Katri
Akava ry

 

Lisätiedot

Lausuntopyyntö 8.5.2024, VN/5487/2021
Lausunnon diaarinumero Dnro 057/62/2024
Lausunnon päiväys 18.6.2024
Laatija Katri Ojala

Lue lisää aiheesta