KTK Tekniikan Asiantuntijat ry: Hallitus ajaa julkisen sektorin tekniset pysyvään palkkakuoppaan

KTK Tekniikan Asiantuntijoiden 22.11.2023 pidetty edustajakokous vastustaa Suomen hallituksen hallitusohjelmassaan tavoittelemia työelämän heikennyksiä. Erittäin huonoja muutosesityksiä ovat mm. vientivetoinen palkkamalli ja lakko-oikeuden rajaaminen.

24.11.2023

Hallitus pyrkii malliin, jossa vientialat määrittäisivät palkankorotusten yleisen linjan kaikille aloille. Tällöin rajoitettaisiin merkittävästi ammattiliittojen mahdollisuutta sopia vapaasti palkankorotuksista, kun valtakunnansovittelija kahlittaisiin yleiseen, vientiteollisuuden määrittämään palkkalinjaan. Näin ollen julkisella sektorilla olevaa palkkakuilua yksityiseen sektoriin nähden ei saataisi kurottua koskaan kiinni. Huonompia palkkoja ei tule betonoida pysyvästi huonommiksi. Hallitusohjelmaa puolustellaan sillä, että se ottaa oppia Ruotsin työmarkkinamallista. Ruotsin mallista on kuitenkin otettu vain osia eikä kokonaisuutta, joten Ruotsin mallin noudattamiseen on turha vedota. Palkankorotuksista ei tule säätää lailla eikä valtakunnansovittelijan asemaa tule tehdä tyhjäksi.

KTK vastustaa myös hallituksen toimia lakko-oikeuden rajoittamiseksi. Jos työtuomioistuimen laittomaksi toteama lakko jatkuu, yksittäinen työntekijä voisi lakimuutoksen jälkeen joutua työnantajalleen korvausvastuuseen työtaistelusta. Myös oikeutta tukilakkoihin ja poliittisiin lakkoihin rajoitettaisiin. Lakko-oikeudessa on kuitenkin kyse järjestäytymis- ja sopimusvapaudesta. Oikeus järjestää ja osallistua lakkoon kuuluu sopimusyhteiskuntaan ja demokratiaan. Tukityötaisteluiden on oltava vastakin mahdollisia myös muille kuin omalle alalle kohdentaen. Hallituksen suunnittelemat rajoitukset lakko-oikeuteen estävät epäreilusti työntekijöiden mahdollisuuksia edistää omia tavoitteitaan.

KTK valmistautuu tarvittaviin toimenpiteisiin osana Akava-yhteisöä.

 

Lisätietoja:
puheenjohtaja Sari Estilä, puh. 045 310 6797
edunvalvontajohtaja Jari Järvi, puh. 040 718 5138