Akavan Erityisalat: Leikkaukset osuvat monelta suunnalta pienituloiseen

Akavan Erityisalat vaatii hätäjarrua valtiontalouden sopeuttamiseen pelkästään nopeilla leikkauksilla. – Kattava vaikutusarviointi on tehtävä. Esimerkiksi sosiaaliturvan ja järjestösektorin leikkausten yhteisvaikutus on arvioimatta.

18.9.2023

Vaalikauden aikana hallituksen tavoitteena on vahvistaa julkista taloutta pysyvästi 6 miljardilla eurolla. Valtion talouden tasapainoa sopeutetaan lähinnä leikkaamalla ja leikkauksia toteutetaan niin nopeassa tahdissa, ettei niiden vaikutuksia ole ehditty arvioida.

– Esimerkiksi pientä palkkaa silppuna saavalta jäseneltämme otetaan nyt pois monesta suunnasta. Häneen osuvat yhtä aikaa määräaikaisuuksien arkipäiväistäminen entisestään, työttömyysturvan heikennykset osa-aikatyön suojaosan poistoineen sekä vaikkapa vuorotteluvapaasta luopuminen – vapaa on tarjonnut monelle työttömälle työjakson, sanoo toiminnanjohtaja Salla Luomanmäki Akavan Erityisaloista.

Akavan Erityisalat arvostelee erityisesti työttömyysturvan dramaattista romuttamista vain kahden työviikon kommentointiajalla – ja tämä on vasta ensimmäinen muutoskokonaisuus. Esimerkiksi näiden muutosten sukupuoli-, lapsi- ja perhevaikutusarviointi on tehty toistaiseksi vain yleisellä tasolla.

Liitto huomauttaa, että myös yleishyödyllisten järjestöjen, muun muassa sote- ja kulttuurijärjestöjen valtionapuihin suunnatut leikkaukset myöhemmin hallituskaudella ohentaisivat saman joukon eli pienituloisten elämänhallinnan turvaverkkoa. Järjestöihin kohdistuvat leikkaukset merkitsisivät myös lisää työttömiä, kun järjestöt joutuisivat sopeuttamaan toimintaansa.

Pienituloista kurittaisivat kuntiinkin kohdistuvat leikkaukset, esimerkiksi kaavailtu indeksijarru. Kun kunnat kiristävät vyötään, niiden voi ennakoida leikkaavan kulttuuri-, kansansivistys- ja vapaa-aikapalvelujaan, jotka nyt parantavat juuri tavallisen kansalaisen elämänlaatua ja -hallintaa.

Kulttuurialalle kohtuuton verokuritus

Kulttuurinpalveluiden alv-prosenttia aiotaan kehyskaudella nostaa 10 prosentista 14 prosenttiin. Tämä iskee lujasti koronakriisin jälkeen vasta jaloilleen päässeeseen taide- ja kulttuurialaan.

Korotus koskisi toteutuessaan muun muassa kulttuuritapahtumia ja elokuvia. Myös kirjojen verotus nousisi.

– Kustannusten nousun takia hintoja on jo nyt jouduttu nostamaan samalla, kun inflaatio on syönyt kuluttajien ostovoimaa. Veronkorotus asettaisi kulttuuri- ja tapahtuma-alan yritykset kestämättömään rakoon. Pahimpana pelkona on irtisanomisten aalto, arvioi jäsenjärjestömme Taide- ja kulttuurialan ammattijärjestö TAKU ry:n toiminnanjohtaja Nea Leo.

Lisätietoja

Salla Luomanmäki, toiminnanjohtaja, Akavan Erityisalat, puh. 040 700 7800, salla.luomanmaki@akavanerityisalat.fi
Nea Leo, toiminnanjohtaja, Taide- ja kulttuurialan ammattijärjestö TAKU, puh. 044 066 4800, nea.leo@taku.fi

Tiedotteen alkuperäinen julkaisuaika 18.9.2023 10:20:15