Juha Hemminki on tehnyt suomalaisen kuminan tunnetuksi

Akavan vuoden 2017 yrittäjäpalkinnon saanut Juha Hemminki on yhdessä Jyrki Leppälän kanssa rakentanut menestyvän vientiyrityksen.

22.5.2018

Akavan vuoden 2017 yrittäjäpalkinnon voittaneen Juha Hemmingin sekä hänen liikekumppaninsa Jyrki Leppälän yritys Trans Farm on maailman suurin kuminantuottaja. Trans Farmilla on nykyään hallussa noin neljäsosa koko maailman kuminamarkkinoista.

– 99 prosenttia meidän kuminatuotteista menee vientiin. Vientimaita on yli 40, suurimmat ovat Euroopassa, Aasiassa ja Pohjois-Amerikassa, Hemminki kertoo.

Hemminki vastaa Trans Farmilla myynnistä ja markkinoinnista. Leppälän vastuulla ovat tuotanto ja viljelijäneuvonta. Hemminki kertoo, että he aloittivat yrittämisen täysin nollasta, aikaisemmin suomalainen kumina oli maailmalla tuntematon käsite.

– Usein luultiin, että kuminaa viljellään vain Euroopassa ja lämpimissä maissa. Nykyään kaikki tällä alalla tuntevat suomalaisen kuminan.

Hemminki ja Leppälä perustivat Trans Farmin vuonna 1990. Yrityksen alkuvaiheessa asiakaskunnan löytäminen oli työlästä. Internet ei ollut vielä apuna. Ulkomaankauppaliitolla oli lukuisia listoja ja julkaisuja eri maiden asiakaskontakteista, mutta ne yhteystiedot oli Hemmingin mukaan nopeasti käyty läpi.

– Olen käynyt varmaan sadoilla alan messuilla esittelemässä Trans Farmin kuminaa, hän kertoo.

1990-luvun puolivälissä Hemminki lähti elintarvikealan töihin Saksaan. Trans Farm oli tuolloin vielä osa-aikatyö. Saksa oli tärkein myyntialue Euroopassa, ja siellä Hemminki löysi sikäläiset maustealan yritykset. Kahdeksan Saksan vuoden aikana hän teki illat ja viikonloput töitä Trans Farmille.

– Panostimme paljon esitteiden lähettämiseen, brändäsimmekin hieman. Yritimme lähettää näytteet edustavasti, hieman eri tavalla kuin muut. Meillä oli varmaan yksi kattavimmista listoista kaikista maailman mausteyrityksistä ja kontakteista, Hemminki sanoo.

Innostus löytyi Amerikasta

Viikissä maa- ja metsätaloustieteitä opiskelleet Hemminki ja Leppälä innostuivat yrittäjyydestä oltuaan yliopiston harjoitteluvaihdossa Pohjois-Amerikassa. Hemminki vietti kaksi vuotta USA:ssa ja Leppälä vuoden Kanadassa. Pohjois-Amerikan yrittäjämyönteinen ilmapiiri ja suuren maailman meininki tekivät nuoriin miehiin vaikutuksen. Suomi oli 1980-luvulla Hemmingin mukaan paljon nyky-Suomea sulkeutuneempi maa.

– Ajattelimme, että itsekin voisi tehdä bisnestä. Me kumpikin olemme maatilalta, ja meillä kummallakin oli mielenkiintoa erikoiskasveihin.

Trans Farmin perustamisen aikaan Suomessa oli kesantopakko, eli pieni osa maatilojen maista piti olla kesannolla. Kesantopelloilla oli kuitenkin sallittua viljellä erikoiskasveja, ja siksi Trans Farmilla oli paljon vapaata peltomaa käytettävissä. Ensi alkuun Hemminki ja Leppälä kokeilivat kuminan lisäksi sinapinsiementä, unikkoa ja korianteria.

