Insinööriliitto IL: Insinööri-gaalassa myönnettiin useita palkintoja – Esa Santakalliolle ensimmäinen Elämäntyöpalkinto

Toista kertaa Insinööriliiton järjestämässä Insinööri-gaalassa palkittiin henkilöitä, organisaatioita ja tekoja.

16.9.2024

Insinööriliitto haki palkintoehdokkaita kevään 2024 aikana julkisen kampanjan kautta, ja voittajat äänestettiin yleisöäänestyksellä kahdessa kategoriassa. Palkinnot jaettiin Insinööri-gaalassa Tampere-talolla viime perjantaina.

Vuoden insinööriteko -kategorian voitti Rauma Marine Constructionsin Decatrip-hanke, jossa luotiin maailman ensimmäinen vihreä meriväylä.

Toinen yleisön valitsema kategoria oli Vuoden kasvattaja, jonka voitti nuorille pelikasvatusta ja koodaamista opettava Incoach.

– Tämänkertaisten palkintojen ehdokkaat olivat kovatasoisia ja kaikki voittajat ansaitsivat palkintonsa. Toivottavasti nämä tunnustukset innostavat tekniikan alan ammattilaisia ja yrityksiä entistä kunnianhimoisempiin tekoihin, toivoo Insinööriliiton järjestöjohtaja Tommi Grönholm.

Vuoden insinööri -palkinnon saajaksi valittiin insinööri ja Suojelupoliisin erikoistutkija Veli-Pekka Kivimäki. Hän on tunnettu muun muassa avointen lähteiden tiedustelusta ja vapaaehtoistyöstään tutkintaryhmä Bellingcatissa.

Vuoden työantajaksi valittiin raadin päätöksellä Maanmittauslaitos. Raati piti perusteina modernia ja joustavaa työntekijäpolitiikkaa sekä hyvää yhteistyötä henkilöstön kanssa.

Gaalan aikana jaettiin lisäksi tunnustukset insinööriopiskelijoiden lopputöistä. Petri Tuominen sai tunnustuksen YAMK-työstään vetytalouden mahdollisuuksista Suomessa. Tuomas Heikkinen sai tunnustuksen AMK-työstään kyberturvallisuuden tekemisestä ymmärrettävämmäksi kansalaisille.

Vuoden insinöörikeksintö -kategorian voitti Siru Ocean -memristori. Insinöörikeksinnön valitsi raati, joka koostui suomalaisen teknologiaosaamisen ja -kasvatuksen kärkijoukosta. Mukana olivat Tekniikan museon toimitusjohtaja Anssi Tuulenmäki, Keksintösäätiön hallituksen puheenjohtaja Juhani Talvela, Tulevaisuuden tutkimuksen seuran hallituksen puheenjohtaja Tapani Martti ja muun muassa Riihimäen robotiikkakampuksen kehittämisjohtaja Esa Santakallio.

Santakallio myös yllätettiin gaalan päätteeksi, sillä hänelle myönnettiin laatuaan ensimmäinen Elämäntyöpalkinto.

– Hänen uupumattoman työnsä ansiosta Riihimäellä on peruskoulutuksen opetussuunnitelmassa merkittävän tuntimäärä robotiikkaa kaikille ja robotiikkaa on mahdollista opiskella myös muilla koulutusasteilla, kuvailee järjestöjohtaja Grönholm.

– Santakallion työ on uraauurtavaa lasten ja nuorten teknologiakasvatuksen edistämisessä ja on avannut meille keskustelun siitä, millaisia tulisi tulevaisuuden kansalaistaitojen olla, Grönholm kiittelee.

Lisätietoja

järjestöjohtaja Tommi Grönholm 050 589 0486

_ _

Tiedotteen alkuperäinen julkaisuaika

16.9.2024 8.56