Opetusalan Ammattijärjestö OAJ: Jos neuvotteluja työmarkkinamallista ei aloiteta, lakivalmistelu vientimallista on keskeytettävä

OAJ on turhautunut, että työmarkkinamallia koskevia neuvotteluja ei vieläkään saatu käyntiin ja työmarkkinatilanne on yhä jumissa. Järjestö vaatii, että hallitus keskeyttää vientimallin lainsäädäntövalmistelun, ellei neuvotteluja voida käynnistää niiden kesken, jotka ovat valmiita neuvottelemaan työmarkkinamallista.

21.3.2024

OAJ on esittänyt jo pitkään neuvotteluja työmarkkinamallista keskeisten liittojen ja neuvottelujärjestöjen kesken. OAJ ei hyväksy lakisääteistä vientimallia eikä pidä miltään osin järkevänä, että poliittiset päättäjät puuttuvat palkkaneuvotteluihin.

– Työmarkkinatilanne ajautuu yhä syvempään umpikujaan. Palkkaneuvottelut ovat liittojen ja neuvottelujärjestöjen ydinedunvalvontaa. Sitä ei pidä ulkoistaa vain vientiliitoille eikä poliittisille päättäjille. Lakisääteinen vientimalli rajoittaisi merkittävästi opettajien ja koko opetus- ja tutkimusalan oikeudenmukaista ansiokehitystä ja palkkojen jälkeenjääneisyyden korjaamista vientialoihin nähden, OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto korostaa.

Hallituksen pitää keskeyttää vientimallin lainsäädäntövalmistelu

Jos lakitie vientimallista toteutuu, seuraukset voivat olla arvaamattomat. Vaikka mahdollisen lainsäädännön sisältö ei ole vielä tiedossa, hallitus kantaa vastuun siitä, että se puuttuu palkkaneuvotteluihin.

OAJ:lla on valmius siihen, että neuvottelut työmarkkinamallista käynnistetään vain niiden kesken, jotka ovat valmiita neuvottelupöytään.

– Mikäli neuvottelutie ei etene, hallituksen pitää keskeyttää lainsäädäntövalmistelu vientimallista. Ministerit Orpo ja Satonen ovat itsekin sanoneet, että he eivät pidä lakitietä hyvänä ratkaisuna, joten miksi ihmeessä lainsäädäntövalmistelua on väkisin jatkettava, Murto painottaa.

Yhteyshenkilöt

Katarina Murto
Puheenjohtaja
OAJ

Puh:
+358 50 568 9188
katarina.murto@oaj.fi

 

Tiedotteen alkuperäinen julkaisuaika 20.3.2024 16.23