Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO: Sote-valmistelussa unohtuivat todelliset henkilöstömenot – korjausliikkeestä uhkaa tulla iso lasku, ”On harhaanjohtavaa politiikkaa vaieta palkkojen yhdenmukaistamisen kustannuksista”

Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO muistuttaa sotesta päättäviä poliitikkoja merkittävästä rahoitusriskistä, kun palkkojen yhdenmukaistamiseen ei ole suhtauduttu uudistuksen valmistelussa riittävän vakavasti.

20.5.2021

– On harhaanjohtavaa politiikkaa, jos sotessa vaietaan hyvinvointialueille kunnista siirtyvän henkilöstön palkkojen yhdenmukaistamisen kustannuksista, akavalaisia julkisen sektorin asiantuntijoita ja esimiehiä edustavan JUKOn hallituksen puheenjohtaja Olli Luukkainen (OAJ) painottaa.

JUKO vaatii eduskuntaa varmistamaan nyt, että se korjaa hallitukselta huomioimatta jääneen palkkaharmonisoinnin ja varaa siihen riittävän rahoituksen.

Toiminnanjohtaja Maria Löfgren JUKOsta huomauttaa, että uuden työnantajan on yhdenmukaistettava samaa työtä tekevien palkat 2–3 vuoden kuluessa liikkeenluovutuksesta. Tämä nostaa soten kustannuksia, sillä palkat korjataan kunkin palkkaryhmän korkeimpien palkkojen mukaisiksi.

Työtuomioistuin määräsi toissa kesänä Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote) maksamaan tekemättä jääneestä palkkaharmonisoinnista työntekijöilleen takautuvasti palkkoja noin 30 miljoonaa euroa.

– Jos palkkaerojen poistamiseen ei varata rahaa, hyvinvointialueet eivät selviä vastuistaan työnantajina. Pitkittyessään maksuvelvoitteiden rikkomisesta ja sitä seuraavasta korjausliikkeestä uhkaa tulla korkoineen iso lasku, eikä se ole kenenkään etu, Löfgren ja Luukkainen varoittavat.

”Jäätävä pula sote-ammattilaisista”

Sote-ammattilaisista on jo nyt jäätävä pula. Jos palkkaharmonisoinnin lisälaskua ei hoideta ajoissa, jalkoihin jää myös kestävä sote-työehtojen kehittäminen ja paheneva henkilöstöpula rampauttaa hyvinvointialueiden toimintoja, Luukkainen alleviivaa.

Julkisella sektorilla on pula muun muassa sosiaalityöntekijöistä, sairaanhoitajista ja psykologeista sekä muista sote-alan ammattilaisista. Tulevien eläköitymisten ja julkisen sosiaali- ja terveysalan heikon vetovoiman vuoksi vaje uhkaa kasvaa lähivuosina.

– Soten tavoitteena on kaventaa terveyseroja ja hillitä menoja. Nämä tavoitteet toteutuvat vain osaavan henkilöstön avulla. Tämä pätee riippumatta uudistuksen yksityiskohdista, tähdentävät JUKOn Olli Luukkainen ja Maria Löfgren.

Joka kolmas kunta-alan noin 420 000 palkansaajasta kuuluu JUKOn neuvottelemien virka- ja työehtosopimusten piiriin. Luukkainen ja Löfgren puhuivat Kuntatyönantajat KT:n ja kunta-alan pääsopijajärjestöjen työmarkkinawebinaarissa torstaina.

Lisätiedot ja kommenttipyynnöt

JUKOn hallituksen puheenjohtaja Olli Luukkainen (OAJ) | 0500 652 872 | Twitter @OlliLuukkainen
JUKOn toiminnanjohtaja Maria Löfgren | 040 568 2798 | Twitter @marialofg