Vähimmäispalkkioista sopimisen mahdollisti Euroopan komission syyskuussa 2022 antamat suuntaviivat, joiden mukaan yksinyrittäjät voivat tietyissä tilanteissa neuvotella kollektiivisesti työehtosopimuksista ilman, että rikotaan eurooppalaista kilpailulainsäädäntöä. Kilpailulainsäädäntö on sellaista EU-sääntelyä, jota jäsenmaiden on pakko noudattaa.
Suuntaviivoja sovelletaan yksinyrittäjiin, jotka ovat työntekijöihin rinnastettavassa tilanteessa, jotka tarjoavat palveluja yksinomaan tai pääasiassa yhdelle yritykselle tai joiden neuvotteluasema on heikko verrattuna esimerkiksi taloudellisesti vahvempiin yrityksiin.
Sopimus yksinyrittäjien palkkioista on Suomessa ensimmäinen lajissaan ja toimii esimerkkinä myös muilla aloilla.
– Me teimme suomalaista työmarkkinahistoriaa! Ensimmäistä kertaa yksinyrittäjien vähimmäispalkkioista on sovittu työehtosopimuksella eurooppalaisten suuntaviivojen mukaisesti. Kiitän sopimuksessa mukana olevia suomalaisia av-käännösyrityksiä. Toivottavasti saamme mahdollisimman pian seuraajia muilla aloilla, sanoo Journalistiliiton edunvalvontajohtaja Petri Savolainen.
– Vaikka ratkaisu syntyi nopeasti, olemme käyneet keskustelua aiheesta jo vuosia. Yritimme ratkoa asiaa työriidan sovittelussa jo vuonna 2019, mutta silloinen valtakunnansovittelija ei voinut asiaa sovitella ilman muutosta lainsäädäntöön. Nyt komission antamien suuntaviivojen jälkeen estettä neuvotteluille ja sopimiselle ei enää ole, iloitsee johtaja Helena Lamponen Akavan Erityisaloista.
– Sopimus on av-kääntäjien kunnianpalautus, sillä nimenomaan yksinyrittäjien palkkiotaso on ollut ja on edelleen alallamme suuri epäkohta. Kyse on av-kääntäjän työn arvostuksesta. Vaikka käännöksen osuus tuotantokustannuksista on pieni, käännöksillä on keskeinen rooli katsomiskokemuksessa. Meidän on alana jatkettava työtä sen puolesta, että tämä ymmärrettäisiin laajemmin, ja saavutettu sopimus on merkittävä avaus, sanoo Saga Vera Oy:n toimitusjohtaja Janne Kauppila.
Av-käännösalalla työskentelee noin 400 av-kääntäjää, joista valtaosa on ei-työsuhteisia.
Palkkaratkaisu yleisen linjan mukainen
Palkat nousevat sopimuskauden aikana yhteensä kuusi prosenttia. 1.6.2023 vähimmäispalkkoja ja henkilökohtaisia palkkoja korotetaan 3,5 prosentin suuruisella yleiskorotuksella, minkä lisäksi kokoaikaisille työntekijöille maksetaan 520 euron suuruinen kertakorvaus. Kertakorvaus maksetaan osa-aikaisille työajan suhteessa. Sopimuksen toisena vuonna palkat nousevat yleiskorotuksena kaksi prosenttia, minkä lisäksi työnantaa jakaa 0,5 prosenttia.
Sopimuksessa sovittiin ei-työsuhteisten av-kääntäjien vähimmäispalkkioista. Lisäksi ei-työsuhteisille kääntäjille maksetaan 30–50 %:n lisäkorvaus, koska av-käännösalan yritys ei huolehdi ei-työsuhteisten kääntäjien eläkemaksuista eikä muista työnantajavelvoitteista.
Palkkiot on porrastettu, mutta sopijapuolten tavoitteena on seuraavalla neuvottelukierroksella päästä yhtenäiseen tes-tasoon kaikkien käännöstöiden osalta.
Sopimuksessa myös muita parannuksia
Sopimukseen kirjattiin myös suositus perhevapaista. Sopimuksen allekirjoittaneet liitot suosittelevat, että molemmille vanhemmille annetaan 32 päivää palkallista vapaata ja synnyttävälle vanhemmalle lisäksi palkallinen 40 päivän raskausvapaa.
Kotimaisesta vieraaseen kieleen käännettäessä maksetaan lisäkorvaus. Myös saamen kieleen käännettäessä maksetaan lisäkorvaus, koska kääntäjä saattaa joutua jopa luomaan uutta termistöä.
Av-käännösyrityksiä koskevan työehtosopimuksen osapuolia ovat työntekijäpuolelta Suomen Journalistiliitto ja Akavan Erityisalat sekä sen jäsenjärjestö Kieliasiantuntijat. Työnantajapuolelta sopijaosapuolia ovat Saga Vera Oy, Pre-Text Oy, Movision Ky ja Rosmer International osk.
Lisätietoja
Edunvalvontajohtaja Petri Savolainen, Journalistiliitto, puh. 050 534 2485
Johtaja Helena Lamponen, Akavan Erityisalat, puh. 040 631 7660
Tiedotteen alkuperäinen julkaisuaika 24.4.2023 11.30