Akavan Erityisalat: Hallitusohjelman ylilyönteihin voitava vielä vaikuttaa

Työntekijän asemaa kiistatta heikentävä yleislinja saa hallituksen tasa-arvo- ja työhyvinvointikirjaukset näyttämään sanahelinältä, arvioi Akavan Erityisalat.

25.8.2023

– Hallitusohjelman ylilyönteihin on voitava vielä vaikuttaa. Luottamusta työmarkkinoilla tulee nyt edistää kaikin tavoin yhteistyöllä ja arvioimalla kiireettä esitettyjen toimenpiteiden vaikutuksia – myös yhteiskuntarauhaan, sanoo Akavan Erityisalojen toiminnanjohtaja Salla Luomanmäki.

– Nyt hallitusohjelma vyöryttää eteemme työnantajajärjestöjen tavoitteita vastaavan ideologisen listan työntekijän suojaa ja toimeentuloa heikentäviä uudistuksia. Samalla typistetään ammattiliittojen mahdollisuutta auttaa ja vaikuttaa työntekijän eduksi. Ohjelman hyvä päätarkoitus, talouden tasapainottaminen, jää auttamatta sivuosaan, Luomanmäki sanoo.

– Hallituksen lista on kuin punainen vaate. Se heikentää työmarkkinoiden jo valmiiksi heiveröistä ilmapiiriä ulottaen vaikutuksensa myös työpaikkatasolle. Nyt tarvitaan yhteistä pöytää ja vastaantuloa luottamuksen palauttamiseksi.

Moni ammattiliitto on jo ilmoittanut aloittaneensa järjestöllisten toimien valmistelun vastustaakseen hallituksen esityksiä. Akavan Erityisalojen hallitus pui asiaa syyskuun alun kokouksessaan.

– Hallituksen leikkaukset ja uudistukset osuisivat toteutuessaan kipeästi Akavan Erityisalojen naisvaltaiseen, pienipalkkaiseen ja usein määräaikaisuuksien varassa sinnittelevään jäsenistöön, arvioi Akavan Erityisalojen yhteiskuntasuhteiden päällikkö Elin Blomqvist-Valtonen.

– Vientialojen palkankorotusmallin naulaaminen ainoaksi oikeaksi lyö korvalle julkisen sektorin ja myös yksityisellä puolella toimivien alipalkattujen ryhmiemme oikeutettuja palkankorotusvaatimuksia ja sotii palkkatasa-arvoa vastaan.

– Kulttuurin, liikunnan ja majoituspalveluiden verotuksen kiristyminen osuu suoraan jäsenistömme aloihin. Kehitysyhteistyön leikkaukset näkyvät jäsenistömme työpaikoilla monissa järjestöissä, hallinnon leikkaukset taas julkishallinnon jäsentemme työpaikoilla ja työllisyydessä.

– Toisaalta hallitusohjelmassa on hyviä kirjauksia tasa-arvosta, ikäsyrjinnän kitkemisestä, työhyvinvoinnista, yrittäjän aseman parantamisesta ja esimerkiksi yhdistelmävakuutuksesta, joka on pitkäaikainen tavoitteemme.

– Nämä uudistukset jäävät kuitenkin väistämättä varjoon, kun vaikutelma on, että hallitukselle on ennen kaikkea tärkeintä luopua työntekijän suojeluperiaatteesta ja rapauttaa ammattiliittojen toimintaedellytyksiä, Blomqvist-Valtonen sanoo.

Lisätietoja:

Salla Luomanmäki, toiminnanjohtaja, puh. 040 700 7800, salla.luomanmaki@akavanerityisalat.fi

Elin Blomqvist-Valtonen, yhteiskuntasuhteiden päällikkö, puh. 040 775 3040, elin.blomqvist-valtonen@akavanerityisalat.fi