Insinööriliitto IL: Työllisyys kohentunut alkuvuodesta

Työllisyys on parantunut alkuvuoden aikana ja työttömien työnhakijoiden määrä lähtenyt laskuun. Taso on kuitenkin edelleen viime vuotta heikompi. 20–64-vuotiaiden työllisyysaste oli huhtikuussa 76,3 prosenttia, eli työllisyys on pysynyt hyvällä tasolla.

27.5.2024

Työmarkkinaluvut ovat kehittyneet kuluvan vuoden alkupuoliskolla positiivisempaan suuntaan, vaikka heikko suhdanne näkyy työmarkkinoilla edelleen. Työllisten määrä on kasvanut ja lomautukset ovat lähteneet laskuun. Tilanne on kuitenkin heikompi kuin viime vuonna.

Vire työmarkkinoilla on vähän parantunut: Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan 15–74-vuotiaiden työllisten määrä on kasvanut alkuvuoden aikana. Huhtikuussa työllisiä oli noin 17 000 vähemmän kuin vuotta aiemmin. Myös työttömien määrä on edelleen edellisvuotta korkeammalla tasolla.

– Työttömien työnhakijoiden ja lomautettujen määrä on laskenut alkuvuoden aikana, mutta luvut ovat tosiaan vielä korkeammalla tasolla kuin vuotta aiemmin. Kehitystä on tapahtunut kuitenkin positiivisempaan suuntaan, Insinööriliiton ekonomisti Paavo Hurri sanoo.

Työ- ja elinkeinoministeriön työnvälitystilaston mukaan työttömiä työnhakijoita oli huhtikuussa noin 275 000, mikä on vähemmän kuin tammikuussa. Myös kokoaikaisesti lomautettujen määrä on lähtenyt alkuvuoden aikana laskuun. Huhtikuussa lomautettuja oli yli 27 000, mikä on lähes 8 000 vähemmän kuin tammikuussa.

– Työmarkkinaluvut pitävät sisällään melko paljon kausi- ja satunnaisvaihtelua, mutta trendisarjoista voi nähdä viimeisen vuoden heikon kehityksen. Vaikka 20–64-vuotiaiden työllisyyden trendiluku on laskenut 78,4 prosentista 77,1 prosenttiin vuoden aikana, silti ollaan edelleen hyvällä tasolla, Hurri sanoo.

Insinöörien työttömyysluvuissa on havaittavissa melko samanlaista kehitystä kuin työmarkkinoilla yleisesti. Kokoaikaisesti lomautettujen määrä on laskenut selvästi alkuvuoden aikana. Myös työttömien insinöörien määrä on lähtenyt laskuun alkuvuodesta, mutta on edelleen jonkin verran korkeammalla kuin vuosi sitten.

– Viimeisimpien talousennusteiden mukaan työllisyysasteen ei enää heikenny ja talouden odotetaan lähtevän kasvuun vuoden jälkimmäisellä puoliskolla. Kasvu näkyy myös työmarkkinoilla positiivisena kehityksenä. Myönteisen kehityksen vauhdittamiseksi tarvitaan ostovoimaa tukevia ratkaisuja ja investointeja, sanoo Hurri.

Yhteyshenkilöt

ekonomisti Paavo Hurri 050 470 0979

_ _

Tiedotteen alkuperäinen julkaisuaika 27.5.2024 12.25