Agronomiliiton valtuusto: Ruokaturvasta on huolehdittava

Agronomiliiton valtuuston julkilausuma 29.4.2022: Ruokaturvasta on huolehdittava

29.4.2022

Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan on muuttanut energia- ja ruokamarkkinoita nopeasti. Tänään kokoontunut Agronomiliiton valtuusto muistuttaa siitä, että Ukrainassa käytävällä sodalla on merkittävä vaikutus koko maailman ruokaturvaan ja vaikutukset tuntuvat vahvasti myös Suomessa. Maataloustuotteiden tuotanto- ja jakeluketjut ovat häiriintyneet sodan seurauksena, ja elintarvikkeiden maailman­markkinahinnat ovat nousseet ripeästi. Tilanteesta kärsivät erityisesti tuonti­riippuvaiset kehittyvät maat. Valtuusto muistuttaa, että sodan aiheuttama tilanne on edelleen arvaamaton ja nopeatkin muutokset voivat olla mahdollisia.

Etusijalle on asetettava kansalaisten turvallisuus, toimeentulo, energian saanti ja monipuolinen ravitsemus. Monet Agronomiliiton edustamien alojen asiantuntijat työskentelevät tehtävissä, jotka vahvistavat huoltovarmuutta ja tarjoavat ratkaisuja tilanteeseen.

Suomessa jo aiemmin maatalouden tuotantopanosten hinnat olivat kohonneet merkittävästi. Yhdistettynä viime kesän huonoon satoon tilanne oli ajanut maataloustuottajamme todelliseen kustannuskriisiin. Sodan puhjettua alkutuottajien kriisi on entisestään syventynyt. Vastaavaa, jo huolto­varmuuttammekin uhkaavaa tilannetta ei ole koettu vuosikymmeniin.

Nyt on tärkeää, että maan hallituksen taloudellinen tuki saadaan kohdennettua nopeasti kassakriisissä oleville tuottajillemme. Kotimainen ruokajärjestelmä kykenee tarjoamaan ruokaa ja turvaa kansalaisille, kun huolehdimme toiminnan kannattavuudesta. Kuluttajankin on oltava valmis maksamaan kustannuksia vastaava hinta. Agronomiliiton valtuusto muistuttaa, että ratkaisuja alkutuottajien ahdingon helpottamiseksi on löydyttävissä elintarvikemarkkinoilta.

Agronomiliiton valtuusto pitää myönteisenä, että äskettäisessä hallituksen kehys­riihessä kohdennettiin lisäpanostuksia TKI-varoihin. Korkeatasoinen tutkimus-. kehittämis- ja innovaatiotoiminta sekä sen myötä syntyvä osaaminen luovat perustan menestyksellemme tulevaisuudessa. Vihreä siirtymä, johon myös Ukrainan sota kirittää, edellyttää panostuksia ruokajärjestelmään. Agronomiliiton edustamien alojen osaajat ovat ratkaisemassa tulevaisuuden kysymyksiä. ”Siksikin on tärkeää, että tutkimus- ja tuotekehitysvaroja kohdennetaan nyt myös ruoka-aloille”, toteaa Agronomiliiton valtuusto.

Lisätietoja:
Simo Tiainen, Agronomiliiton valtuuston pj., puh. 040 5533 131
Maija Soljanlahti, Agronomiliiton valtuuston varapj., puh. 044 980 9358
Minna Autio, Agronomiliiton valtuuston varapj., puh. 040 840 5810