Akavan Erityisalat: Museoalan ammattiliitto vaatii museoalan palkkatason korjaamista harjoittelupalkoista alkaen

– Epäoikeudenmukainen palkkaus on museo- ja kulttuuriperintöalan vitsaus, joka alkaa jo opiskeluvaiheessa. Palkkojen korjaus on aloitettava harjoittelupalkoista ja katkaistava pienten palkkojen perinne. Uusi kunta-alan palkkaohjelma onneksi korjaa tilannetta kunnissa, Museoalan ammattiliitto sanoo.

10.6.2022

Museoalan ammattiliitto MAL haluaa korjauksen museoalan harjoittelupalkkoihin.

– Moni museoalan opiskelija joutuu tekemään opintoihinsa kuuluvat työharjoittelut palkatta. Varsinkin ammattikorkeakouluissa palkattomat harjoittelut mielletään ennemmin säännöksi kuin poikkeukseksi. Näin luodaan pohja ”alipalkkauralle”, joka jatkuu eläkeikään saakka, sanoo Museoalan ammattiliiton toiminnanjohtaja Katariina Mäkelä.

– Kuluneen kevään aikana kunta-alan työriita nostatti laajaa keskustelua, ja eri alipalkkaryhmät ovat oikeutetusti nostaneet esille huonon palkkatasonsa. Tässä alipalkattujenkin vertailussa museoala edustaa pohjalukemia: ylemmän korkeakoulututkinnon edellyttävän tehtävän keskipalkka kuntasektorilla oli viimeisimmän tilaston mukaan 2 853 euroa kuukaudessa. Yksityisissä museoissa palkat ovat vielä pienemmät, Mäkelä huomauttaa.

Museoalan ammattiliitto on alan edunvalvojana nostanut esiin museo- ja kulttuuriperintötyön vaatiman asiantuntijuuden ja palkkauksen välistä räikeää ristiriitaa. Touko-kesäkuussa MAL julkaisi museoalan asiantuntijoiden omakohtaisia kertomuksia Lakkotarinoita-kampanjassa.

Kunta-alalle allekirjoitettiin 8.6. uudet kolmivuotiset työ- ja virkaehtosopimukset sekä viiden vuoden palkkaohjelma. Museoalan ammattiliitto MAL ja sen kattojärjestö Akavan Erityisalat pitivät välttämättömänä palkkaohjelmaa, jolla korjataan alipalkattujen asiantuntija-ammattien palkkausta kuntasektorilla.

– Palkkaohjelman tarvetta olemme ajaneet sitkeästi usean vuoden ajan ja olemmekin iloisia, että vihdoin saamme parannettua edes kunta-alan asiantuntijoidemme palkkausta, Katariina Mäkelä sanoo.

Palkattoman harjoittelun kautta alipalkattuun asiantuntijatehtävään

Museoalan ammattiliitto tuo esiin, että alipalkkauksen ensi askeleet otetaan jo alan opiskeluvaiheessa, jolloin perinne ja kirjoittamaton sääntö on, ettei harjoittelusta tarvitse maksaa palkkaa.

– Korkeakouluharjoittelijoiden odotetaan suorittavan jopa usean kuukauden mittaisia, asiantuntijatason tehtäviä sisältäviä ja opintojen loppuvaiheeseen sijoittuvia harjoittelujaksoja ”opintopistepalkalla”, sanoo projektityöntekijä Maija Talja Museoalan ammattiliitosta.

– Käsitykset työelämästä alkavat vääristyä heti alkuunsa, kun museoalan tulevien ammattilaisten ura alkaa työlainsäädännön ja työehtosopimusten ulkopuolelle sijoittuvista palkattomista harjoitteluista. Niistä on luontevaa jatkaa alipalkattuihin asiantuntijatehtäviin.

– Harjoittelijoiden haavoittuvaa asemaa käytetään hyväksi. Koska tulijoita harjoittelijoiksi on, työnantajat katsovat, ettei tarvitse maksaa. Peräänkuulutamme vastuullisuutta työnantajilta, Talja ja Mäkelä sanovat.

Akavan Erityisalojen ammattijärjestöjen suositus on, että harjoittelusta maksetaan aina palkkaa. Jotta harjoittelut kerryttäisivät työttömyysturvaa, tulee palkkauksen olla vähintään 1 283 euroa kuukaudessa (2022).

Alan arvostuksen tulee näkyä palkkauksessa

Museoalan korkeakoulutetut asiantuntijat ovat vastuussa kulttuuriperinnön säilymisestä ja välittymisestä tuleville sukupolville. Jotta museot pystyisivät täyttämään yhteiskunnallisen tehtävänsä, ne tarvitsevat osaavia, koulutettuja asiantuntijoita nyt ja tulevaisuudessa.

Museotyö ansaitsee arvostusta, jonka tulee näkyä myös palkkauksessa. Yksi askelma matkalla ylös palkkakuopasta on alan sisäinen asennemuutos. Tarjoamalla opiskelijoille palkallisia harjoittelujaksoja museoalan työnantajat osoittavat, että alan asiantuntijat ovat oikeudenmukaisen palkan arvoisia myös tulevaisuudessa. Museoalan opiskelijat ovat kulttuuriperinnön tulevia asiantuntijoita, joilla on paljon annettavaa työelämälle jo ennen valmistumistaan.

Museoalan ammattiliitto MAL julkaisee syksyllä 2022 museoalan harjoittelukyselyyn pohjautuvan ohjeistuksen hyvään museoharjoitteluun. Ohjeistuksen tarkoituksena on jakaa hyviä käytäntöjä onnistuneeseen museoharjoitteluun niin harjoittelijoiden, harjoittelupaikkojen kun korkeakoulujen näkemyksiin pohjautuen.

Lisätietoja

Katariina Mäkelä, toiminnanjohtaja, Museoalan ammattiliitto MAL, p. 040 774 7620, katariina.makela@museoalanammattiliitto.fi

Maija Talja, projektityöntekijä, Museoalan ammattiliitto MAL, p. 040 838 0739, maija.talja@museoalanammattiliitto.fi

Kuntasektorin uudesta sopimuksesta lisätietoja

Jaakko Korpisaari, neuvottelupäällikkö, Akavan Erityisalat, p. 040 777 9422, jaakko.korpisaari@akavanerityisalat.fi

 

Yhteyshenkilöt

Jaakko Korpisaari, Akavan Erityisalat
Neuvottelupäällikkö, FM. Kuntasektorin sopimus- ja neuvottelutoiminta, sote- ja maakuntauudistuksen yhteyshenkilö, kulttuuripolitiikka.
Puh: 040 777 9422

jaakko.korpisaari@akavanerityisalat.fi

Katariina Mäkelä, Museoalan ammattiliitto MAL
Toiminnanjohtaja
Puh: 040 774 7620

katariina.makela@museoalanammattiliitto.fi