Akavan lausunto hallituksen esityksestä eduskunnalle työttömyysturvalain ja työttömyysetuuksien rahoituksesta annetun lain 4 ja 8 §:n muuttamisesta

Akava ei lausunnossaan sosiaali- ja terveysministeriölle pidä hyvänä aktiiviajan korotusosien poistamista työttömyysturvasta. Vaikka korotusosien vaikutuksesta työnhakijoiden kannustimiin ei ole suoraa tutkimustietoa, on oletettavaa, että aktiiviajalta maksettava suurempi etuustaso kannustaa työnhakijaa hakeutumaan koulutukseen tai muihin työllisyyttä edistäviin palveluihin.

14.8.2024

Hallituksen esitys eduskunnalle työttömyysturvalain ja työttömyysetuuksien rahoituksesta annetun lain 4 ja 8 §:n muuttamisesta

Lausuttavaa aktiiviajan korotusosista luopumista koskevasta ehdotuksesta

Klikkaa ja lisää otsikko avoimelle kysymykselle

Akava ei pidä hyvänä aktiiviajan korotusosien poistamista työttömyysturvasta. Vaikka korotusosien vaikutuksesta työnhakijoiden kannustimiin ei ole suoraa tutkimustietoa, on oletettavaa, että aktiiviajalta maksettava suurempi etuustaso kannustaa työnhakijaa hakeutumaan koulutukseen tai muihin työllisyyttä edistäviin palveluihin. Tämä muutos ajaa työttömyysturvaa passiviseen suuntaan.

Lausuttavaa liikkuvuusavustuksen korotusosaa koskevasta ehdotuksesta

Klikkaa ja lisää otsikko avoimelle kysymykselle

Liikkuvuusavustuksen heikentäminen voi vähentää työnhakijoiden tosiasiallisia taloudellisia mahdollisuuksia työn perässä muuttamiseen. Tätä ei esityksessä ole arvioitu.

Lausuttavaa osittaista työmarkkinatukea koskevista ehdotuksista

Klikkaa ja lisää otsikko avoimelle kysymykselle

Muuta lausuttavaa

Klikkaa ja lisää otsikko avoimelle kysymykselle

Taulu Heikki
Akava ry

Lisätiedot

Lausuntopyyntö 20.6.2024, VN/13916/2024
Lausunnon diaarinumero Dnro 083/62/2024
Lausunnon päiväys 13.8.2024
Laatija Heikki Taulu

Lue lisää aiheesta