– Korianterin sato menee myöhäiseksi, ja siihen tuli värivirheitä. Unikkoonkin tuli värivirheitä, ja sinapista ei tullut kauniin kiiltävää niinkuin muualla. Kumina menestyi hyvin, ja päätimme keskittyä pelkästään siihen.

Kaikki Trans Farmin kuminantuotanto on sopimustuotantoa, yrityksellä on viljelysopimus noin tuhannen viljelijän kanssa. Työntekijöitä Trans Farmilla on 13. Riihimäellä sijaitsevan tehtaan pinta-ala on 3250 neliömetriä, lisätilaa on aivan pikapuolin tulossa noin 2450 neliömetriä.

– Tehtaalle on tulossa toinen linja. Tuotantoa ei lisätä, mutta uusi linja antaa pelivaraa tehdä silloin kun kauppa käy. Nyt olemme joka syksy ja talvi joutuneet tekemään kahdessa tai kolmessa vuorossa, Hemminki kertoo.

Kolmasosa Trans Farmin tuotteista on kuminajalosteita, steriloitua sekä jauhettua kuminaa. Trans Farmilla on kuminan tuotannon lisäksi hyvin pienimuotoisesti kokeiltu myös öljyhampun siemenen viljelyä. Tämän osuus liikevaihdosta on pari prosenttia.

Vältä virheet, ja hanki hyvä partneri

Yrittäjän työstä Hemmingillä on pitkään alalla olleen ymmärrys. Yrittäminen tarkoittaa paljon työtä ja paljon omaa riskiä.

– Pitää osata kuunnella omaa mieltä. Paljon tulee neuvoja, vaikkakaan suurta osaa niistä emme ole noudattaneet.

Juha Hemminki_verkko_4

”Oikea ajoitus on yrittäjälle tärkeää”, toteaa Juha Hemminki.

Hemmingin oma neuvo aloittaville yrittäjille on se, että harkintaa tulee käyttää ja isot virheet olisi syytä osata välttää. Oikea ajoitus on yrittäjälle tärkeää.

– Uskalsimme rakentaa tehtaan Riihimäelle, kun rahat juuri ja juuri riittivät. Jos olisimme rakentaneet tehtaan vuotta aikaisemmin, niin kaikki olisi voinut mennä nurin.

Toinen Hemmingin neuvo on, että on tärkeää hankkia hyvä liikepartneri. Hän sanoo, että hänellä ja Jyrki Leppälällä on hyvin paljon samoja ideoita firman suhteen. Erimielisyyksiä yrityksen kehittämisessä ei ole ollut koskaan.

– Emme kiistele. Jos on uusi asia, jota kumpikin on miettinyt, niin usein meillä on samanlainen ratkaisu.

Työväen palkkaaminen on Hemmingin mukaan ollut Trans Farmille mutkatonta. Hän toteaa, että Trans Farm tunnetaan hyvänä yrityksenä, palkkakin on hyvä ja se tulee säännöllisesti. Hemmingin mielestä palkkaamisessa oleellista on se, että työntekijöiden tehtävänkuvat ovat oikein, eikä tule väärinkäsityksiä siitä, että mitä työntekijältä odotetaan.

Yrittäjän päivät ovat täynnä työtä, mutta vastapainokin firman pyörittämiselle pitää löytää. Juha Hemminki rentoutuu parhaiten mökillä. Hän osti perheineen viitisen vuotta sitten mökkitontin rakennuksineen, ja siellä hän rakentaa ja remontoi.

– Siinä näkee mitä saa aikaiseksi, se on paikka jossa voi rauhoittua. Työt kyllä tulevat mukaan, mutta luonnon rauhassa työajatukset jäävät enemmän sivuun, voi nauttia omasta puuhastelusta ja keskittyä vaikka puiden kaatoon ja rakennusten kunnostamiseen, Hemminki sanoo.

  • Teksti: Anssi Koskinen
  • Kuva: Ritva Siikamäki (palkintotilaisuus) ja Juha Hemmingin kotialbumi

Lue lisää aiheesta