Budjettiriihinostot Akavan Erityisaloista: Veikkaustuottojen pudotus kompensoitava; ei herätetä aktiivimallia

Veikkaustuottojen laskun kompensoinnista edunsaajille tulee päättää budjettiriihessä. Leikkausuhan alla on kansalaisten hyvinvointia edistävä kulttuuri-, liikunta- ja nuorisotyö, jota tulisi rahoittaa pelituottojen sijaan budjettivaroin, sanoo Akavan Erityisalat.

4.9.2020

Akavan Erityisalat esittää, että yleishyödyllinen kulttuuri-, liikunta- ja nuorisotyö rahoitetaan tulevaisuudessa valtion budjetista eikä korvamerkitysti epävakailla rahapelituotoilla.

Liitto edellyttää, että Veikkaus-tuottojen nyt koronan takia nopeutunut pudotus korvattaisiin täysimääräisesti edunsaajille syyskuun budjettiriihessä. Edunsaajat ovat sekä järjestöjä että kuntia.

– Työpaikat ja työllisyys ovat budjettiriihen keskeinen kysymys. Vakaakuppiin on siksi laitettava myös ne tuhannet järjestöjen työpaikat, jotka ovat riippuvaisia pelituottorahoituksesta, muistuttaa Akavan Erityisalojen toiminnanjohtaja Salla Luomanmäki.

– Esimerkiksi kulttuuri- ja liikunta-alalla korona on jo verottanut yksityissektorin työpaikkoja. Ellei Veikkauksen tuottopudotusta kompensoida, kulttuuri- ja liikunta-alaa kurittava lomautus- ja irtisanomisaalto on odotettavissa järjestöihin.

Veikkaus arvioi elokuussa, että sen koko vuoden tulos on koronapandemian vuoksi noin 300 miljoonaa euroa ennakoitua alhaisempi eikä valtion talousarvioon kirjattua tuottoarviota (noin 1 014 miljoonaa) saavuteta. Lisäksi jo lähivuosina peliriippuvuutta ehkäisevät, lähtökohtaisesti erittäin kannatettavat muutokset leikkaavat merkittävästi pelituottoja.

Akavan Erityisalat toivoo, että budjettiriihessä käydään periaatteellinen ja avoin keskustelu Veikkauksen roolista sekä pelituottojen ja yleishyödyllisen työn epäterveestä kytköksestä.

Aikuiskoulutustuelle ja vuorotteluvapaalle tarvetta

Akavan Erityisalat pitää tärkeänä, että myös korkeakoulutetuille on tarjolla ammatilliseen kehittämisen ja uraohjauksen palveluita sekä mahdollisuuksia osallistua jatkokoulutukseen.

– Mahdollisuus täydennyskoulutukseen on tärkeää esimerkiksi humanistisen tutkinnon suorittaneille jäsenillemme, jotka kokevat tarpeelliseksi täydentää tutkintoaan käytännön työelämävalmiuksilla ja muulla osaamistaan syventävällä koulutuksella, sanoo Salla Luomanmäki.

– Myös silpputyötä tekevillä sekä yrittäjänä ja palkansaajana vaihdellen toimivilla tulee olla mahdollisuus edulliseen täydennyskoulutukseen.

Akavan Erityisalat ei kannata valtiovarainministeriön ehdotusta nykymuotoisen aikuiskoulutustuen lopettamisesta. Esitys on vastoin jatkuvan oppimisen ja työurien pidentämisen periaatteita. Lainapohjaiseen aikuiskoulutustukeen siirtyminen ei antaisi kaikille tasapuolisia mahdollisuuksia hakeutua koulutukseen.

Liitto ei muitta mutkitta poistaisi myöskään vuorotteluvapaata.

– Vuorotteluvapaan kaltainen, mutta ehkäpä entistä helpompi järjestelmä tarvitaan tukemaan työurien pidentämistä. Meidän jäsenistössämme vuorotteluvapaan suosio on pysynyt tasaisena. Vapaan pitäjät ovat kokeneet sen työssä jaksamista edistävänä ja työvuosia lisäävänä. Vuorotteluvapaalle lähtevän tehtäviin tuleva taas saa mahdollisuuden työkokemukseen, jonka merkitys tulevalle työuralle voi olla ratkaisevan tärkeä, Luomanmäki pohtii.

Ei herätetä aktiivimallia!

Työttömyysturvaa nyt kovalla paineella kehitettäessä on palautettava mieleen lopulta varsin yksimielisesti haudatun aktiivimallin opetukset viime vaalikaudella, Akavan Erityisalat muistuttaa.

– Aktiivimallin myönteisestä vaikutuksesta työllisyyteen ei löytynyt todisteita, mutta lannistavat vaikutukset tulivat selkeästi esille. Huolemme on, että aktiivimalli lanseerataan nyt paineessa uudelleennimettynä, mutta osin samalla periaatteella. Työttömyysturva on vastikkeellinen etuus, mutta onko määrällinen työnhakuvelvoite esimerkiksi korkeakoulutetuille kannustava tapa työllistymiseen, Luomanmäki pohtii.

– Pidämme ensisijaisena työllistymistä parantavana keinona työvoimapalvelujen voimavarojen lisäämistä ja kehittämistä niin, että työnhakijan yksilöllinen tarve, työllistymisvalmiudet ja työmarkkinoiden tilanne voidaan ottaa paremmin huomioon.

Akavan Erityisalat esittää, että yhdistelmävakuutus otettaisiin vihdoin käyttöön, jotta myös yrittäjyyden ja palkkatyön välimaastossa työskentelevät pääsisivät työttömyysturvaverkon piiriin.

– Olemme pitäneet yhdistelmävakuutusta esillä vuosikausia. Sen tarpeellisuudesta on olemassa laaja konsensus. Nyt vihdoin malli on saatava käyttöön, sanoo Luomanmäki.

Lisätietoja:
Toiminnanjohtaja Salla Luomanmäki, Akavan Erityisalat, puh. 040 700 7800.