Akavan sairaanhoitajat ja Taja: Hätiköityjä irtisanomissuunnitelmia – Akavan sairaanhoitajat ja Taja huolissaan hoitotyön johtajien asemasta hyvinvointialueilla

Taja peräänkuuluttaa hyvinvointialueilta malttia toteuttaa säästötoimet kestävällä tavalla ja muistuttaa hyvän hoitotyön johtamisen merkityksestä laadukkaan hoidon ja työntekijöiden hyvinvoinnin turvaamiselle.

20.2.2024

Hyvinvointialueiden rahoitusongelmat ovat realisoitumassa, kun uutiset palveluverkon karsimisesta sekä yhteistoimintaneuvotteluista seuraavat toisiaan. Akavan sairaanhoitajat ja Taja ry:n hallitus on nyt huolissaan erityisesti hoitotyön johtajien asemasta hyvinvointialueilla. Rajuissa säästötoimissa on lähdetty karsimaan hoitotyön johtoa.

Hoitotyön johtajat ovat hyvin koulutettuja ja kokeneita alansa ammattilaisia, joiden työkenttään kuuluu sekä hoitotyön johtamista että sen kehittämistä. Hyvällä hoitotyön johtamisella tuetaan työntekijöiden hyvinvointia sekä turvataan potilaan ja asiakkaan laadukas hoito.  Akavan sairaanhoitajat ja Taja peräänkuuluttaa hyvinvointialueilta malttia kohdentaa irtisanomiset kestävällä tavalla.

Johtajien irtisanomisia on perusteltu hallinnon keventämisellä.

– Jos hoitotyötä johdetaan tuntematta työn tarkempia sisältöjä tai työntekijöiden osaamista, suunnitellut säästöt voivat muuttua lisääntyneiksi kustannuksiksi, muistuttaa puheenjohtaja Vilhelmiina Lehto-Niskala.

Hyvinvointialueet ovat ilmoittaneet pyrkivänsä löytämään irtisanomisuhan alla oleville työntekijöille uuden sijoituksen tai korvaavia tehtäviä. Aina niitä ei ole tuntunut löytyvän työntekijän omalla taitotasolla. Hyvinvointialueet ovat isoja työnantajia.

– On vaikea uskoa, että hoitotyön johtajien osaamista ei voisi hyödyntää muualla organisaatiossa, toteaa hallituksen jäsen Ulla Palomäki.

Valtava joukko kokeneita hoitotyön johtajia on eläköitymässä lähivuosina. Tämä tarkoittaa sekä kokemuksen että hiljaisen tiedon häviämistä, ellei asiaan kiinnitetä jo nyt huomiota. Mikäli hoitotyön johtoa karsitaan jo etupainotteisesti, ongelmat seuraavat tulevaisuudessa tiedon ja osaamisen vajeena.

 

Yhteyshenkilöt

Vilhelmiina Lehto-Niskala
puheenjohtaja
Akavan sairaanhoitajat ja Taja
+358503091349
vilhelmiina.lehto-niskala@taja.fi

Ulla Palomäki
hallituksen jäsen
Akavan sairaanhoitajat ja Taja
ulla.palomaki@taja.fi

 

Alkuperäinen julkaisuaika 19.2.2024.