Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO: Työ- ja elinkeinoministeriön yt-neuvottelut päättyivät erimielisinä, henkilöstöjärjestöt ehdottivat irtisanomisten sijaan lomautuksia

Työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) lokakuun alussa aloittamat 400:aa työntekijää koskeneet yt-neuvottelut ovat päättyneet erimielisinä.

21.11.2024

Henkilöstöä neuvotteluissa edustaneet järjestöt korostavat, etteivät ne ole samaa mieltä työnantajan kanssa yt-neuvottelujen perusteista eivätkä perusteista, joilla ministeriö päätyi vähentämään noin 28 henkilöä. Tehtävien siirtäminen tai muuttaminen koskee 21:tä henkilöä.

Näiden lisäksi viime vuoden sopeuttamissuunnitelmalla tavoitellaan 29 henkilön vähennystä vuosina 2024–2028.

Järjestöt painottavat, että nyt päätetyt, mutta ensi vuonna toteutettavat irtisanomiset eivät voi virkamieslain mukaan perustua vuosille 2026–2028 ennakoituihin säästöihin.

– Virkamieslain ja valtiovarainministeriön mukaan taloudellisen perusteen on oltava voimassa, kun henkilön irtisanomisaika on kulunut loppuun, huomauttaa JUKOn pääluottamusmies, neuvotteleva virkamies Tarja Reivonen-Kavonius.

– Virkamiesten irtisanomiselle on laissa tiukat ehdot, joita tulee myös noudattaa. Peruste taloudelliselle irtisanomiselle voi koskea ainoastaan vuoden 2025 määrärahatilannetta.

Eduskunta päättää ensi vuoden valtion talousarviosta marras–joulukuussa. Seuraavien vuosien määrärahoista päätetään kunkin vuoden talousarvion yhteydessä aina loppuvuodesta.

– Olemme eri mieltä työnantajan esittämästä taloudellisesta perusteesta ja säästötoimenpiteistä. Irtisanomisten sijaan ehdotimme lomautuksia ja lukuisia muita kulutusmenoja koskevia säästötoimia, kertoo Reivonen-Kavonius.

Järjestöt painottavat, että työ- ja elinkeinoministeriössä jo toteutetut säästöt ovat vaikuttaneet niin, että ensi vuoden määrärahatilanne ei edellytä irtisanomisia. Valtion muutosturvaperiaatteiden mukaisesti säästöjä tulisi etsiä ensisijaisesti muilla keinoin kuin irtisanomisilla.

Tämän hetken arvion mukaan TEMin henkilöstö- ja kulutusmenoista on säästettävä ensi vuonna 3,3 miljoonaa ja vuodesta 2026 eteenpäin 4,7 miljoonaa euroa verrattuna kuluvan vuoden määrärahatasoon.

Työ- ja elinkeinoministeriö on osa valtioneuvostoa ja sen tehtävät perustuvat lakiin. Henkilöstöä yt-neuvotteluissa edustivat JUKOn, Pron ja JHL:n pääluottamusmiehet.

Lisätiedot

Työ- ja elinkeinoministeriö| Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestön JUKOn pääluottamusmies, neuvotteleva virkamies Tarja Reivonen-Kavonius | 0400 428 326 | tarja.reivonen-kavonius@gov.fi

JUKO edustaa julkisalojen työmarkkinaneuvotteluissa 35:tä akavalaista ammattiliittoa, joilla on yhteensä 200 000 jäsentä. Sovimme virka- ja työsuhteiden ehdoista kunnissa, hyvinvointialueilla, valtiolla, yliopistoissa, evankelis–luterilaisessa kirkossa sekä Avainta-aloilla, Kansallisgalleriassa ja Työterveyslaitoksella. Työpaikoilla 3 500 luottamusmiestämme neuvottelee paikallisesti ja edustaa kaikkien JUKOn jäsenliittojen jäseniä.

_ _ _

Tiedotteen alkuperäinen julkaisuaika  21.11.2024 14.05