Neuvokas perheen uranuurtaja Terhi Koivumäki on Vuoden Terveydenhoitaja 2023

Sydänliitossa kehittämispäällikkönä työskentelevä terveydenhoitaja, työterveyshoitaja, TtM Terhi Koivumäki on valittu Vuoden Terveydenhoitajaksi 2023. Koivumäki on ollut avainroolissa Sydänliiton Neuvokas perhe -menetelmän kehittämisessä ja hän on myös kouluttanut terveydenhoitajia menetelmän käytössä ympäri Suomen.

3.3.2023

Neuvokas perhe on valtakunnallinen, terveydenhoitajien käyttämä menetelmä, joka tarjoaa vinkkejä ja ideoita perhearjen hyvinvointiin. Neuvokas perhe tarjoaa koulutuksia, työvälineitä ja materiaalia perheiden vahvuus- ja voimavarakeskeiseen elintapaohjaukseen, sekä tukea siihen, miten kohdata perhe lapsen painoon liittyvissä asioissa.

Sydänliiton kehittämispäällikkönä Koivumäki on vastannut Sydänliiton terveyden edistämisen toiminnasta ja tällä hetkellä hän koordinoi sydänterveyden riskitekijöiden, sairastuneiden sekä heidän läheistensä sisältökokonaisuuksia. Koivumäellä on laaja näkemys terveyden edistämisestä ja siitä, miten kansalaiset voivat tehdä terveellisiä valintoja arjessa.

– Koivumäellä on erittäin vahva terveydenhoitajan työn osaaminen ja ammatti-identiteetti. Hän on valtakunnallisesti tunnettu ja hän on toiminut asiantuntijana median suuntaan. Lisäksi hän on erittäin arvostettu terveydenhoitajien keskuudessa, toteaa Terveydenhoitajaliiton puheenjohtaja Kirsi Grym valintaperusteluista.

Koivumäki on myös pidetty esihenkilö, jonka mielestä esihenkilön tehtävänä on saada alainen loistamaan omassa työssään. Hän on ohjannut lukuisia terveydenhoitajaksi opiskelevia harjoittelijoita Sydänliitossa.

Koivumäki oli vuoden 2021 opintovapaalla Sydänliitosta ja valmisteli väitöskirjaa Tampereen yliopistoon aiheesta Oman lapsen lihavuus – vanhemman kokemukset tuen saannista ja tarpeesta. Väitöskirjatutkimuksessa selvitetään, miten perheitä voitaisiin tukea entistä paremmin terveydenhoitajien vastaanotoilla lapsen lihavuuteen liittyen.

– Koivumäki on loistava esimerkki siitä, miten terveydenhoitajan ammatti antaa mahdollisuudet laaja-alaiseen työskentelyyn terveyden edistämisen parissa ja myös jatkokouluttautumiseen, Grym sanoo.

Terhi Koivumäki on iloisesti yllättynyt valinnastaan.
– Minulla on ollut ilo tavata kollegoita ympäri Suomen kouluttaessani Neuvokas perhe -menetelmää jo yli 10 vuoden ajan. Aina jaksan ilahtua ja innostua siitä osaamisesta ja asenteesta, mitä kuulen koulutuksissa. Terveydenhoitajien vahva tahto toimia asiakkaan puolella ja terveyden edistämisen sisäistäminen omaan työotteeseen näkyvät ja kuuluvat kaikkialla Suomessa. Allekirjoitan itsekin nämä samat arvot, ja terveyden edistäminen onkin ollut keskeinen työni sisältö valmistumisestani lähtien. Olen onnekas, kun saan jatkaa väitöskirjani kautta sitä, miten voimme kehittää perheiden kohtaamista lasten painoon liittyvässä ohjauksessa.

Ennen Sydänliittoon siirtymistä vuonna 2010 Terhi Koivumäki työskenteli ensin neljä vuotta Tampereen kaupungilla monipuolisesti eri terveydenhoitajatyön sektoreilla (äitiys- ja lastenneuvola, kouluterveydenhuolto, aikuisneuvola ja kotisairaanhoito) ja sen jälkeen kuusi vuotta Pirkanmaan Sydänpiirissä.

Terhi Koivumäki toimii asiantuntijana mm. Kansallisen TULE-ohjelman ohjausryhmässä sekä THL:n Lihavuuden ehkäisyn ja hoidon asiantuntijaryhmässä (varajäsen) ja lasten lihavuuteen liittyvän alaryhmässä (jäsen). Aikaisemmin hän on toiminut mm. Lasten terveysfoorumissa (jäseneksi vuonna 2011 ja puheenjohtaja 2019–2020) ja myös Terve Paino ry:n sihteerinä (2019–2021).

Valinnan Vuoden Terveydenhoitajasta teki Terveydenhoitajaliiton hallitus.

 

Lisätiedot:

Terhi Koivumäki, p. 040 835 4618, terhi.koivumaki@tuni.fi
Kirsi Grym puh. 050 564 7300, kirsi.grym@terveydenhoitajaliitto.fi