Insinööriliitto on nostanut suosituksia insinööriopiskelijoiden työharjoittelu- ja vastavalmistuneiden aloituspalkkoja varten. Opiskelijoiden minimisuositukset nousivat viime vuodesta 50 tai sata euroa riippuen suoritettujen opintopisteiden määrästä. Alle sata opintopistettä suorittaneen palkkasuositus asettuu nyt 2 400–2 650 euroon kuukaudessa.
Vastavalmistuneiden palkkasuositukset nousivat minimisuositustasolla sata euroa viime vuodesta ja yläpäätä nostettiin 50 eurolla. Pääkaupunkiseudulla työskentelevän vastavalmistuneen, jolla on vähintään kohtalaisesti työkokemusta, palkkasuositus on 3 850 euroa kuussa. Muualla maassa vähäisellä työkokemuksella aloittavalle suositellaan 3 400 euron kuukausipalkkaa.
– Korotukset ovat maltillisia, mutta turvaamme niillä sen, että palkalla tulee toimeen uran alusta lähtien. Alkupalkalla on merkitystä koko uran aikaiseen palkkatasoon, sanoo Insinööriliiton tutkija Paula Pesonen.
Liiton palkkasuositukset ovat suosituksia eivätkä sido työnantajaa. Suositukset palvelevat liiton jäseniä, jotka osaavat suositusten perusteella pyytää riittävää palkkaa. Liiton työsuhdeneuvontaan ottavat yhteyttä myös monet työnantajat, jotka haluavat pysyä suosituksissa mukana.
– Se kertoo siitä, että suosituksia arvostetaan ja että ne ovat realistisia, Pesonen tiivistää.
Palkkasuositukset perustuvat liiton vuosittain tekemään palkkatutkimukseen, jolla selvitetään tekniikan alojen yleistä palkkatasoa. Näin suositukset heijastelevat alan todellista palkkausta uran alkuvaiheilla.
– Aloituspalkat ovat nimensä mukaisesti aloituspalkkoja, ja vastavalmistuneen kannattaa pitää huolta, että palkka kehittyy sitä mukaa, kun kokemusta alkaa karttua, Pesonen muistuttaa.
Tekniikan alan ammattilaisten ja opiskelijoiden työllisyystilanne on heikentynyt jonkin verran viimeisen vuoden aikana. Harjoittelu- ja kesätyöpaikkoja on ollut tarjolla aiempaa vähemmän.
Ensi vuonna maan talous alkaa liiton talousennusteen perusteella kasvaa, ja se lisää todennäköisesti harjoittelupaikkojen, kesätyöpaikkojen ja vakituisten työpaikkojen määrää.
Yhteyshenkilöt
tutkija Paula Pesonen, 0201 801 829
Linkit
Taloudellinen katsaus, syksy 2024
_ _
Tiedotteen alkuperäinen julkaisuaika 12.12.2024 8.09