Luonnon-, ympäristö- ja metsätieteilijöiden liitto Loimu: Työelämän tulevaisuus ja taloudelliset huolet kuormittavat korkeakouluopiskelijoita

Paitsi opiskelu ja valmistuminen, myös tulevaisuus huolettaa nuoria korkeakouluopiskelijoita. Minkälaiseen työelämään valmistun? Saanko työpaikan? Riittääkö osaamiseni? Onko osaamiseni oikeanlaista työelämään? Jaksanko työelämän epävarmuutta?

16.12.2024

Korkeakouluopiskelijoiden huolet ovat nousseet esiin myös Luonnon-, ympäristö- ja metsätieteilijöiden liitto Loimun teettämissä opiskelijatutkimuksissa. Loimu kartoittaa alojensa opiskelijoiden työskentelyä ja tulevaisuuden odotuksia joka toinen vuosi. Luonnon-, ympäristö- ja metsätieteiden alojen opiskelun parissa aloitti syksyllä 2024 noin 2 500 opiskelijaa.

Hyvinvoinnin perusta, tulevaisuususko, on nuorilla koetuksella. Huolta aiheuttavat esimerkiksi ilmastonmuutos, toimeentulo, paineet opintojen etenemisestä ja valmistumisesta, huolet työllistymisestä ja työurien pidentyminen.

Työssäkäyvien opiskelijoiden jaksamishaasteet nousevat aiempaa useammin esille. Loimun opiskelijatutkimuksessa marraskuulla 2023 nousi esiin taloudelliset huolet ja jaksaminen: Yhä useampi loimulaisten alojen opiskelija työskentelee opintojensa ohella ensisijaisesti siksi, että se on välttämätöntä toimeentulon vuoksi. Jaksamishaasteet ajavat jopa keskeyttämään opintoja ja jäämään sairauslomalle.

Apua huoliin on saatavilla

Opiskelijoiden huolissa tulee selvästi ilmi konkreettisen, työelämään liittyvän tiedon puute ja siitä nouseva epävarmuus.

”Ammattijärjestöt, Loimu mukaan lukien, voivat olla aktiivinen tuki opiskelijallekin. Erityisosaamisellamme voimme auttaa opiskelijoita löytämään oman alan työpaikan ja kiinnittymään työelämään. Jos voimme taklata edes osan nuorten tulevaisuususkoa horjuttavista kysymyksistä tarjoamalla kokemuksia oikeudenmukaisuudesta ja nähdyksi ja kuulluksi tulemisesta, olemme jo pitkällä”, sanoo Loimun urapalvelupäällikkö Suvi Liikkanen.

”Esimerkiksi liian matala palkkataso tai ilman asiallisia perusteita tehdyt koeaikapurut voivat horjuttaa nuoren ammatillista itseluottamusta. Mutta jos hän tietää oikeutensa ja uskaltaa kääntyä liiton puoleen tarvittaessa, voi tilanteesta päästä eteenpäin pystyvyyden kokemuksen kera”, Liikkanen jatkaa.

Opiskelijoilta saattaa helposti unohtua, että suomalaiseen työelämään sisältyy maailmanlaajuisestikin ainutlaatuinen työterveyshuollon kokonaisuus. Myös työterveyshuollosta kannattaa kysyä tukea mieltä ja työkykyä painaviin huoliin.

Lisätietoja

Suvi Liikkanen
Urapalvelupäällikkö
suvi.liikkanen@loimu.fi
p. 09 6226 8570

Lisätietoja Loimun opiskelijatutkimuksesta

Elli Suonpää
Jäsenkokemusvastaava
elli.suonpaa@loimu.fi
p. 09 6226 8551

_ _

Tiedotteen alkuperäinen julkaisuaika 16.12.2024 10.31