Akavan lausunto luonnoksesta hallituksen esitykseksi laeiksi Kansaneläkelaitoksen kuntoutusetuuksista ja kuntoutusrahaetuuksista annetun lain ja eräiden muiden lakien muuttamisesta

Akava pitää sosiaali- ja terveysministeriölle antamassaan lausunnossa myönteisenä, että nuorten pääsy ammatilliseen kuntoutukseen ilman sairaus- tai vammadiagnoosia säilytetään. Akava kiinnittää huomiota siihen, että nuorten ammatilliseen kuntoutukseen on tehty melko hiljattain muutoksia. Myöskään aiempien muutosten pidempiaikaisia vaikutuksia ei ole ehditty vielä arvioida.

7.8.2024

Lausuntopyyntö luonnoksesta hallituksen esitykseksi laeiksi Kansaneläkelaitoksen kuntoutusetuuksista ja kuntoutusrahaetuuksista annetun lain ja eräiden muiden lakien muuttamisesta

Lausunnonantajan lausunto

Akava ry kiittää mahdollisuudesta antaa lausuntonsa hallituksen esitysluonnoksesta laeiksi Kansaneläkelaitoksen kuntoutusetuuksista ja kuntoutusrahaetuuksista annetun lain ja eräiden muiden lakien muuttamisesta.

Akava pitää myönteisenä, että nuorten pääsy ammatilliseen kuntoutukseen ilman sairaus- tai vammadiagnoosia säilytetään. Akava kiinnittää huomiota siihen, että nuorten ammatilliseen kuntoutukseen on tehty melko hiljattain muutoksia. Myöskään aiempien muutosten pidempiaikaisia vaikutuksia ei ole ehditty vielä arvioida.

Esitettyjen muutosten seurauksena sosiaaliturvaetuuksien varassa elävien ja kuntoutustarpeessa olevien nuorten toimeentulon on arvioitu heikentyvän. Toimeentulotuen painottuessa korostuvat puolestaan kannustinvaikutukset. Akava kiinnittää huomiota myös siihen, että taloudellisen tuen heikentyminen saattaa heikentää kannusteita osallistua kuntoutukseen, millä saattaa puolestaan olla pidemmällä aikavälillä myös kustannusvaikutuksia, jos tarpeellinen palvelu jää toteutumatta. Esimerkiksi kuntoutuksen hyödyn arvioinnin mukaan Nuotti-valmennukseen osallistuminen lisäsi nuorten työkykyä ja paransi elämänlaatua.

Akava kiinnittää huomiota myös esityksen vaikutuksiin kuntoutuspalveluja tuottaviin palveluntuottajiin. Kelan ratkaisukäytäntöjen muutokset ovat jo johtaneet valmennuspalvelujen vähentämiseen. Akava korostaa, että nuorille tarjottavien kuntoutuspalvelujen pysymisestä laadukkaina ja saavutettavina tulee huolehtia.

Akava katsoo, että sosiaaliturvarahastojen säästöjen kanavointi muualle julkiseen talouteen rikkoo vakiintuneita vakuutusperiaatteita.

Ojala Katri
Akava ry

Lisätiedot

Lausuntopyyntö 12.6.2024, VN/36258/2023
Lausunnon diaarinumero Dnro 073/62/2024
Lausunnon päiväys 19.6.2024
Laatija Katri Ojala

Lue lisää aiheesta