AKY – Akavalaiset yrittäjät: Akavalaisten yrittäjien soteliittojen vaikuttamistyö tuotti tulosta: STM taipui Soteri-ruuhkan vuoksi

Soteri-rekisterin hakemuskäsittely on ollut pahasti ruuhkautunut rekisterin käyttöönotosta lähtien. Ruuhkan taustalla ovat uudistuneen sosiaali- ja terveydenhuollon valvonnasta annetun lain mukaisen rekisterijärjestelmän käyttöönoton vaikeudet sekä suuret hakemusmäärät. Sosiaali- ja terveysministeriö ilmoitti 27.8. käynnistävänsä lainvalmistelun yritystoiminnan aloittamisen nopeuttamiseksi itsenäisten ammatinharjoittajien osalta. Näin halutaan varmistaa, että ammatinharjoittajien on mahdollista aloittaa toiminta heti sen jälkeen, kun he ovat jättäneet hakemuksen Valviran tai aluehallintoviraston Soteri-rekisteriin.

29.8.2024

Akavalaisten yrittäjien soteliitot ovat esittäneet useaan otteeseen huolensa sekä käsittelyaikojen pituudesta että lain vaatimien toiminnan muutosten rekisteröintivelvoitteisiin liittyen. Ruuhkat ovat vaarantaneet sekä potilasturvallisuuden että yrittäjien mahdollisuuden harjoittaa elinkeinoaan. Liitot ovat esittäneet yhtenä vaihtoehtona tilapäistä paluuta entiseen käytäntöön, jolloin itsenäiset ammatinharjoittajat pystyivät käynnistämään yritystoiminnan heti ilmoituksen jättämisen jälkeen ja valvonta suoritettiin jälkikäteisesti.

Lainvalmistelun on käynnistänyt sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso, jolle viesti yrittäjien tilanteesta on mennyt ennen kesälomia AKYn edustajien tavatessa ministerin erityisavustajan.

Liitot ovat tyytyväisiä vaikuttamistyönsä tuloksiin ja edellyttävät, että myös muut valvontalain valuviat korjataan mahdollisimman pikaisesti. Esimerkiksi monet toimintansa jo aloittaneet yrittäjät, joiden toiminnassa tapahtuu vähäisiä muutoksia, joutuvat odottamaan muutosilmoitustensa rekisteröintipäätöksiä kohtuuttoman kauan.

 

Yhteyshenkilöt

Jarmo Mäkelä
AKYn sote-työryhmän puheenjohtaja
jarmo.makela@suomenfysioterapeutit.fi

Timo Saranpää
puheenjohtaja
AKY – Akavalaiset yrittäjät
Puh: 050 523 6005

timo.saranpaa@ekonomit.fi

Heta Piirto
heta.piirto@puheterapeuttiliitto.fi

Jari Lipsanen
jari.lipsanen@psyli.fi

Tove Lassenius
tove.lassenius@toimintaterapeuttiliitto.fi

Tiedotteen alkuperäinen julkaisuaika 29.8.2024 12.23