Suomen Farmasialiitto on irtisanonut kilpailukykysopimuksen

Suomen Farmasialiiton hallitus on irtisanonut kilpailukykysopimuksen farmaseuttisen henkilöstön osalta apteekeissa päättymään 31.12.2019. Tämän jälkeen työntekijöiden työaikaa koskevat työehdot palautuvat ennalleen.

28.8.2019

Farmasialiitto toimitti kirjallisen irtisanomisilmoituksen Apteekkien työnantajaliitolle 27.8.2019.

– Työehtosopimuksessamme on erillinen vuosityöajan pidentämispöytäkirja, jossa on sovittu vuosittaisen työajan pidentämisestä 24 tunnilla. Pöytäkirjan pystyi sopimuksen mukaan irtisanomaan ensimmäisen kerran 30.9.2019 mennessä. Tämä tarkoittaa, että pidennetty vuosityöaika päättyy apteekeissa vuoden 2019 lopussa, hallituksen puheenjohtaja Antti Kataja täsmentää.

Paineet kilpailukykysopimuksen irtisanomiseen ovat olleet kovat.

– Jäsenistön vahva viesti on ollut, että kilpailukykysopimus on irtisanottava, sillä perusteet kikylle puuttuvat. Kokoaikaisen farmaseuttisen henkilöstön työpaikat eivät ole lisääntyneet, eikä kiky ole edistänyt paikallista sopimista. Vuosityöajan pidennyksen toteutuksessa ei ole tarpeeksi otettu huomioon työntekijän näkökulmaa, kuten vuosityöajan pidentämispöytäkirjassa oli kirjattu, Kataja perustelee.

Edellä mainituilla asioilla on myös ollut vaikutusta jäsenten työhyvinvointiin, mikä on näkynyt lisääntyneinä yhteydenottoina työsuhdeneuvonnassa.

Kilpailukykysopimukseen lähdettiin aikanaan mukaan solidaarisuussyistä.

– Farmasialiitto oli sopimuksen hyväksymisen aikaan elokuussa 2016 lähellä vaa’ankieliasemaa osana akavalaista yhteisöä. Sipilän hallitus oli asettanut kilpailukykysopimuksen kattavuusrajaksi 90 prosenttia työnantajista ja työntekijöistä. Meillä ei ollut oikein vaihtoehtoa jättää hyväksymättä kikyä. Farmasialiitto teki tuolloin päätöksen, joka toi suomalaisille verohelpotuksia 515 miljoonalla ja vei meidät määräaikaiseen kikyyn kolmeksi vuodeksi, Kataja tarkentaa.

Farmaseuttisen henkilöstön työehtosopimus on voimassa 31.10.2019 saakka. Aiemmin keväällä neuvoteltiin optiovuoden käytöstä, mutta neuvottelut kariutuivat, koska Apteekkien työnantajaliitto oli päättänyt olla käyttämättä optiovuotta.

– Uusi työehtosopimus neuvotellaan syksyn aikana, Kataja sanoo.

Lisätietoa:
Antti Kataja, puh. 040 648 4521, antti.kataja@farmasialiitto.fi

Tiedotteita aiheesta:
https://www.farmasialiitto.fi/uutissivu/neuvottelut-optiovuoden-kaytosta-kariutuivat.html?p49=2
https://www.farmasialiitto.fi/uutissivu/tyoehtosopimusneuvottelut-alkoivat.html?p49=2

Tiedotteen alkuperäinen julkaisuaika 27.8.2019.