Akavan sairaanhoitajat ja Taja: Palkattomat harjoittelut koettelevat sote-alan opiskelijoiden taloutta ja jaksamista – sekä alan vetovoimaa

Suuri osa sote-alan opiskelijoista suorittaa työharjoittelunsa palkatta, ja moni joutuu jopa muuttamaan toiselle paikkakunnalle harjoittelupaikan perässä. Tilanne on kestämätön sekä opiskelijoiden hyvinvoinnin että alan vetovoiman näkökulmasta.

11.4.2025

Työharjoittelu on keskeinen osa sosiaali- ja terveydenhuoltoalan korkeakouluopintoja. Esimerkiksi sairaanhoitajaopiskelijat suorittavat lähes puolet tutkinnostaan työharjoitteluna. Toisin kuin monissa muissa korkeakoulututkinnoissa näistä harjoitteluista ei pääsääntöisesti makseta palkkaa.

Suuri palkattomien harjoittelujaksojen määrä yhdistettynä siihen, että yhä useampi opiskelija joutuu käymään opintojensa ohella myös palkkatyössä, on yhtälö, joka koettelee sote-alan opiskelijoiden taloutta ja jaksamista: palkaton, usein luonteeltaan työhön rinnastettava, harjoittelujakso tarkoittaa monelle joko toimeentulon heikkenemistä tai sitä, että levolle ja palautumiselle ei jää aikaa.

Pula harjoittelupaikoista kuormittaa ja tuo lisäkuluja

Myös kova kilpailu harjoittelupaikoista luo sote-alan korkeakouluopiskelijoille paineita ja taloudellista stressiä.

Koska opiskelupaikkakunnilla ei ole riittävästi harjoittelupaikkoja, joutuu osa opiskelijoista matkustamaan tai jopa muuttamaan saadakseen suoritettua harjoitteluita ajallaan. Tästä seuraa usein lisäkuluja, jotka palkatta harjoittelua suorittava opiskelija joutuu maksamaan itse.

– Moni ei saa ollenkaan harjoittelupaikkaa sille varatulle ajankohdalle. Jo sovittuja paikkoja myös perutaan viime hetkellä, kertoo Akavan sairaanhoitajat ja Taja ry:n opiskelijaverkoston puheenjohtaja Jenniveera Tabell tilanteesta.

Viivästykset työharjoitteluiden suorittamisessa hidastavat opintojen etenemistä ja valmistumista. Tabell lisää, että opiskelija saattaa myös harjoittelun siirtyessä pudota opiskeluryhmänsä tahdista ja menettää sen tuoman tärkeän tuen.

Opiskelijoiden hyvinvointi on yhteinen huolenaihe

Taja on huolissaan sote-alan korkeakouluopiskelijoiden, tulevaisuuden kaivattujen osaajien, jaksamisesta. Alan opiskelu on vaativaa, ja työharjoitteluiden suorittamiseen tarvitaan vahvat rakenteet, joilla tukea opiskelijoiden matkaa kohti asiantuntijuutta:

  • korvausta työhön rinnastettavasta harjoittelusta
  • laajempia mahdollisuuksia harjoitteluiden suorittamiseen, kuten työn opinnollistamista
  • riittävästi harjoittelupaikkoja hyvinvointialueille.

– Kun edellytykset ovat kunnossa, työharjoittelut tarjoavat ainutlaatuisen ikkunan työelämään ja käytännön työhön. Harjoitteluiden aikana myös rakennetaan kollegiaalisuutta ja vahvistetaan alan vetovoimaa, sanoo Tajan puheenjohtaja Vilhelmiina Lehto-Niskala.

Sosiaali- ja terveydenhuoltoalan vetovoimaa tulisikin lisätä. Muun muassa työharjoitteluiden palkattomuus ja uuden tutkinnon suorittamista tukeneen aikuiskoulutustuen lakkauttaminen muodostavat kuitenkin esteen esimerkiksi monelle alasta kiinnostuneelle potentiaaliselle alanvaihtajalle.

Lisätiedot

Vilhelmiina Lehto-Niskala, puheenjohtaja, Akavan sairaanhoitajat ja Taja, p. 050 309 1349, vilhelmiina.lehto-niskala@taja.fi

Jenniveera Tabell, Tajan opiskelijaverkoston puheenjohtaja, opiskelijat@taja.fi, jenniveera@gmail.com

_ _

Tiedotteen alkuperäinen julkaisuaika 10.04.2025 14.00